Spruitjes

Over spruitjes

De spruit is een oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en wintermaanden gegeten wordt. Spruitjes zijn kleine groene kooltjes vol vitamine C, met een pittige smaak. Het zijn de okselknoppen aan de rechtopstaande stam van de spruitplant (Brassica oleracea var. gemmifera). Ze hebben een frisse groene kleur en voelen lekker stevig aan. Hoe verser klaargemaakt, hoe lekkerder.
Spruiten werden in het midden van de 18e eeuw voor het eerst in België gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikte de spruiten Engeland en Frankrijk. Spruiten behoren tot de familie van Brassica.

Groenten: 

Roergebakken spruitjes met spek

750 g spruitjes - 2 uien, in ringen gesneden - 2 tl kerrie - 100 g spekreepjes - boter - evt. geraspte kaas

Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden of in plakjes van ca 1/2 centimeter dik. Bak de spekreepjes een aantal min. in boter en voeg de gesneden ui en spruitjes met kerrie toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 tot 10 minuten. Strooi er evt. geraspte kaas over. Serveer er aardappelpuree of bulgur bij.

Groenten: 

Spruitjes op z’n Indisch

1/2 kilo spruitjes - 30 gram boter - 20 gram bloem - 1,5 dl melk
kerriepoeder - zout - peper - 1/2 dl kookvocht van de spruiten

Breng een grote pan water en zout aan de kook. Maak onder-tussen de spruitjes schoon. Doe de spruitjes in het kokende water en laat ze 5 minuten blancheren. Giet ze af in een vergiet en spoel ze goed af met koud water. Zet een andere pan met water op het vuur en geef daar zout bij.

Groenten: 

Groentemousse van spruitjes ('Monter met Montignac')

500 gram (kleine) spruitjes - 1 ui - 3 eieren - 100 ml - water-
nootmuskaat.

Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje. Van grote spruiten de stronkjes inkerven met een scherp mesje om de kooktijd kort te houden, of snij de spruiten in vieren. Kook de spruiten in ruim water, met de in ringen gesneden ui en wat zout, in 10-15 min. gaar. Oven voorverwarmen op 150-175 °C.

Groenten: 
Subscribe to RSS - Spruitjes