‘Buitenlui en landwerk'

Het landwerk 2017 is geopend. Vanochtend lag het land in rust in de ochtendstralen van de lente-zon - vol verwachting. Voor ons als team allereerst een vertrouwde start donderdag met schuurwerk in de vorm van pakketten inpakken… maar daarna volop naar buiten.

Einde dag kijken we terug op een mooi samenspel van geronk van trekkers - de geur van vaste en drijfmest - bruine teeltaarde die zichtbaar wordt door de grondbewerkingen - o.a. mest inwerken - en de eerste rijtjes groen op de volle grond - genieten! Hoewel een late start, maakte deze droge week dat de omstandigheden en de draagkracht van de grond mooi en goed waren; het geduld om te wachten, is meer dan de moeite waard geweest. Fijn dat zowel de firma Beekman uit Vaassen als melkveehouder Joost Boons uit Welsum beiden ruimte in hun eigen planning hadden voor ons. Onze meisjes daarbij ook meer dan genoten, want na school konden zij zowel op de mestinjecteur als bij Joost een ronde mee rijden (zij groeien zo duidelijk niet op als ‘stadsmeisje' zoals ikzelf - Reni 😀 ).

Eergisteren kwamen ze al enthousiast aan Roel vertellen - 'Papa, de gezaaide zaadjes in de kas komen al op - dat zagen we vanmiddag!’ Ja, de eerste rijtjes spinazie komen al boven…

Met morgen de kas verrollen, staat begin volgende week de gehele kas vol met voorjaarsteelten en gaan we daarna volop aan de gang op de volle grond.

We worden ook hoorbaar weer omringt door de steeds diverser koor aan vogelgeluiden, een mooi stukje van de hand van Nico de Haan willen we jullie niet onthouden:

Winter kantelt voorjaar in
Een zonnige winterse dag (vanochtend nog rijp op de velden, noot red). Het merelkoor fluistert in de schemering de dag wakker. Turkse tortels trekken lachend hun baltsbogen door de lucht en houtduiven vliegen hun rituele golfvluchten. Vinken stuiteren steeds overtuigender hun liedje de wereld in, heggenmussen en boomkruipers tierelieren in de zon en boven in de toppen van de eiken 'tsjakken' nog steeds de kramsvogels. Pimpelmobieltjes gaan onophoudelijk af en de koolmeesdeuntjes zijn in iedere achtertuin te horen. Duizenden grutto's stromen nu het land binnen, de lepelaars arriveren maar de kleine zwanen wachten nog even met vertrekken. De vogelwereld is op drift, noordelingen en zuiderlingen ontmoeten elkaar. De winter kantelt, het voorjaar begint.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Koolraap - Prei - Winterpostelein (grote portie) - Groenselderij - Veldsla
fruit: Appel Evelina - Peer Concorde - Banaan - (voor combi appel Evelina en Peer Concorde)

noot: het einde van de Nederlandse peren is nabij - raadzaam is het om de peren in de koelkast te bewaren en in etappes op de fruitschaal te leggen.

Verwacht:
groente: Peen - Bloemkool - Spinazie - Pompoen groen - Winterpostelein
fruit: Appel Elstar - Clementines (laatste van het seizoen) - Kiwi

Stamppot van zoete aardappel en postelein

2 zoete aardappel (flinke), geschild en in grove stukken gesneden - 2 flinke handen postelein - kikkererwten (voorgekookt of uit blik) - geraspte kaas - 4 kastanje champignons

Zet een pan kokend water op en doe hier je zoete aardappelbrokken in. Voeg een snuf zout toe en kook zo’n 20 minuten totdat de aardappel superlicht is en je er heel makkelijk met een vork in kunt prikken. Terwijl je de aardappel kookt bak je de champignons goudbruin in een koekenpan met wat olie. Zodra de aardappelstukken klaar zijn giet je ze af, maar bewaar je een scheutje van het kookvocht. Stamp de aardappel fijn en voeg en scheutje van het kookvocht, een scheutje olijfolie en wat peper en zou toe. Maak er een smeuïge massa van. Roer nu de postelein, de champignonplakjes en de kikkererwten erdoor. Maak af met de geraspte grana padano (of andere pittige kaas)

Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)

4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon

De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe. Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op. Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

‘Kasdak-kijkje'

Na een mooie droge en zonnige vorige week, begon deze week - ondanks de lente-equinox - meer winters in nattigheid, vorst aan de grond en zelfs een lokale hagelbui…

met maandag nat en grauw is maandag de laatste punt op de I gezet in de voorbereidingen van de kas: wat fijn freeswerk, egaal harken en her en der nog een randje losspitten met de hand. Onze lichamen en spieren zijn ‘wakker’ geschud nu er weer meer buitenwerkzaamheden aankomen. Wat stijfheid in de ochtend en spieren die einde dag merkbaar te voelen zijn, horen daar bij.

Daarna waar we allemaal naar uitgekeken hebben, de eerste plantjes die het voorjaarsseizoen inluiden. In de kas planten we zonder paden (vol velds) en met de hand; altijd weer even wennen - zeker omdat we afwisselend op kleine oppervlakte vele verschillende plantverbanden planten. Eerst meten we de lijnen uit en zetten deze met twee lijnentrekkers uit, om vervolgens op de knieën met plantkarretjes de planten uit te planten. Een feest om te doen en een mooi kleurenpallet levert het op!

Met een knipoog aan Roel die al het landwerk en het verrollen van de kas voor zijn rekening heeft genomen, aan Reni die al het lijnenwerk (en eerder rekenwerk) gedaan heeft en aan Marchje de eer om het overgrote deel van het plantwerk te planten, samen met Madeleen die dinsdag mee is aangehaakt.

Pakket inhoud

Deze week:
groente: Bloemkool - Winterpeen - Spinazie - Pompoen groen - Winterpostelein Veldsla
fruit: Appel Elstar - Clementines - Kiwi (voor combi appel Elstar en Clementines)

Verwacht:
groente: Rode biet - Prei - ???
fruit: Appel Evelina - ? - ?

Pompoen-tomatensaus

1 pompoen - 1 kleine ui - knoflook naar smaak - groene kruiden - (geraspte) gember - kruidenzout - tomatenpuree en tomatenpassata/gepelde tomaten

Uitje fruiten, met knoflook, geraspte gember en groene kruiden. Tomatenpuree toevoegen en in ruim olie mee bakken. Pompoen in stukjes toevoegen samen met water totdat de blokjes pompoen net niet onderstaan. Koken en na 10 minuten koken de passata of gepelde tomaten toevoegen. Ca nog 20 minuten koken en dan pureren. Heerlijk om te serveren met een pasta met groene groente!

Gebakken bloemkool met vis op Oosterse wijze

1 bloemkool - 1 of 2 uien - 300g visfilet (kabeljauw, koolvis) -3 el olijfolie - knoflook - (verse) gember - zout & peper - 1 tl kur­kuma (geelwortel) - koriander & komijn - een snuifje chilipeper

Verdeel de bloemkool in stukken. Verhit de olijfolie in een wok of grote kom en bak de stukken op een heet vuur onder voortdurend roeren tot er een bruin randje aan komt. Zet de gebakken bloemkool opzij en bestrooi met wat zout, peper, kurkuma, koriander, komijn en een weinig chillipeper. Fruit nu de ui goudgeel en voeg de geraspte gember en look toe. Voeg de visfilet toe en roerbak ca 5 minuten. Voeg de bloemkool en een scheutje water toe en laat nog 5 à 10 minuten stoven. Serveer met couscous!

Sjalotten & wortel-pie

Deeg 200 g volkorenmeel of een mengsel van meel en bloem - 2 tl bakpoeder - 75 g boter - 3 el olie (van walnoot, saffloer of zonnebloem) - 0,5 dl water - vulling: 200 g sjalotten - 250 g wortel - 35 g boter + voor invetten - 2 tl tijm - 2 el meel of bloem

Meel (en/of bloem) en bakpoeder in een kom zeven. Boter en olie erdoor mengen tot een kruimelige massa. Zoveel water erdoor kneden tot een elastisch, samenhangend deeg. Wortels wassen, indien nodig schrapen, en in plakjes snijden. Sjalotten pellen, in ringen snijden en fruiten in de boter. Wortelplakjes en tijm toevoegen en 10 min. meefruiten onder regelmatig omscheppen. Meel of bloem erdoor scheppen, op smaak brengen met peper en zout en iets af laten koelen.

Deeg uitrollen. Springvorm (± 17 cm) of bakblik invetten en bekleden met de helft van het deeg. Wortel-uimengsel erop leggen tot 1 cm van de rand en bedekken met de rest van het deeg. Deeg aan de randen op elkaar vastdrukken met een vork. Een paar sneetjes maken in het deeg en in de oven (voorverwarmd op 200°C) in 30 min. goudbruin bakken. Lekker met een salade en gebakken aardappelen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo