Spruitjes met appel-ui saus
1 kg spruitjen - 2 uien - 2 appels - 1/2 el citroensap - zout -
1 laurierblaadje - 5 peperkorrels - 1 tl tijm - 2 tl bouillon¬poeder - 2 el slagroom - 25 gr koude boter - nootmuskaat
1 kg spruitjen - 2 uien - 2 appels - 1/2 el citroensap - zout -
1 laurierblaadje - 5 peperkorrels - 1 tl tijm - 2 tl bouillon¬poeder - 2 el slagroom - 25 gr koude boter - nootmuskaat
1 kg kruimige aardappelen - 4 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in stukken - 1 zak spruitjes (ca 500 g) - 2 eetl olie - 250 g gerookte spekblokjes - 150 ml melk - 50 g boter, in blokjes
500 gram spruitjes - 1-2 zachtzure appels (bijv. Elstar)of zoete stoofappel (Zoete Ermgaard)- 1 tot 2 eetlepel(s) citroensap - 25 gram boter - 1 ui, grofgesnipperd - ½ theelepel kaneel - ½ theelepel gemalen komijn
200 gr tamme kastanje - zout - 500 gr spruitjes - boter - nootmuskaat
De kastanjes met een mesje wat inkerven en met water en zout ong. 45 min. koken en daarna afpellen. De spruitjes in 15 min. gaar koken.
De kastanjes door de spruitjes mengen en een klontje boter erdoor en evt. wat nootmuskaat.
Van de kastanjes kun je ook samen met aardappels een puree maken en dit bij de spruitjes geven.
650 g spruiten - 4-6 plakjes diepvries-bladerdeeg - 3 eieren - 125 g geraspte pittige kaas - scheut melk - versgemalen zwarte peper - boter voor invetten - 4 kleine vlaaivormpjes of 1 springvorm (20 cm doorsnede)