Ochtenddauw - herfst op komst!

De aardappelen zijn binnen - vorige week voor iedereen een voorproefje in de vorm van een zakje kriel aardappel. Maar de ene oogst wordt opgevolgd door de volgende in rij.
De pompoenen zijn grotendeels geknipt en liggen nu in banen op het land - voor het staartje om af te rijpen in de nazomerzon en zodat de stelen verder indrogen voor de gehele oogst naar binnen wordt gehaald. Ook maken de zomerteelten nu plaats voor de najaarsteelten, deze week de eerste Chinese kool in het pakket samen met een lichting paksoi shanghai. De suikermais nu als bijgroente samen met een nieuwe lichting groenselderij.
Voor een zomers tintje ook nog trostomaat uit de kas van collega teler Bioverbeek uit Limburg. De laatste oogst uit eigen kas is er bescheiden nog wel maar vindt zijn weg naar onze marktkraam.
Deze week - na een onderbreking van buitenlandse appel Cripps Pink, Nederlandse appels waren onverwacht niet verkrijgbaar - nu weer oogst van Nederlandse bodem. Dit keer wel een appel met een zuurtje - want een eerste pluk en volgt eveneens volgende week. Daarna een tweede pluk die het zuurtje meer naar de achtergrond zal hebben, hoewel Santana een frisse appel blijft in smaak. Door het seizoensverloop (nat zomerseizoen) is er een mindere oogst en heeft een aantal rassen een aanzienlijk hogere schurftdruk gekend waardoor 1 of 2 appelrassen minder of niet verkrijgbaar zijn.
We genieten met het nazomerweer nog even volop van de bloemenoogst en het plezier met schikken. De gemengde bloembedden hebben hun hoogtij gehad, de dahlia’s dille, zonnebloem en nu ook chrysanten blijven nog even 😉
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
groente | Paksoi (shanghai) (HK), Chinese kool (HK), Groenselderij (HK), Suikermais (HK), Trostomaat (NL), Eikenbladsla groen (HK) |
mand vol | Peen (HK), Spekboon (HK), Rode russische/boerenkool (HK), Zwamboon (HK), Rode sla (HK), Sla mix (HK), Tomaat cocktail (HK) |
fruit | Appel Zure Sanne (NL), Triumph de Vienne (NL), Pruimen (NL) |
Verwacht | |
groente | Knolvenkel (HK), Spitskool (HK), Krop sla assorti (HK), Suikermaïs ? (HK), Prei (HK) |
mand vol | Zappalito (HK), Prei (HK), Chinese kool (HK), Groenselderij (HK), Pompoen oranje (HK), Eikeblad sla groen (HK), Sla mix (HK), Aubergine (NL) |
fruit | Appel Zure Sanne (NL), Peer Harde Cor (NL), Mango (ES) |



Cream Sweetcorn (volgende week de NL vertaling 😉 )
Ingredients for 4 portions: 2 large ears sweet corn - 2 tsp olive oil - salt to taste - 2 cloves garlic, minced - cayenne to taste - 1/4 tsp smoked paprika - 1/4 tsp garam masala -3 tbsp plain Greek yogurt (or more if you want it creamier) - 2 tsp freshly sliced chives
Husk the ears of sweet corn and stand an ear upright in a skillet with the top pointing up. Use a sharp kitchen knife to slice off the kernels, working from top to bottom and rotating the ear after each cut. Use the back of the knife to scrape extra juices into skillet. Repeat with remaining ear of corn. Drizzle olive oil over the kernels and sprinkle with salt; place over medium heat and cook until corn is hot, about 3 minutes. Add garlic; continue to cook and stir until fragrant, about 1 minute. Season corn with cayenne pepper, smoked paprika, and garam masala. Cook and stir until corn is tender, about 2 more minutes. Reduce heat to low and stir Greek yogurt into corn mixture. Remove from heat, stir in chives, and season with more salt, if desired.