Reni ter Wal (2004 - )

Jong en afgestudeerd HBO Bos en Natuurbeheer, werd een aantal jaren geleden bij mij een andere snaar geraakt. Met mijn eerste bezoek aan de Hooge Kamp (open dag 2001) werd ik diep geraakt door de verbondenheid van de groente met dit stukje aarde en de zorg hiervoor. Het verhaal achter de groente kreeg een diepere betekenis. Veelal wekelijks was ik in het vervolg als klant of helpende hand te vinden op de boerenmarkt in Arnhem om de met zorg geteelde groente van de Hooge Kamp in zakjes te stoppen. Elke keer weer een waardevol moment in de week.

Een omwenteling vindt plaats in 2003. Ik besluit om de opleiding Biologische Dynamische Landbouw aan de Kraaybeekerhof te starten. Dit ter ondersteuning van de stap om - samen met Roel - deel uit de gaan maken van de nieuwe groep op de Hooge Kamp welke in 2004 het tuindersstel opvolgt. Op naar de plek die wij ondertussen meer en meer hebben leren kennen.

Een blik in de toekomst is ons niet gegund, maar omkijken doe ik met een glimlach en rijk gevoel.

Kraaybeekerhof als opleiding welke mij de mogelijkheid gaf om naast de dagelijkse praktijk in alle breedte met de biologisch-dynamische landbouw in aanraking te komen. De opleiding vormde in de eerste jaren met een maandelijkse driedaagse bijeenkomst een moment van inspiratie en ook bezinning door de (fysieke) afstand met het bedrijf, hoewel zeer verbonden. Het waren jaren van hard werken, vernieuwen en opbouwen met als bijzonder moment het jubileum (25 jaar) met een nieuw beeldmerk en nieuwe folder. Na de beginjaren is er nu tijd voor verfijning en verdere verdieping.

Een stap in de landbouw was vroeger niet in mij opgekomen; het ‘boeren’ heeft twee generaties overgeslagen in mijn familie. De biologische-dynamische aanpak sluit echter naadloos aan bij de natuurlijke processen die in mijn studietijd op Larenstein een rode draad hebben gevormd.

Het harde werken vraagt veel; gelukkig ontstaat er door de ervaring meer en meer overzicht en rust in het werk en een harmonieus samengaan van werk en prive met het ritme van de tuin. Het basaal bezig zijn met de productie van voedsel geeft me voldoening en voeten in de aarde, het zelfstandig ondernemersschap boeit me erg en de seizoenen kleuren dit geheel. De directe afzet vormt de kroon op het werk, het is een feest om na een week op de tuin gewerkt te hebben de groente persoonlijk in te pakken of aan klanten op de markt te overhandigen. Nog steeds een mooi moment!
Reni ter Wal (geboren 1979)