Winterzoete peen

Het droge weer en een minder bewerkelijk pakket maakt dat we deze week onze focus hebben gericht op het binnenhalen van de winterpeen - welke de jaarwisseling over bewaard in de grond is gebleven. Voordat het opnieuw natter wordt hopen we de twee bedden die zo nog bewaard zijn gebleven binnen te kunnen halen nu de voorraad in onze bewaarcel reeds al kleiner is geworden.

We kiezen sinds een aantal jaar voor het zaadvaste ras Rodelika - een mooi robuust ras, maar bovenal heerlijk vol & zoet van smaak. Al met al halen we nog een mooie hoeveelheid binnen die zowel de marktkraam als de pakket tot in het voorjaar kan vullen.

Deze week wordt er ook volop gewerkt aan de afronding van het teeltplan met bijbehorende zaad- & plantgoedbestellingen. Met op de nodige momenten daarvoor nog een terugblik en vooruitblik in het team ivm wijzigingen: rassen, hoeveelheden, wel of geen proefteelten of noviteiten.

Een leuke jaarlijkse puzzel en wanneer de klus geklaard is, ligt er een mooi draaiboek voor het aankomende seizoen ;-) dit biedt een leidraad en zal gekleurd worden door de samenstelling van het tuinteam, de weersomstandigheden en de verrassingen die elk nieuw seizoen met zich meebrengt. Maar eerst genieten we ook nog van de relatief rustige tijd die dit (winter)seizoen brengt en de aandacht die we aan andere facetten van het bedrijf kunnen geven.

Deze week mocht ik daarin ook een les op de Warmonderhof (voltijd opleiding BD landbouw) verzorgen. Vier verschillende ondernemers zijn gevraagd om de derde jaars tuinbouw-studenten te komen vertellen over de bedrijfsontwikkeling en de wisselwerking met jou als tuinder/ondernemer. Zij zijn na een lange intensieve stage en de basiskennis die ze hebben opgedaan veel bezig met vragen over welk bedrijfstype ze als persoon aanspreekt, sterke- en zwakke punten van verschillende vormen…

… leuk om ze inzicht te geven in ons bedrijf en mijn/onze eigen ontwikkeling hierin en zo een bijdrage te doen aan hun proces met het vinden van hun eigen weg in de landbouw. In tweetallen hebben ze aansluitend mijn verhaal en het beantwoorden van vragen, een kunstzinnig impressie gegeven van de Hooge Kamp. Kort hebben ze deze nog toegelicht in een paar zinnen of woorden:

Gestructureerd - analytisch - snelheid

Geordende groentetuin op een bedding van teeltplan, goede mechanisatie en omringd door de drie ondernemers met elk hun eigen inbreng - echter verbonden; een verrekijker bij de hand om te blijven kijken - naar verandering, nieuwe mogelijkheden…

Een verzorgde plek met groentebedden - gestructureerd en in balans; daarbuiten de dynamiek van de afzet naar de markt en klant en ook (naast de kracht) de kwetsbaarheid van de taakverdeling onderling.

Groente groeiend op een bodem waar aandacht naar uitgaat, van teeltplan in goede banen begeleid naar marktkraam/pakket - daar waar glimlachen geoogst worden 😊

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Evelina (NL), Clementines (ES), Baby avocado (ES)
groenteRode biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Andijvie (ES), Sjalot (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Prei (HK), Spitskool (ES), Aardpeer (NL), Kiemen alfalfa (NL), Witlof (NL), Slamix (HK), Paprika punt (ES)
Verwacht
fruitAppel Topaz (NL), Kiwi (IT), Peer Concorde (NL)
groente Prei (HK), Spitskool (ES), Wortelpeterselie (NL), Rodelika peen (HK), Boerenkool rood ? (HK), Veldsla (HK)
mand volRodelika peen (HK), Knolvenkel (ES), Groene kool (HK), Kriel Alouette (HK), Winterpostelein (HK), Little gem (ES), Groenselderij (ES), Komkommer (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Bloemkoolrisotto

Maar dan even anders, tip van Mechteld!

Uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een (gezondere) variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau!

Ingrediënten voor (voor 2 personen): 700 gram bloemkool - 1 kleine lente-ui - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - 2 theel kokosolie - 50 ml witte wijn - 300 ml groentebouillon - 200 ml kokosmelk - 5 verse kerrieblaadjes - 1⁄2 theel mosterdzaad – zeezout - versgemalen zwarte peper

Snijd de roosjes van de bloemkool (de stronk kun je bijvoorbeeld voor groentebouillon gebruiken). Snijd of schaaf de roosjes in dunne plakjes. Hak vier vijfde van de plakjes bloemkool met de hand of in de keukenmachine fijn tot ze zo klein zijn als rijstkorrels. Snijd de lente-ui in ringen. Pel de ui en knoflook en hak fijn.

Verhit 1 theelepel kokosolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de stukjes bloemkool toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de kokosmelk en de lente-ui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 10 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Af en toe doorroeren.

Doe de rest van de bouillon en kokosmelk erbij en laat de bloemkool nog circa 10 minuten koken totdat er een risottoachtige textuur ontstaat.

Hak intussen de kerrieblaadjes in kleine stukjes. Verhit de rest van de kokosolie in een pan. Rooster hierin de overgebleven bloemkoolplakjes met de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Breng de risotto nogmaals op smaak met kruiden en serveer gegarneerd met de geroosterde bloemkool.

Gepofte bietjes met knoflookroomkaas 2 personen

1 eetl honing - 2 eetl zonnebloemolie - 4 voorgekookte bietjes - 1 potje roomkaas met knoflook 150 gram - 4 vellen aluminiumfolie - gemalen zwarte peper - zout

De oven voorverwarmen op 200 graden. In een kom de honing, olie, peper en zout mengen tot een marinade. De bietjes door de marinade wentelen en per stuk verpakken in een vel aluminiumfolie. Van de overgebleven marinade 1 eetlepel in het pakketje doen. Geheel 15 minuten in de oven warm laten worden. Pakketjes uit de oven halen en openen, de bietjes in V vorm uitsnijden en de roomkaas verdelen over de bietjes. Pakketjes weer dichtvouwen en terug in de oven doen en deze 10 minuten laten warm worden.

Andijvietaart met paprika en tuinkers

1,5 ui - 1 rode/groene paprika - 1 krop andijvie - 1 el boter - 3 eieren - 1dl room - peper - ½ bakje tuinkers - 40gr Parmezaanse kaas - 2 el bieslook - 1 bladerdeeg - 500 g aardappels, in dunne schijfjes gesneden

Verwarm de oven op 225 °C. Snipper ui, snij halve in ringen.

Snijd paprika in stukjes en andijvie in dunne reepjes, wassen en laten uitlekken. Verhit de boter in een pan. Fruit de gesnipperde ui ca 3'. Bak paprika en andijvie ca 2' mee. Laten afkoelen. Eieren loskloppen met room en peper. Helft van tuinkers erboven fijn knippen. Andijvie, kaas en bieslook door mengsel roeren. Springvorm (24cm) invetten. Bekleden met bladerdeeg. Groentemengsel in taart schenken. In midden van oven ca. 25' goudbruin en gaarbakken. Garneren met uiringen en de rest van de tuinkers.

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop.
De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout.
Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven
(schep halver-wege om).
Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo