’Komkommertijd'

Met de schoolvakantie in het verschiet … is een constante stroom van komkommers opgang gekomen. Met hun heel eigen smaak vinden ze met regelmaat een plek in het pakket. Zo na de langste dag start ook voor veel andere teelten de rijke oogsttijd op de tuin. Een tijd waarin ook velen van jullie op vakantie gaan … en het even zonder onze groente moeten stellen. Mochten jullie mensen kennen die graag met onze verse geoogste groente kennismaken, bij deze de uitnodiging aan jullie om hun dan op ons ‘logeer-pakket’ te wijzen: www.hoogekamp.nl/logeerpakket.

Maak met een mooie korting kennis met ons product.

De tuin kent geen ‘komkommertijd’, dank!

Met de komkommers op komst in de pakketten, ook de tijd dat de zomerestafette z’n traditie herstart. Om toerbeurt zullen er ook bijdrage zijn in de meelever vanuit het tuinteam en nabije groep. De aftrap door Marchje:

Deze week zitten er zowaar twee van mijn meest favoriete groenten in het pakket: bloemkool en komkommer. Afgelopen week hebben we in de stromende regen een grote hoeveelheid bloemkool geoogst voor de markt. Goed ingepakt met regenpakken en laarzen aan. Het regende zo hard dat we mekaar niet meer konden verstaan en uiteindelijk zijn we zelfs het land afgegaan omdat de onweersbui tóch te dichtbij ons kwam.

Deze week stonden we met blote armen en zonnebrandcrème op dezelfde plek bloemkool te oogsten voor in het pakket. Een schitterend contrast! Op de achtergrond de jonge torenvalken en opvallend veel vlinders. Gehakkelde aurelia, koolwitjes, atalanta's.... We hebben geprobeerd zoveel mogelijk rupsen op het land achter te laten,

In de kas zijn hele andere verschillen. Het is er altijd droog, want de komkommers en de tomaten krijgen op geplande momenten water via de druppelleidingen die aan de voet van de planten liggen. Tussen de komkommerplanten loop ik liever niet met blote armen. De haartjes van de planten jeuken erg wanneer je die aanraakt. Wat niet onoverkomelijk is want in de kas is het een prachtige jungle: grote bladeren, slingerende planten, helder gele bloemen en tussen dat alles de zoemende hommels die voor de bestuiving zorgen.

De meest kromme, gedraaide of zelfs geknikte exemplaren bereiken jullie pakketten en de markt niet. Die verdwijnen hier aan de koffietafel.

Tijdens het oogsten vind ik het leuk om het groeitempo van de planten op te merken. Ik probeer dan al een inschatting te maken. Kan ik deze komkommer meenemen of zal ik hem laten hangen? Of zal die morgen alweer te dik zijn? Vandaag heb ik enkele van deze "twijfelaars" laten hangen. Maar ik ben nu al benieuwd hoe die er morgen uitzien.

Groetjes Marchje

Zonnedelen, het dak is bijna vol!

Wat een feest om te melden dat het dak bijna vol is. We hebben nog 7 panelen te gaan en hebben er alle vertrouwen in dat de komende weken zich nog een aantal enthousiaste betrokkenen meldt.

Ook de schuur vordert met rasse schreden. De buiten muren worden met Douglas bekleed, wat een mooie uitstraling geeft. Het is een degelijk bouwwerk, omdat ook de zolder geschikt is om te werken en product op te slaan. En je hebt nogal een vloer nodig als je er bijvoorbeeld een deel van de aardappel oogst wilt bewaren. Ook zijn alle muren en het dak heel goed geïsoleerd. Zo zal het in de zomer koeler zijn en in de winter minder snel koud worden. Tegen de koude voeten hebben we vloer verwarming aangelegd. Het is een heel verschil of je op een vloer van 3 of van 9 graden staat.

De formule om deel te nemen is eenvoudig. Je investeert in de panelen op ons dak en deelt voor die periode in de stroom die dat levert. Per € 50 die je nu inlegt krijg je over zes jaar € 60 terug. Zie ook: www.hoogekamp.nl/zonnedelen

Pakket inhoud

Deze week:
groente Bloemkool - Tuinboon - Spitskool - Paksoi (Misome voor combi 1 pp) - Komkommer (niet combi 1 pp) - Courgette - Prei (niet combi) - Eikebladsla rood (Little gem rood voor combi 1 pp) - voor royaal: Basilicum
fruit Appel Idared - Perzik - Rode bes (niet combi)
Verwacht:
groente Prei - Chinese kool - Knolvenkel - (Bos)biet - Palmkool - IJsbergsla?
fruit Appel Jonagold - Peer Bartlett - ?
aardappel nieuws Beide zakken aardappelen kruimig en vast hebben vanaf deze week de vulling van nieuwe oogst Frieslanders van eigen tuin en lekker dat ze zijn! Jaarrond hebben we dit jaar wederom met eigen aardappelen gedaan, met de noot dat we volgende voorjaar de mogelijkheid bieden om bij beschikbaarheid nieuwe oogst uit Italie daar vervroegd op over te stappen voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Tuinbonen met sinaasappelmieriksaus

2½ kg tuinbonen - bonenkruid - 1 ui gesneden - 30 gr boter - 30 gr bloem - 2 dl melk - 2 dl vers geperst sinaasappelsap - 3 tl mierikswortel (potje) - 2 el crème fraîche of sojacuisine - peper en zout

Tuinbonen doppen. In 15 min. gaar koken in water met bonenkruid en eventueel een scheutje melk (tegen bruin worden). Intussen de ui fruiten in de boter, bloem erdoor roeren en even meefruiten. Scheut voor scheut de melk en het sinaasappelsap toevoegen. Tenslotte mierikswortel en room toevoegen Op smaak brengen met peper en zout. Tuinbonen afgieten, en een klontje boter erdoor roeren. Saus en bonen apart serveren. Lekker met nieuwe aardappelen, quinoa en een salade.

Zomerse citroenrisotto met tuinbonen

1 liter groentebouillon - 50 gr boter - 2 sjalotjes - 300 g risottorijst - 1 glas witte wijn (of droge sherry) - rasp en sap van 1 citroen - 1,5 kg verse tuinbonen (450 gr gedopt) - 50 g pecorinp, geraspt - 2 eetl. blad- of gladde peterselie

Breng de bouillon aan de kook en houd hem warm. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1 minuut mee. Roer goed, zodat alle korrels met boter bedekt zijn en glazig worden. Schenk de witte wijn in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te vallen. Na een minuut of twintig zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuïg en beetgaar. Kook intussen de tuinbonen in ruim water met zout in 8-10 min beetgaar. Giet ze af en roer de tuinbonen met het citroenrasp, de pecorino en de rest van de boter door de risotto. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto twee minuten staan. Roer als laatste de peterselie erdoor. Proef en breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper.

Gebakken bloemkool met cocos

1 bloemkool - 2 uien - 1 el kerrie - 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden - 1 tl kaneel - 0,5 tl gemberpoeder of 4 cm. verse - peper - zout - 1 laurier blad - 100g gemalen kokos - olie

Maak de bloemkool schoon, verdeel hem in roosjes, was deze en laat ze uitlekken. Maak de uien schoon en snipper deze. Verhit in een pan wat olie en fruit hierin eventjes de uien. Voeg de bloemkool toe en bak deze 10 min. zachtjes mee. Roer er dan de kerriepoeder, Italiaanse kruiden, kaneel, gemberpoeder, wat peper en zout erdoor. Giet dan het water erbij en voeg het laurierblad toe. Laat dit 15 min. zachtjes smoren. Roer er dan de kokos door. Lekker met rijst en tofu.

Courgette charlotte (voor 2 personen)

3 ons kruimige aard appels (geschild) - 20 gram boter , en iets om de schaal in te vetten - 50 gram geraspte kaas kaas liefst parmezaan (maar ik had maar 10 gram parmezaan dus aangevuld met oude kaas) - 250 gram jonge, kleine courgette - 1 prei alleen het wit (maar bij gebrek aan prei gebruikte ik 2 rode sjalotten) - 50 ml room -zout en peper

Kook de aardappels met wat zout gaar, stamp ze fijn met de parmezaan en 10 gram boter en iets peper. Snij de helft van de courgettes in dunne reepjes en blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten lekken in een vergiet waar je een theedoek onderin legt. Snij de andere helft van de courgettes in kleine blokjes. De prei in ringetje of de rode ui in halve ringetjes daarna zachtjes bakken in restant van de boter 5 minuten. Wat peper en zout erbij. Doe de room erbij en kook tot de room geabsorbeerd is. Schep dit mengsel door de aardappel puree. Onder in een ingevette ovenschaal de geblancheerde courgette.Daarop het mengsel van aardappel puree. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo