November

De bomen zijn kaal
En donker de dagen
November is het nu
De stormwinden jagen
Met striemende vlagen
November is het nu
Maar hoe donker de dagen ook zijn
Hoe de stormwinden jagen door de bomen
Het stille licht van advent
Zal in december komen
De Goedheiligman is gearriveerd en menig schoen gezet… aankomend weekend mag ook het eerste adventslicht aangestoken worden. Bovenstaand een lied waar onze oudste dochter mee thuis kwam van school...
Voor volgende week wordt er een weeromslag voorspeld naar kouder weer met vrieskou gedurende de nachten. Momenteel is de kas na enige ‘noeste & ijverige’ arbeid schoon en helder in glas, vrijdag zal deze met de elektrolier op krachtstroom naar zijn winterplaats getrokken worden. De winterpostelein en tweede helft veldsla kan dan in beschutting verder groeien. De plantenkwekerij brengt volgende week de eerste helft van de tweede lichting veldsla. Dus naast het meer een meer schuurwerk, geeft dit als een ‘echt buitenklusje’ een leuke dynamiek in de werkweek.
De vorige meelever heeft een vraag opgeroepen rond de zin: "Zodoende stimuleert Glyfosaat de zoektocht naar gezonde verhoudingen. Uitgangspunt voor de manier waarop wij onze groente telen." Zodoende gaat Saco hier nog even op in.
Je zou daarin kunnen lezen dat we niet zo kritisch tegenover Glyfosaat staan. Dat is zeker niet het geval en het middel komt bij ons niet voor. Wat de bedrijfsvoering overigens een stuk eenvoudiger maakt. De reclame voor installaties om het gif uit het spoelwater voor je gewassen te halen kunnen we terzijde leggen.
De vraag is echter waarom je als boer een middel niet inzet? Dan is de meest eenvoudige reden: "Het mag niet". Een dergelijk verbod voor dit middel staat momenteel op de agenda van de EC. Wetenschappers zijn gevraagd een uitspraak te doen over de schadelijkheid. Los van nu een oordeel te geven over het antwoord op die vraag, of zelfs in te gaan op het antwoord, zeggen wij nee tegen dat middel.
Dat "nee" komt voort uit de aantasting van de relatie tussen ons en de tuin. Het middel stelt een tuinder in staat de groei te overheersen. En dat overheersen wordt met de nieuwe toepassingen van dit middel alleen maar sterker. Via genetische manipulatie worden er soorten geteeld die resistent zijn. Waardoor je dit middel vrijwel ongebreideld in kunt zetten om de soorten die je niet op je tuin wilt te doden. Dat is niet de verhouding waarin wij ons werk willen doen, los van wat de wetenschap van de schadelijkheid van dit middel voor de gezondheid vind. Los van mogelijke politieke statements dat dit wel eens de oplossing van het wereld voedsel probleem kan zijn. Allemaal uitspraken die ondergeschikt zijn aan het feit dat het niet aan ons is het leven op aarde te overheersen.

Pakket inhoud
Deze week: | |
groente | Spitskool - Rode biet - Bloemkool - Champignons kastanje - Aardpeer - Veldsla |
fruit | Appel Blonde Topaz - Sinaasappel Navellina - Cherimoya (combi: Appel Blonde Topaz - Clementine) |
Verwacht: | |
groente | Prei - Peen? - Witlof - Pastinaak - Palmkool - Bakaardappel - Veldsla |
fruit | Appel Evelina - Kiwi geel - ? |
Cherimoya
De biologische cherimoya’s in het pakket komen via de groothandel Odin van kwekerij Natural Tropic, in de buurt van Malaga in Spanje. Op het landgoed van de familie Lopez groeien de cherimoya’s aan struiken in een ideale omgeving voor de natuurlijke teelt van tropische fruitsoorten. Deze bijzondere Zuid-Amerikaanse vruchten werden al gegeten door de Inca’s. De smaak zit tussen een banaan en een peer in. Ze zijn het lekkerst wanneer je ze een paar dagen bij kamertemperatuur laat rijpen, totdat de schil van groen naar zwart begint te kleuren en je het vruchtvlees licht in kunt drukken.
De met je pakket geleverde cherimoya’s zijn eetrijp en kunnen gelijk gegeten worden. Dit is belangrijk want daarna kan de vrucht snel overrijp worden. Snijd de Cherimoya doormidden en verwijder de oneetbare zwarte pitten. Lepel het vruchtvlees er uit en eet het zo op. Of pureer het voor een gezonde smoothie of een fris yoghurtontbijt.
Aardpeer
Dit knolletje groeit onder de grond. Hij is op vele manieren bruikbaar: gekookt als groente of kan in bijvoorbeeld stamppot de aardappel vervangen. Hij kan ook rauw geraspt met een dressing als salade gegeten worden. De smaak is nootachtig tot artisjok-“zoetig”. De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt. knoestjes eraf snijden is voldoende. Een romige soep is overigens ook heerlijk klassieke toepassing.
Gebakken aardperen
Aardperen - (kruiden)zout - olie
Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in schijfjes van ongeveer 1/2 cm dik. Bak ze in een laagje olie in de koekenpan aan beide kanten lichtbruin. Dien ze direct op en bestrooi ze naar wens met (kruiden)zout. Lekker bij een gekookte graansoort, peulvruchten en een frisse salade.
Tip: De gebakken aardperen af laten koelen en als een vervanging van komkommer in de salade!
Bietensalade met yoghurt (6-8 peronen)
De eettafel krijgt kleur met dit gerecht
2-3 kleine rode bieten - 5 dl standbiogarde - 1tl zout - zwarte peper - ¼-1/2 tl cayennepeper (naar keuze) – 21/2 el verse munt, fijngehakt - 1 el olijfolie - 2-3 teentjes knoflook, in de lengte in drie stukken
Rasp de rode biet grof. Doe de yoghurt in een kom. Klop hem losjes met een vork of garde tot hij glad en romig is. Voeg het zout, de zwarte peper en cayennepeper toe. Roer door. Voeg de munt en rode biet toe. Schep voorzichtig door. Doe de olie en knoflook in een koekepan op middelhoge warmtebron. Druk de knoflook naar beneden met een spatel als die begint te sissen. Een of twee keer omkeren tot ze matig bruin zijn. Schenk de gearomatiseerde olie en knoflook in de kom met de bieten. Roer door.
Chileense bloemkoolsalade
1 middelgrote bloemkool - 2 avocado’s - 1 groene paprika - 3 eetl. mayonaise - 2 el crème fraîche - 1 eetl. citroensap - zout en peper
Maak kleine roosjes van de bloemkool en blancheer deze 5 minuten in kokend water (evt. snufje zout toevoegen). Giet het water af en spoel koud water over de bloemkoolroosjes. Doe ze in een schaal. Schil en ontpit de avocado’s en snijdt ze in stukken; maak de paprika’s schoon en maak deze ook klein. Deze mengen met de bloemkool. Maak een sausje van de mayonaise, crème fraîche, citroensap, peper en zout. Schep dit door de groente en serveer de salade koud.