In de startblokken…

Alle regenval maakt dat het voorjaar nog niet inzet; zo’n nat voorjaar kunnen wij ons niet herinneren. maar tussen alle regen en grijze dagen door geeft een heldere dag als woensdag hoop!

Ondertussen zijn wij ‘vertrouwd’ van start gegaan met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. We ruimen nog meer op. Onderwijl zijn wij ook met zaaien begonnen: het eerste zaaizaad is gezaaid.

De peulvruchten zaaien we voor op bak, omhullen deze met warmte in een kiemhok en na verplaatst te zijn genieten ze nu zowel licht als warmte van de kas. In de kas zijn ook al de knoflook en ui geplant en is met de handzaaimachine ook de eerste raapsteel gezaaid door Eline.

Sinds twee weken heeft Eline zich bij het tuinteam gevoegd - de aankomende 6 maanden is zij hier als stagiaire vanuit de Deense opleiding Kalø organic agricultural college - als Nederlandse heeft zij bewust voor deze buitenslandse/internationale opleiding gekozen. We hoeven ons dus niet in Deens te bekwamen 😉

De kantine/groepsruimte is in gebruik genomen als koffie plek. De keuken hier wordt nog verder ingeruimd en -gericht, maar er is hier al gekookt en brood gebakken door Eline. We genieten van gedane klussen en zitten er nu weer lekker warm bij!

- Reni -

zaai raapsteel door Eline - ‘wakker schudden’ van aardappelpootgoed - voorzaai peulvruchten - groene blaadjes in de kas

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Salustiana (ES)
groente Rode biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Winterpostelein (HK), Koolraap (HK), Veldsla (HK)
mand volSpitskool (ES), Koolrabi (ES), Prei (HK), Pastinaak (NL), Zoete bataat (NL), Sla mix (HK/NL), Komkommer (ES), Winterpostelein (HK)
Verwacht
fruitAppel Rode Topaz (NL), Clementines, Blauwe bes (CL)
groenteSpitskool (ES), Spinazie (IT), Pastinaak (NL), Rodelika peen (HK), Sjalot (HK), Veldsla (HK)
mand volRode biet (NL), Witlof (NL), Kalettes ? (HK), Groenselderij (ES), Koolraap klein (HK), Sla mix (HK), Veldsla (HK), Paprika geel (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten).

Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.

Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

Salade van bieten, veldsla en noten

1 sinaasappel - 3 eetl walnootolie-1½ eetl citroensap- 2 theel vloeibare honing-zout, peper- 250 g bieten in plakjes- 25 g walnoten, fijngehakt- 75 g veldsla

De sinaasappel dik schillen tot op het vruchtvlees en de partjes met een scherp mesje boven een kommetje uitsnijden. Het opgevangen sap mengen met de olie, het citroensap en de honing en dit op smaak brengen met zout en peper. De harde steeltjes van de veldsla verwijderen. De sla op een schaal uitspreiden en 1/3 deel van de dressing erover sprenkelen. De bietenplakjes voorzichtig door de rest van de dressing scheppen en ze daarna op de veldsla scheppen. De sinaasappelpartjes over de salade verdelen en de fijngehakte walnoten over het gerecht strooien.

Geroosterde witlof met rode biet en peer

4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas

Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop.
De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout.
Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven
(schep halver-wege om).
Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.

Tarte tatin van biet en rode uienconfituur

voor 4 a 5 personen

4 (of meer) flinke rode bieten (6-8 cm doorsnee) met een kaasschaaf of mandoline dunne plakjes (5mm) snijden - 3 à 4 flinke rode uien, in dunne ringen gesneden - olijfolie - balsamico-azijn flinke scheut - rozemarijn - feta - eetlepel bruine suiker - olijfolie deeg of bladerdeeg (zie tekst hieronder over deeg)

Deeg: Je kunt kiezen voor een olijfolie deeg of bladerdeeg. Bij het olijfolie deeg (vind ik lekkerder) heb je een langere oventijd nodig. Dan kan de biet rauw gebruikt worden. Bij gebruik van bladerdeeg moeten de bieten voorgekookt worden.

Olijfolie deeg voor een vorm van ongeveer 25x40 cm;

125 gr bloem - 125 gr volkoren meel (of totaal 250 gr bloem) - 100 ml water - 100 ml olijfolie - zout/peper He

el makkelijk te maken deeg. Alles bij elkaar doen en met de hand kneden. In 5 seconden heb je een deegbal. Dun uitrollen op een baksheet ter grootte van je vorm + paar cm groter.

Bladerdeeg Gewenste hoeveelheid plakjes (+- 6) op elkaar leggen en uitrollen tot 1 grote plak.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200o Celsius. Smoor de ringen rode ui in een koekenpan met wat olijfolie, tot ze glazig zijn. Doe er een fikse scheut balsamico-azijn bij en suiker. Roer door en laat nog een tijdje op laag vuur garen, tot het geheel dik is. Dat duurt wel even (half uur of langer), dus begin met het maken van de confituur. Als ze klaar is: vuur uit en wat laten afkoelen. Snijd de bieten in plakken van ca ½ cm dik. Dat is: niet tè dun en niet te dik. Bodem taartvorm of rechthoekig bakblik met bakpapier bekleden. Verspreid losjes de uienconfituur erover. Leg daarop, dakpansgewijs, de plakken rode biet. Bestrooi met peper en rozemarijn. Eventueel een tweede laag biet met peper en rozemarijn. Leg daarover de plak deeg: iets groter dan de taart en dan de randen wat ingestopt.

Bak ongeveer 45 minuten (met olijfoliedeeg) of 30 minuten met bladerdeeg (en voorgekookte biet). Als de taart klaar is: plank of bord op vorm leggen en de boel omkeren. Iets laten afkoelen en feta erover verkruimelen.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo