Herfst!

Bladeren, herfstkleuren en mist. Begin deze week een oogst van knolvenkel nog in de zon - daarna regen en twee dagen mist.

Vanmorgen nog een mooie foto geschoten 😉

Volop opruimwerkzaamheden deze week. De kas is verrold over de winterteelten: de winterpostelein en veldsla zijn geschoffeld nu deze een droog onderkomen hebben, wel nodig na alle regen die de grond dichtgeslagen had achtergelaten.

Ook de stokken en palenrijen zijn weggehaald en opgeruimd voor een volgend seizoen. Volgende week starten we om alle knollen en winterpeen in etappes te oogsten/rooien.

In de week voor Sint Maarten deze week ook met klas 6 van de Vrije School twee middagen een knollenmarkt verzorgd. Enthousiaste verkoop en benieuwd na de kunstwerkjes die hier volgende week uit gemaakt worden!

- Reni -

Sint Maarten knollen markt

Pakket inhoud

Deze week
groente Kleurenpeen (NL), Chinese kool (HK), Oranje pompoen (HK), Knolvenkel (HK), Romanesco bloemkool ? (HK)
mand volButternut pompoen (NL), Prei (HK), Knolselderij (HK), Champignons (NL), Little gem groen (NL), Sla mix (HK), Cocktail tros (NL)
fruitAppel nr 251 (NL), Druiven wit (IT), Fruitsoort 3 ?
Verwacht
groente Courgette (ES), Witlof ? (NL), Prei (HK), Koolraap (HK), Veldsla (HK)
mand volRodelika peen (HK), Courgette (NL), Broccoli (NL), Spercieboon ? (NL), Little gem (NL), Sla mix (HK), Komkommer (NL)
fruitAppel Santana (NL), Clementines (ES), Ananas (IV)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Chinese kool met gember & sesam

1 chinese kool - 1 ui, gesn - 1 teen knoflook, geperst - 2 cm verse gemberwortel, of 2 theel gemberpoeder - 3 eetl ketjap manis of meer naar smaak - 2 eetl tomatenketchup of meer naar smaak - 3 eetl sesamzaad - peper en zout - olie om in te bakken

Kool in repen snijden, wassen en uit laten lekken. Gemberwortel schillen en snipperen. Ui, knoflook en gemberwortel of –poeder fruiten in wat olie. Groente toevoegen en 2 min. op hoog vuur roerbakken. Ketjap, ketchup en sesamzaad toevoegen. Groente in 8-10 min. beetgaar stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met rijst en een omelet.

Venkel-sinaasappelsalade

2 middelgrote venkelknollen - 2 middelgrote sinaasappelen, geschild en in partjes - 6 eetl. vers sinaasappelsap - 2 eetl. citroensap - 1 theel. zout - 1 theel. suiker - een snufje kaneelpoeder

Deze salade is heerlijk verfrissend en onvoorstelbaar verkwikkend. De salade kan een dag in de koelkast bewaard worden; dat verbetert de smaak zelfs. Doe alle ingrediënten in een kom en schep ze goed door elkaar. Laat afgedekt 30-60 minuten in de koelkast staan. Giet voor het serveren een beetje vocht af. Recept naar Madhur Jaffrey.

Variatie: ipv kaneel dille en koriander gebruiken.

Worteltagliatelle in paassfeer

bron: Smaakmakend

(gekleurde) peen - olijfolie - peper - zout - witte balsamico-azijn - bieslook

Schaaf winterwortels of gekleurde wortels over de lengte doormidden. Schaaf vervolgens met een dunschiller of mandoline dunne linten van de wortels. Maak een dressing van olie, witte balsamico-azijn, peper en zout en fijngeknipte bieslook een dressing en marineer de wortels hierin minimaal 2 uur.

Gebraden venkel met walnoten

bron: Smaakmakend

500 g venkel - zout - 3 eetl. olie - evt. 2 tl venkelzaad - versgemalen peper - 1 eetl. appeldiksap - 40 g walnoten

Halveer de venkelknollen en snij een stukje uit de harde stro­n­ken. Kook de venkel 5 minuten in water met zout. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlek-ken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appel-diksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Serveer met tagliatelle.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo