Trio kool 😉

Sommige plantfamilies die wij inzetten voor de groenteteelt zijn heel divers. Dit geldt zeker voor de koolfamilie!

Als je bedenkt dat raapsteel, rucola wild en een varia aan pittige blaadjes (jong blad), koolraap, meiraap, radijs, rammenas, rettich (knollen of wortels), koolrabi (verdikking stengel) brocoli, bloemkool, romanesco (bloemaanzet), paksoi, chinese kool, spitskool (blad- of zomerkool), savooie/groene, rode en witte kool (sluitkolen), palmkool, boerenkool (winterharde bladkolen), spruitkool (okselknoppen) allemaal van dezelfde plant familie afstammen - dan is en blijft dit toch een imposante en veelzijdige opsomming. Dan hebben we koolzaad als zaadhoudende plant zelfs nog niet genoemd.

Voor jullie nu deze week een trio kool: palmkool, spruiten en koolrabi. De eerste twee van eigen tuin, de laatste van onze collega’s in Spanje - afkomstig van de coöperatie Camposeven; een demeter samenwerking waar groothandel Odin veel producten van betrekt. Mooi kwaliteit producten en geleverd in klapkratten (dus geen wegwerp houten kratten voor eenmalig gebruik) - een vrucht van een trouwe en langdurige samenwerking.

Met het eerste adventskaarsje dat brandt, komt het einde van het jaar in zicht. Als Hooge Kamp leveren we nog twee weken: week 50 een ’normaal wekelijks pakket, week 51 leveren we een dubbele portie in de pakketten - zodat jullie hiermee even vooruit kunnen. Daarna genieten wij van onze winterstop en ligt het bedrijf twee weken 'stil in ruste’ en starten we week 1 weer op met de eerste pakketlevering 7-8-9 januari

- Reni -

spruiten en veldsla oogst

Pakket inhoud

Deze week
groentePalmkool (HK), Spruiten (HK), Schorseneer (HK), Koolrabi (ES), Winterposteleinmix (HK), Rode paprika (ES)
mand volRode lange biet (HK), Andijvie (IT), Courgette (FR), Zoete bataat (NL), Little gem (IT), Koolrabi (ES), Winterposteleinmix (HK)
fruitAppel Topaz (NL), Clementines (IT), Baby Avocado (NZ)
Verwacht week 50
groente Prei (HK), Courgette (HK), Chinese kool (HK), Boerenkool (HK), Pompoen groen (HK), Veldsla (HK), Meiraapje (HK)
mand volVeldsla (HK), Kleurenpeen (NL), Spruiten (HK), Stoofappel Zoete Ermgard (NL), Aubergine (ES), Pompoen oranje (HK), Knolvenkel (IT)
fruitAppel Rode Pinova (NL), Gele kiwi (IT), Ananas (HK)
Verwacht
week 51
dubbel groente1 stuk Sweet dumpling pompoen (HK), 1 stuk Pompoen butternut (HK), 1 kg Rode kool (HK), 1 kg Knolselderij (HK), 1,5 kg Stoofpeer (NL), 1 stuk Bergamot citroen? (IT), 0,8 kg Peen rodelika (HK), 1 stuk Paprika punt (IT), 0,5 kg Witlof (NL), 0,2 kg Oesterzwam? (NL), 0,5 kg Spruiten (HK), 1 zakje Wintermix (HK), 1 zakje Veldsla (HK)
dubbel fruit1,1 kg Appel Topaz (NL), 0,75 kg Peer Concorde (NL), 0,5 kg Clementines (ES), 0,7 kg Moro (IT), 1 bakje Baby avocado (ES), 1,1 kg Appel Rode Pinova (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp (HK): herkomst de Hooge Kamp

Palmkool

Palmkool is een koolsoort, afkomstig uit het Middellandse zee gebied en zeer geliefd in Italië, Toscane. Hij wordt ook wel zwarte kool genoemd, Cavolo Nero, omdat hij na bereiden heel donker kleurt en is een geliefd ingrediënt voor minestrone soep. De plant kan wel 1 meter hoog worden en heeft lange smalle bladeren (vandaar de naam palmkool) die kroezen als boerenkool. De smaak is echter veel zachter en de bereiding heel eenvoudig. Zowel gekookt als in de roerbak zeer smakelijk! Ook ter vervanging in spinazie recepten te gebruiken. Strip wel eerst de rib (nerf) van de bladeren deze heeft een langere bereidingstijd. TIP: snij de nerf in 2 cm lange stukjes, fruit een ui en een teen knoflook en voeg de palmkoolnerfjes toe. Stoof ze met een deksel op de pan voor een minuut of 10. daarna kun je de gestoofde nerven verder verwerken met palmkoolbladeren.

Toscaanse groentesoep met cavola nero

1 flinke rode ui - 2 wortels - 1 theel venkelzaad - 2 tenen knoflook - 1 eetl tomatenpuree - 1 blik cannellini bonen - 1 pastinaak - 1 blik (cherry)tomaten - 300 gram cavolo nero - 600 milliliter groentebouillon (1 pot groenten-knoflook bouillon van de SoepFabriek) - optioneel: pecorino, olijfolie en brood voor serveren

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.).

Pel en snijd de ui fijn. Fruit de ui een aantal minuten in wat olie op middelhoog vuur in een soeppan. Voeg vervolgens de (geschraapte en gesneden) wortel en het venkelzaad toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan de tomatenpuree en de fijngesneden knoflook toe en bak eventjes mee. Voeg dan de tomaten uit blik, de (afgespoelde en uitgelekte) bonen, geschilde en gesneden pastinaak en de groentebouillon erbij. Was de cavolo nero, verwijder de dikke nerven, snijd de bladeren grof en voeg ook deze toe aan de soep. Laat de soep 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn en er een dikke maaltijdsoep is ontstaan. Breng de soep naar wens op smaak met zeezout en peper. Serveer de soep eventueel met olijfolie, geraspte pecorino en brood.

Pasta met pesto van cavolo nero en burrata (Italiaanse mozzarella kaas gevuld met room)

1 bos cavolo nero (of palmkool) - 1 hand verse basilicum - klein handje Parmezaanse kaas, geraspt - scheut olijfolie - zout - wat chiliflakes - 300 gr pasta - zwarte peper - 3 eetl boter - hand walnoten, grof gehakt - verse tijm - 1 citroen, zest en sap - 2 tenen knoflook, fijngehakt - 1 of 2 ballen verse burrata

Maak een pesto in de blender van de kool, basilicum, parmezaanse kaas, olijfolie en de chilivlokken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water. Bak ondertussen de walnoten in de boter, met de verse tijm en citroenzest. Bak tot de boter bruin is en de walnoten geroosterd. Haal de noten uit de pan. Bak de knoflook in de achtergebleven boter. Doe de pasta in de pan bij de knoflook. Voeg daar de pesto aan toe en het citroensap. Schud door elkaar. Voeg eventueel wat pastawater toe als de saus te dik blijft. Verdeel de burrata over de diepe borden. Schep daar de pasta overheen. Bestrooi met de gebakken walnoten.

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen.

In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomatenpuree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Gebakken spruitjes en sjalotjes van Ottolenghi

600 g spruitjes - 1,2 dl olijfolie - 300 g baby sjalotjes, gepeld en in de lengte gehalveerd - 2 el maple syrup (ahornsiroop) - geraspte schil van 2 citroenen - 2 dessertlepels granaatappelsiroop* - zout en zwarte peper

Extra voor garnering: granaatappelpitten van 2 kleine granaatappels (bij elkaar ongeveer 8 el) - 20 g paarse basilicum, alleen de blaadjes, gescheurd

Snijd de uiteinden van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote wok of anti-aanbakkoekenpan op hoog vuur. Doe de helft van de spruitjes in de pan met een ½ theelepel zout en wat zwarte peper en bak ongeveer 4 minuten, tot ze goudbruin zijn maar nog behoorlijk knapperig. Doe ze over in een kom of keukenschaal en houd ze warm terwijl je op dezelfde manier de rest van de spruitjes bakt. Doe 2 eetlepels olie in de koekenpan en bak de sjalotjes ongeveer 5 minuten met een snuf zout en een paar slagen zwarte peper. Doe ze bij de warme spruitjes met de ahornsiroop, de citroenrasp, de granaatappelsiroop en de rest van de olie. Doe er de helft van de granaatappelpitten en de helft van de basilicum, bij en meng voorzichtig door elkaar. Serveer warm of op kamertemperatuur, met de rest van de granaatappelpitten en de basilicum eroverheen gestrooid.

Koolrabitaart

300 g koolrabi, geschild en grof geraspt - 1/2 dl warme melk - 2 eieren - 1 ui of 2 sjalotten, gesnipperd - 2 geperste knoflooktenen - 40 g boter, gesmolten - 1 tl suiker - peper en zout - nootmuskaat - 2 tl paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eieren los. Meng de geraspte koolrabi, knoflook, peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat en melk door de eieren en klop het mengsel tot het schuimig is. Roer er de boter en ui door en schep het geheel in een ruime ingevette ovenschaal. Druk de massa met een vork aan. Bestrooi de schotel met de suiker en bak deze taart in ongeveer 45' op 175° C. Serveer meteen en geef er bijvoorbeeld rijst en een frisse salade met kaas of noten bij.

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo