Spitskool à la crème

1 spitskool - 50 gram schouderham, dunne plakjes (broodbeleg) - 1 eetl. boter of margarine - 1 theel. karwijzaad - mespunt peper & zout - 1/2 dl slagroom - circa 1 eetl. maïzena

De kool in vieren en daarna in reepjes van circa 1 cm breed snijden, wassen en in een vergiet of zeef uit laten lekken. De plakken ham in smalle reepjes snijden. In een ruime kookpan boter smelten. De spitskool, het karwijzaad, peper en zout toe¬voegen. Deksel op de pan doen en de kool aan de kook bren¬gen. Daarna de kool, met deksel schuin op de pan, op matig vuur in circa 10 à 15' beetgaar stoven. Intussen in een kopje de maïzena met een klein beetje water glad roeren. Na 5 min. stoven de kool een keer omroeren of schudden en contro¬leren of er erg veel vocht vrij komt. Haal in dat geval de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger en schep de kool af en toe om. Zorg er zo voor dat - als de kool beetgaar is - er uitein¬delijk nog circa een halve centimeter vocht over is in de pan (giet, als de kool eerder gaar is, het te veel aan vocht af). Doe de room en hamreepjes bij de kool in de pan en breng alles weer aan de kook. Bind het vocht met maïzena tot een romige saus.

Groenten: