Maria Lichtmis

Het jaar is al zover gevorderd dat we bijna ongemerkt in de 2e maand zijn gerold.

Van de storm en regen op maandag en dinsdag (bewolkt, grijs, veel wind) was het een ware omslag en verrassing naar woensdag: blauw in de lucht, zonneschijn en bij zonsopkomst veel roze/rood!

Even dacht ik dat het ‘echte’ moment van Maria Lichtmis niet zou samenvallen met 2 februari - de datum waarop het veelal gevierd wordt, maar met de komst van de nieuwe dag mocht ik dat echt bij stellen.

Maria lichtmis is het laatste lichtfeest in rij - na Sint Maarten, de vier adventskaarsen en dan Kerstmis en de jaarwisseling met toch de nodige lichtknallen, sluit Maria Lichtmis deze feesten af: het licht neemt nu merkbaar met rassen schreden toe, en daarmee kan de gedachten los gelaten worden dat het duister blijft…we gaan op weg naar de lichte tijd!

In oude weerspreuken horen we dat de dagen rond februari zichtbaar lengen: “Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hanensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur.” Maria Lichtmis vertoont dan ook sterke verwantschappen met heidense lichtfeesten zoals bijvoorbeeld het Ierse Imbolc, middenin de winter. Gevierd met restjes kaars in walnotendopjes of klei-siersels.

De kinderen hebben een hele middag ‘buiten’ genoten, druk doende met een nieuwe hut achter op het land. Een oude ton werd hier helemaal heen gerold, met onderwijl een aantal momenten ‘tromgeroffel’. De dag had een mooie tooi!!

Ondertussen kwam er nog bescheiden oogst van het land, werden er kuilen gevuld door mijn vader, zijn we in de weer met de pakketten en nog een inkijkje naar soldeerwerk door mijn schoonvader met een keuken in wording in onze groepsruimte. Vele handen maken allerhande klussen ‘licht’.

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Topaz (NL), Kiwi (IT), Peer Concorde (NL)
groentePrei (HK), Spitskool (ES), Wortelpeterselie (NL), Rodelika peen (HK), Koolrabi (ES), Paprika punt (ES)
mand volRodelika peen (HK), Knolvenkel (ES), Groene kool (HK), Kriel Alouette (HK), Winterpostelein (HK), Little gem (ES), Groenselderij (ES), Komkommer (ES)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Tarocco Sinaasappel (IT)
groente Schorseneer (NL), Witlof (NL), Groene kool (HK)), Zwamboon (NL), Knolselderij (HK), Rode ui (NL), Eikenbladsla rood (FR)
mand volRode biet (NL), Courgette (ES), Butternut pompoen (HK), Kalettes (HK), Broccoli (ES), Sla mix (HK), Oerkomkommer (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

versterking van beide vaders 😉 - vervoer tussen de schuren - kalettes met de pet

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo