Roel Boots (2004 - )

Al sinds mijn jonge jaren ben ik gefascineerd door van alles wat er groeit en bloeit om me heen. Als jonge jongen spelend en vissend aan de Maas in Limburg, was ik vaak op de mooiste momenten van de dag op mezelf aan de waterkant te vinden. Deze ochtend- en avondschemer momenten hebben mij veel laten zien en geleerd over de natuur. Vooral vogels hebben mij altijd geboeid. Bijzondere herinneringen waar ik nog vaak aan terugdenk!

Na de middelbare school was een vervolgopleiding in Bos- en natuurbeheer met een sterk praktisch accent (MBO versneld) voor mij een logische stap. Afgestudeerd sprak het werk in deze sector me uiteindelijk niet genoeg aan, was voor mij niet ‘puur’ genoeg. Tijdens de opleiding zocht ik een baantje voor in de weekenden, dit vond ik op de biologische boerenmarkt in Arnhem. Het ideële stuk achter de biologische landbouw sprak erg aan, daarnaast is de markt vooral ook een plek waar je lekker jezelf kan zijn. Al snel werd ik elke zaterdag een van de vaste gezichten achter de groentekraam.

Vanuit dit baantje ontstaat voor mij zicht op een andere koers. Werken in de landbouw, praktisch werk en toch dichtbij de natuurervaring die mij zo raakt! De biologisch-dynamische aanpak sluit daarbij voor mij het beste aan.

Naast de zaterdagen op de markt leerde ik ook de plek - het bedrijf kennen tijdens verschillende klussen (snoeien houtwal, verven etc). In 2003 volgt dan op uitnodiging van Saco de stap om als ondernemer op de Hooge Kamp aan de slag te gaan. Tijdens de eerste twee jaren heb ik de opleiding Biologisch-Dynamische landbouw op de Kraaybeekerhof gevolgd. Het was voor deze intensieve periode met allemaal nieuwe dingen erg prettig, om naast het praktische werk ook een blok in de maand ‘in de schoolbanken’ te kunnen zitten. Daarnaast was het ook een theoretische onderbouwing van het praktisch uitvoerende werk. Al met al een inspirerende cursus!

Nu terugkijkend op de afgelopen jaren heb ik ervaren dat de combinatie van alle facetten binnen ons bedrijf en het zelfstandig ondernemerschap me erg passen: het zelf telen en afzetten van seizoensgebonden groenten. Op de markt komt daar het sociale en communicatieve aspect bij waar ik veel uit haal. Maar ook het wonen en werken op deze plek met de natuur om ons heen, geeft me veel.

Roel Boots (geboren 1978)