YOi van ZwamBoon

Arja & Bert van het Apeldoornse ZwamBoon willen mensen laten zien hoe ze met kleine veranderingen gezonder worden en blijven. Met de juiste voeding veel gezondheidswinst boeken. Hoe doen ze dat: met kennisoverdracht en hun gefermenteerde producten.

Wijzelf leerde vorig jaar Bert en Arja van Zwamboon kennen en raakte enthousiast over de vleesopvolgers die ze ontwikkeld hebben.

Een voorbeeld van de YOi vleesopvolgers is de YOi bio Maaltijdbasis. Een gefermenteerd product van bruine bonen, kikkererwten, zilvervliesrijst, havervlokken en rijsteiwit. Door de fermentatie zijn de negatieve aspecten van peulvruchten verdwenen (winderigheid en opgeblazen gevoel). De positieve aspecten zijn versterkt (eiwit, vezels en andere voedingsstoffen zijn licht verteerbaar geworden).

YOi is daarmee een biologische, vegan vleesopvolger en maaltijdbasis zonder soja, gluten, lactose of andere allergenen. Minimaal bewerkt en duurzaam. Super veelzijdig en makkelijk in het gebruik.

De YOi maaltijdbasis heeft Kerst 2 jaar geleden in de groentepakketten gezeten; deze week opnieuw. Tussentijds zijn we YOi van Zwamboon gaan verkopen op de markt, waar liefhebbers deze graag meenemen óf er speciaal de markt voor aandoen.

Maar Zwamboon is meer en bestaat uit drie onderdelen:

Door Bert is er vorig jaar een grote hoeveelheid kimchi gemaakt en is er ook eigen rode kool gefermenteerd. Samen met Mechteld en dochter Ise zijn we door Bert ook meegenomen in het maakproces van kimchi. Deze is in de wintermaanden nu veelal verkrijgbaar op de markt - nu van de hand van Mechteld die dit in eigen beheer maakt.

Nieuwsgierig om ook thuis te experimenteren met fermenteren: een workshop meedoen met Bert en Arja is een aanrader!

Voor meer info en de agenda: zwamboon.nl/agenda

* * * * *

Verder wordt er op de tuin opgeruimd waar dit nog kan, restanten van gewassen of groenbemesters zijn kleiner gemaakt en kunnen straks onder drogere omstandigheden ingewerkt worden, zodat de vertering kan beginnen.

Deze week groene kool in het pakket, volgende week voor een ieder 'kalettes op stronk' in het pakket - rest daarna alleen nog prei, winterpostelein en veldsla vers van het land.

Het wordt steeds lichter en de vogelgeluiden zwellen langzaam aan!

- Reni -

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Tarocco Sinaasappel (IT)
groente Schorseneer (NL), Witlof (NL), Groene kool (HK)), Zwamboon (NL), Knolselderij (HK), Rode ui (NL), Eikenbladsla rood (FR)
mand volRode biet (NL), Courgette (ES), Butternut pompoen (HK), Kalettes (HK), Broccoli (ES), Sla mix (HK), Oerkomkommer (ES)
Verwacht
fruitBanaan (PE), Appel Topaz (NL), Rode grapefruit (ES)
groente Courgette (ES), Kalettes (NL), Rode kool (NL), Rodelika peen (HK), Pompoen grijs (HK), Veldsla (HK)
mand volGele biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Wortelpeterselie (NL), Zwamboon (NL), Eikeblad sla groen/rood (FR), Veldsla (HK), Paprika punt (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Vierluik YOi

Zwamboon verwerken in de maaltijd

De website van Zwamboon heeft diverse suggesties in recept vorm: zwamboon.nl/recepten-2

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen. In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Stoofschotel met schorseneren

8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie

Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.

Knolselderij tortilla met spek-geitenkaas

Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden

Schil de aardappelen en knolselderij in snij ze in dunne plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekepan van ca 24 cm en bak de aardappelplakjes en spekblokjes ca 10 min. Voeg de knolselderij en ook de ui toe, bak nog 5 min.

Breng op smaak met peper/zout. Klop de eieren in een grote schaal los met de kas. Schep het aardappelmengsel er bij en schep voorzichtig om. Verhit de overgebleven olijfolie en schep het tortillamengsel in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de tortilla ca 10 min tot de bovenkant gaat stollen. Keer met behulp van een groot bord en laat de tortilla terugglijden in de pan. Bak de andere kant 5 min bruin en knapperig en serveer!

Vierluik kimchi

Notige knolselderij met linzen

1 eetl walnoten, grofgehakt - 1 eetl hazelnoten, geroosterd en grofgehakt – ½ halve eetlepel walnotenolie - ca. 2 el rode wijnazijn - 200 gram (groene of andere) linzen - 1-2 sjalotten, gesnipperd - olijfolie - 500 gram knolselderij - in julienne - 3,5 dl groentebouillon - zout & peper naar smaak

Een eenvoudig winters groentegerecht met linzen en knolselderij. De walnotenolie is echt een chique toevoeging - je gebruikt in dit gerecht maar een halve eetlepel. Mooie aanvulling in je keukenkastje dus, notenolie!

NB: Wij gebruikten in dit gerecht groene linzen, die laat je eerst een nacht weken en kook je vervolgens in 45-90 min gaar. Goed proeven 😉

Kook de linzen net gaar in groentebouillon. Laat even uitdampen. Blancheer ondertussen de knolselderij. Fruit de sjalot in olijfolie en voeg als hij glazig is linzen en knolselderij toe. Blus af met azijn en voeg de notenolie toe. Schud de noten erdoor en maak op smaak met peper & zout.

Gewokte groene kool met curry

1 ui, in fijne ringen gesneden - 1 teentje look, fijngesnipperd - 1 groene kool, in reepjes gesneden - 1 pakje room of creme fraiche -3 eetl currypasta - snuifje cayennepeper – peper

Doe wat kokosolie in de wok en laat de ui 5 à 10 minuten garen op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de look eraan toe en laat nog 1 à 2 minuutjes verder garen, voeg de currypasta toe (fair trade heeft ook een niet-pittige met komijn, kaneel en gember; kan fijn zijn voor kinderen) en laat deze zich kort verwarmen en vermengen met de olie

Voeg de groene kool toe en laat ongeveer 5 minuten stoven; wanneer beetgaar voeg dan de room toe en verwarm nog kort mee en draai dan het vuur uit. Lekker met rijst!

Tip: serveer een frisse pastinaaksalade erbij.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo