Pompoen oogst

Het is zover!

Na het zaaien, uitplanten, schoffelen, schoffelen & schoffelen, beregenen, preparaat uitbrengen, los snijden, op banen leggen, sorteren op maat en in (kuubs)kisten pakken - is nu de gehele oogst binnen!!

Het was onze Michaëlsdraak om met regen op komst alle pompoenen op tijd binnen te krijgen 😉 en gelukt! Op woensdag zelf hebben we ons de brooddraak heerlijk en voldaan doen smaken.

En uiteraard delen we dit met jullie met een eerste oranje pompoen(tje) die het nazomerseizoen opent.

De komende tijd planten wij de laatste bladgewassen - met ook al veldsla en de eerste winterpostelein. Met de oogst gaan wij ons meer en meer richten op de bewaarteelten van Rodelika peen, knolselderij en de kolen als spitskool, Chinese kool en witte kool.

Elk seizoen brengt vaak iets mee waardoor een teelt(en) minder goed slagen. Dit jaar hebben een aantal kolen het minder goed gedaan. De weersomstandigheden met vochtig en warm weer waren optimaal voor de koolgalmug. Wanneer de larven zich groot eten in het groeipunt, lukt het de plant veelal niet meer om mooi & goed de rode kool respectievelijk spruiten groot te brengen. De oogst van deze gewassen zal daarom veel geringer zijn….gelukkig hebben we wel een breed scala aan gewassen op de tuin staan wat betekent dat we ook risico spreiding hebben.

Deze week nog een overzicht in beeld van de diversiteit aan bloemen die Karin en ik nog steeds oogsten. Besteld kunnen ze nog steeds worden - vanaf nu wel onder voorbehoud van weersomstandigheden en beschikbaarheid.

- Reni -

pompoenen liggen gesorteerd op maat op het land

Pakket inhoud

Deze week
groente Pompoen oranje (HK), Andijvie (krul) (HK), Palmkool (HK), Groenselderij (HK), Puntpaprika (NL), Eikenbladsla groen (HK)
mand volBospeen (NL), Sperzieboon (HK), Bloemkool (NL), Paksoi ? (HK), Rode sla (NL), Sla mix (HK), Cocktail tros (HK)
fruitAppel Alkmene (NL), Sinaasappel Valencia (IT), Druiven wit (IT)
Verwacht
groente Raapsteel ? (HK), Chioggia biet (H), Chinese kool (HK), Knolselderij (HK), Krop sla assorti (HK)
mand volPeen (HK), Knolvenkel (HK), Broccoli (NL), Mangold (HK), Butternut pompoen (HK), Little gem rood (HK), Sla mix (HK), Zappalito (HK)
fruitAppel Alkmene (NL), Satsuma mandarijn (IT), Granaatappel (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Pasta met pesto van cavolo nero en burrata (Italiaanse mozzarella kaas gevuld met room)

1 bos cavolo nero (of palmkool) - 1 hand verse basilicum - klein handje Parmezaanse kaas, geraspt - scheut olijfolie - zout - wat chiliflakes - 300 gr pasta - zwarte peper - 3 eetl boter - hand walnoten, grof gehakt - verse tijm - 1 citroen, zest en sap - 2 tenen knoflook, fijngehakt - 1 of 2 ballen verse burrata

Maak een pesto in de blender van de kool, basilicum, parmezaanse kaas, olijfolie en de chilivlokken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water. Bak ondertussen de walnoten in de boter, met de verse tijm en citroenzest. Bak tot de boter bruin is en de walnoten geroosterd. Haal de noten uit de pan. Bak de knoflook in de achtergebleven boter. Doe de pasta in de pan bij de knoflook. Voeg daar de pesto aan toe en het citroensap. Schud door elkaar. Voeg eventueel wat pastawater toe als de saus te dik blijft. Verdeel de burrata over de diepe borden. Schep daar de pasta overheen. Bestrooi met de gebakken walnoten.

Entree naar de nieuwe schuur van nieuw beton voorzien - met knolselderij die voor bowling ballen door willen gaan (ongelukje van het oogstjaar)

Orzo-risotto met palmkool en salie

Risotto heeft de naam reuze lastig te zijn. Dat is misschien waar, maar niet als je een sluiproute neemt 😀 Gebruik eens Italiaanse orzo, gemaakt van geslepen tarwekorrels. Orzo is in feite een pasta, maar met de zachte beet en vorm is 'ie een waardige vervanger van officiele risotto rijst. En heel wat minder omslachtig in de keuken! Deze combinatie met palmkool, salie en ricotta geeft een heerlijk romig resultaat.

4 el ricotta - 300 gram orzo - 40 gram parmezaanse kaas, geraspt - 250 gram kastanjechampignons - 1 flinke sjalot - 500 gram palmkool - 150 ml witte wijn - 25 gram roomboter - half bosje verse salie - olijfolie - 2 tenen knoflook - zout, peper en bouillon.

Was de palmkool en snijd in dunne repen. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Hak de helft van de blaadjes salie fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Verhit de helft van de roomboter in een hapjespan. Fruit hierin de sjalot, knoflook en gehakte salie drie minuten aan. Blus af met de witte wijn en voeg een scheut groentebouillon toe. Voeg de Orzo toe en laat deze het vocht opnemen. Voeg net als bij een echte risotto in enkele scheuten de rest van de bouillon toe, maar wees gerust: je hoeft niet continue met je neus erboven op te staan om te voorkomen dat het aanbakt 😀 Bak ondertussen de champignons in de rest van de boter bruin en breng op smaak met zout en peper. Voeg als de orzo gaar is de palmkool, geraspte Parmezaan en de ricotta toe. Roer tot de palmkool is geslonken en het geheel een romige massa is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de risotto met de paddenstoelen en de rest van de salie.

Eenvoudige pompoensoep

250 gram pompoen - 2 flinke uien - 2 preien - ruim 1 liter water - olie - bouillonpasta of blokjes - zout - laurierblad - dillezaad

Schil en snijd de pompoen in kleine stukjes (een pompoen met een gave schil hoeft niet geschild). Verhit de olie in de pan, voeg hierbij de gesneden prei en ui en fruit dit licht. Stukjes pompoen toevoe­gen en mee fruiten. Water, zout en bouillonpasta toevoe­gen. Als kruiden; laurier en dille. De soep in 30 min. gaar en dik koken. Op het laatst wat snij selderij of peterselie toevoegen. Opdienen met stukjes gebakken brood.

Een mooie gladde soep krijg je als je de pompoen eerst voor kookt met water, zout en bouillon en dan door een zeef pureert. Dit vocht schenk je dan bij de gefruite prei en ui.

Variatie: gebruik Indiase kruiden als komijn, koriander, cardamom en curry voor een oosterse, meer hartige smaak.

Gemengde pompoentaart (van Mari Maris - recepten Hofweb)

Voor dit vrolijke pompoenfeestje mag je zelf thuis de slingers ophangen 😀

We vieren de start van de herfst! Kies je favoriete pompoensoorten en combineer ze naar hartelust. Hoe kleurrijker, hoe beter. Pattison, mini sweet dumpling, courgette of een stuk butternut: ze lenen zich allemaal voor dit feestelijke gerecht. Tip van chef Mari Maris: maak er een gemengde groene salade bij.

1 pattison pompoen (of varieer met andere pompoenen, min. 500 gram) - 1 sweet dumpling pompoen (of varieer met andere pompoenen, min. 500 gram) - 1 courgette - handje pistachenootjes - 60 gram geraspte Parmezaan - 3 el gedroogde tomaatjes, in brunoise - 3 takjes oregano, gerist en gehakt - 500 gram ricotta - 2 sjalotten, gesnipperd - 1 pak vers bladerdeeg - 4 eieren - 2 tenen knoflook - zout naar smaak

Bereiding ovenschotel: bekleed een ingevette ovenschaal met het deeg, en wel zó dat de randen 4 centimeter hoog zijn. Schil de twee pompoentjes en ontdoe ze van zaden, snijd de pompoentjes en courgette in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met zout en laat ze 10 minuten of langer 'zweten': zo komen de suikers vrij en kan de groente nog mooier gebakken worden, zonder zacht te worden. Dep de plakjes wel droog met wat keukenpapier voordat je verder gaat. Sla de eieren los met de ricotta. Meng de sjalot, knoflook, kruiden, tomaatjes en de helft van de Parmezaan en de helft van de courgette en patisson erdoor. Verdeel over het deeg. Verdeel de rest van courgette&co. erover, bestrooi met de pitjes (of nootjes), en druk licht in de vulling – het mag nog net iets uit steken.

Strooi er de andere helft Parmezaan over.Zet circa 40 minuten in een oven van 200 °C tot de vulling mooi goudgeel en gerezen is, en de korst krokant.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo