Deze week de combi-pakketten in open/korte tas -
waardoor ze wel met vier in een hoge krat passen.
Ploegvoor en bruine aarde

Een metamorfose heeft de tuin ondergaan.
Van akkers die nog lieten zien wat groot geworden is óf
welke bedekking van groenbemester genoten is…
ligt daar nu enkel bruine aarde.
Geploegd, gespit,
Maagdelijk nog.
maar vol leven.
Vol verwachting,
Te wachten.
Met rust én
in schoonheid.
Benieuwd naar het ontluikende groeiseizoen!
De eerste zaden zijn gezaaid in de volle grond én morgen worden de eerste rijen plantjes in de kas zichtbaar na planten. Een pallet plantgoed wacht al op het erf.
Deze week en volgende week genieten we nog gezamenlijk van de laatste groene blaadjes uit eigen kas. Van het voorbije seizoen blijven dan nog prei, knolselderij en peen over. De pakketten vullen we - tot eerste oogst halverwege april - aan met groente van collegatelers in binnen- en buitenland.
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
groente | Winterpostelein (HK), Courgette (IT), Wortelpeterselie (NL), Peen Rodelika (HK), Veldsla (HK), Zuurkool (NL) |
mand vol | Butternut pompoen (ES), Spinazie (IT), Groenselderij (ES), Gele biet (NL), Paprika rood (ES), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK) |
fruit | Appel Evelina (NL), Druiven (ZA), Sinaasappel Taroccco (ES) |
Verwacht | |
groente | Witlof (NL), Spitskool (ES), Kleurenpeen (NL), Knolselderij (HK), Wintermix (HK), Sjalot (HK) |
mand vol | Koolrabi (ES), Courgette (IT), Prei (HK), Zoete bataat (NL), Kastanje champignons (NL), Veldsla (HK), Wintermix (HK) |
fruit | Appel Rode Pinova (NL), Peer Dolacomi (NL), Clementines (MA) |
Winterposteleinsoep met brood
1 eetl olijfolie - 1 ui, kleingesneden - 1 teentje knoflook - 200 g winterpostelein, gewassen en gedroogd - 1 eetl grove mosterd - 1 l groentebouillon - 1 bosuitje, kleingesneden - peper uit de molen - 2 eetl crème fraîche - 1 afbakbrood
Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Roer er de postelein en mosterd door en laat slinken. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Pureer tot een gladde soep met een staafmixer. Bestrooi met gesneden bosui en vers gemalen peper en server met een schepje crème fraîche. Serveer met het brood bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Postelein met witte kaas en oregano
Een oude groente gemixt met sinaasappel, oregano en een vleugje kaneel, welkom terug!
1 perssinaasappel - 1200 g postelein - 1 bosui - 2 eetl citroensap - 4 eetl Griekse olijfolie - 1 theel kaneel - 2 takjes verse oregano - 100 g witte kaasblokjes
Snijd 2 lange repen van de sinaasappelschil. Pers de helft van de vrucht uit. De andere helft wordt niet gebruikt. Breng in een ruime pan een laagje water met wat zout aan de kook en laat de sinaasappelschillen in 5 min. zachtjes trekken. Was de postelein en snijd de stelen eventueel grof. Neem de schillen uit het water en kook de postelein in het achtergebleven water in 2-3 min. beetgaar. Snijd de bosui in ringetjes. Meng in een kom met 2 el sinaasappelsap, het citroensap en de olie. Breng de dressing op smaak met peper, zout en de kaneel. Snijd de oregano fijn. Laat de postelein goed uitlekken en duw het overtollige vocht eruit. Schep in een schaal en meng de dressing en oregano erdoor. Verkruimel de kaasblokjes erover en serveer.

Veldsla met peer & rode ui
veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren; dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout
De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.
Zuurkoolsoep met rooktofu en paddestoelen
1 grot ui, fijngesn. – 1 teen knoflook, geperst – 5 el olie – 1tl paprikapoeder – 500 gr zuurkool fijngesn. – 1,5 ltr kruiden-bouillon – 3 jeneverbessen – 2 laurierblaadjes – 300 gr paddestoelen in reepjes – 200 gr rooktofu, in blokjes – peper – zout – 2 el peterselie fijngesn
Fruit de ui en knoflook in de olie. Voeg de paprikapoeder en zuurkool toe en bak even mee. Bouillon jeneverbessen en laurier toevoegen. Laat de soep ca. 45 min. zachtjes koken. Paddestoelen bakken in 1el olie en op laag vuur smoren tot het vocht loskomt. Paddestoelen van het vuur nemen. Bak de tofu krokant. Roer de paddestoelen met vocht door de soep en breng het geheel op smaak met peper, verwijder de laurier-blaadjes. Voeg kort voor het serveren de tofu en peterselie toe.
Tip: Lekker met zuurdesembrood en eventueel kruidenkwark.
