Ochtenddauw - herfst op komst!

De aardappelen zijn binnen - vorige week voor iedereen een voorproefje in de vorm van een zakje kriel aardappel. Maar de ene oogst wordt opgevolgd door de volgende in rij.

De pompoenen zijn grotendeels geknipt en liggen nu in banen op het land - voor het staartje om af te rijpen in de nazomerzon en zodat de stelen verder indrogen voor de gehele oogst naar binnen wordt gehaald. Ook maken de zomerteelten nu plaats voor de najaarsteelten, deze week de eerste Chinese kool in het pakket samen met een lichting paksoi shanghai. De suikermais nu als bijgroente samen met een nieuwe lichting groenselderij.

Voor een zomers tintje ook nog trostomaat uit de kas van collega teler Bioverbeek uit Limburg. De laatste oogst uit eigen kas is er bescheiden nog wel maar vindt zijn weg naar onze marktkraam.

Deze week - na een onderbreking van buitenlandse appel Cripps Pink, Nederlandse appels waren onverwacht niet verkrijgbaar - nu weer oogst van Nederlandse bodem. Dit keer wel een appel met een zuurtje - want een eerste pluk en volgt eveneens volgende week. Daarna een tweede pluk die het zuurtje meer naar de achtergrond zal hebben, hoewel Santana een frisse appel blijft in smaak. Door het seizoensverloop (nat zomerseizoen) is er een mindere oogst en heeft een aantal rassen een aanzienlijk hogere schurftdruk gekend waardoor 1 of 2 appelrassen minder of niet verkrijgbaar zijn.

We genieten met het nazomerweer nog even volop van de bloemenoogst en het plezier met schikken. De gemengde bloembedden hebben hun hoogtij gehad, de dahlia’s dille, zonnebloem en nu ook chrysanten blijven nog even 😉

- Reni -

Op bloemenexcursie bij Pluktuin Vliervelden van Dianne

Pakket inhoud

Deze week
groentePaksoi (shanghai) (HK), Chinese kool (HK), Groenselderij (HK), Suikermais (HK), Trostomaat (NL), Eikenbladsla groen (HK)
mand volPeen (HK), Spekboon (HK), Rode russische/boerenkool (HK), Zwamboon (HK), Rode sla (HK), Sla mix (HK), Tomaat cocktail (HK)
fruitAppel Zure Sanne (NL), Triumph de Vienne (NL), Pruimen (NL)
Verwacht
groenteKnolvenkel (HK), Spitskool (HK), Krop sla assorti (HK), Suikermaïs ? (HK), Prei (HK)
mand volZappalito (HK), Prei (HK), Chinese kool (HK), Groenselderij (HK), Pompoen oranje (HK), Eikeblad sla groen (HK), Sla mix (HK), Aubergine (NL)
fruitAppel Zure Sanne (NL), Peer Harde Cor (NL), Mango (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

‘bonen in de staak’ - rups koninginnepage - vossendrol ‘hoog’ op pompoen - nieuwe beenmode met onkruidzaad 😒

Waspeenoogst midden op het veld

Fotoshoot in de suikermaïs

Cream Sweetcorn

Ingrediënten voor 4 porties: 2 grote kolven mais - 2 tl olijfolie - zout naar smaak - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - cayennepeper naar smaak - 1/4 tl gerookt paprikapoeder - 1/4 tl garam masala -3 el griekse yoghurt naturel ( of meer als je het romiger wilt) - 2 tl vers gesneden bieslook

Haal het blad van de kolven. Schraap de maïskorrels van en het sap uit de kolf in een koekenpan. Zet een kolf rechtop in een koekenpan met de bovenkant naar boven gericht. Gebruik een scherp keukenmes om de korrels af te snijden, werk van boven naar beneden en draai het oor na elke snede. Gebruik de achterkant van het mes om extra sappen in de koekenpan te schrapen. Sprenkel olijfolie over de korrels en bestrooi met zout; plaats op middelhoog vuur en kook tot de maïs heet is, ongeveer 3 minuten. Voeg knoflook toe; blijf koken en roer tot de smaak goed vrij komt, ongeveer 1 minuut. Breng maïs op smaak met cayennepeper, gerookte paprika en garam masala. Kook en roer tot de maïs zacht is, nog ongeveer 2 minuten. Zet het vuur laag en roer Griekse yoghurt door het maïsmengsel. Haal van het vuur, roer de bieslook erdoor en breng op indien gewenst op smaak met meer zout.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo