Witlof

Over witlof

De witlof - ook wel Brussels lof genoemd - is bij toeval ontstaan. In 1830 ontdekte de hoofdtuinman van Bresiers (België) dat in zijn kelders zijn andijvie, normaal met gewone langwerpige blaadjes, een soort vrij dichte appel was geworden. Datzelfde gebeurde ook het jaar daarop en Bresiers begreep plots dat de "appels" dáár verschenen waar het meeste aarde op de plantjes lag. Het witlof was geboren.

Groenten: 

Witlofsalade met fruit (twee variaties)

Twee variaties:

witlof - appel - rozijnen - mayonaise - citroen/azijn - peper en zout

De witlof schoonmaken (indien nodig), halveren en zeer fijn snijden. De appel in 4 snijden, klokhuis en schil verwijderen, fijnsnipperen. De witlof en de appel vermengen met citroensap of azijn om verkleuring te voorkomen. Dit mengen met de rozijnen en mayonaise, op smaak brengen met peper en zout.

Groenten: 

Witlof-amandelsoep

kruidenbouillon - 200g witte gemalen amandelen - 250 ml room - 2 stronken witloof, in reepjes

Breng 1 liter water met de bouillon en de amandelen aan de kook. Voeg de room toe. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de reepjes rauwe witloof erover. Serveer met witte toast met boter.

Groenten: 

Witlof met tomaat en basilicum

750 g witlof - 25 g boter - 3 tomaten - handje verse basili-cumblaadjes of 1-2 theel. gedroogde basilicum - 150 g pittige geraspte kaas - versgemalen zwarte peper - boter voor invetten.

Oven voorverwarmen op 200C. Witlof wassen en in water met wat zout in ca.8 min. beetgaar koken. Uit latenlekken. Lofstronkjes doormidden snijden en in een ingevette ovenschaal leggen. Beleggen met de tomaten in plakjes en bestrooien met (versnipperde) basilicum, kaas en peper. 20 min. in de oven laten gratineren. Lekker met aardappelpuree en een salade.

Groenten: 

Stampot met witlof en capucijners

350g witlof - 400g aardappels - potje capucijners - 1 à 2 el room - een klontje boter - peper & zout - bonenkruid of tijm naar smaak

Schil en kook de aardappels. Verwarm de capucijners in een andere pan en voeg er de gesneden witloof bij. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er een klont boter, room, peper en zout en tijm of bonenkruid door. Meng de warme kapucijners en witloof door de aardappelmassa.

Groenten: 

Witlof-posteleinsalade - met gerookte amandelen

2-3 stronkjes witlof - 2 ons winterpostelein - appeltje - olijfolie - pesto - balsamico of appelazijn - eetl.diksap of honing - peper & zout - gerookte amandelen

Was de postelein, snijdt evt. lange steeltjes korter (de salade mengt dan gemakkelijker). Maak de dressing, naar wens een teentje knoflook toevoegen. Snijdt de stronkjes witlof doormidden, vervolgens in smalle reepjes. Meng witlof & postelein en voeg de dressing toe. Afmaken met gerookte amandelen.

Subscribe to RSS - Witlof