Maagdelijk land en groene waas

Hier wordt volop het land klaar gelegd - met de machine gespit of geploegd en dit alles met mooi voorjaarsweer.

De eerste peulgewassen liggen onder een deken, want de nachten zijn rond het weekeinde nog vorstig koud geweest. Dit geldt ook voor het eerste geplante bedje prei van het seizoen. Door de uitdrogende oostenwind en het uitblijven van regen hebben deze na het planten ook water gekregen - lokaal bij de rijtjes door middel van trekker en watertank.

De bijbehorende heldere dagen bij de koude nachten maken dat de zon goed van zich laat zien en dat is volop merkbaar in de kas. Hier groeien de bladgewassen er lustig op los. Alle gewassen hebben hier al een schoffeltje gehad, want naast de groei van het gewas zelf, zijn de omstandigheden met vocht en warmte ook gunstig voor het kiemen van de onkruidzaden.

Het aardappelpootgoed staat buiten overdag op te warmen en wakker te worden op het erf. Het aardappelland wordt dan ook al klaargelegd, wanneer voldoende gekiemd kunnen de poters de grond in.

- Reni -

Rodelika winterpeen

Dit pakket leveren we de laatste keer onze heerlijk zoete winterpenen uit. Een wat grotere portie dan u normaal van ons gewend bent, nu ook als extraatje omdat ze dan wat sneller verwerkt zijn.

Dit heeft meerdere redenen: Het einde van het bewaarseizoen is in zicht (kwaliteitsterugloop) en we hebben een goede oogst gehad. Echter door een nat seizoen waardoor we het land niet op konden, krapte in arbeid door Corona-uitval einde jaar en vroeg invallende vorst heeft een deel de feestdagen over in de grond bewaard gezeten. De kopjes laten nu ondanks selectie op het land en met portioneren in zakken toch enig vorstschade (zwart) zien - wat ruimer de bovenkant wegsnijden is het advies en met wat extra in de zak wordt dit snijverlies mooi gecompenseerd.

Geniet er nog een paar maaltijden van, of verwerk ze tot een lekker wortelsapje!

Als alles goed verloopt dit seizoen zullen ze in het najaar, ergens oktober / november, opnieuw oogstbaar zijn!

- Roel -

preigaten ponsen, volgeplant bed en water geven

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Rode Topaz (NL), Peer Conference (NL), Granaatappel (PE)
groente Peen Rodelika (NL), Knolvenkel (IT), Andijvie (NL), Pastinaak (NL), Waterkers (NL)
mand volKleurenpeen (NL), Witlof (NL), Broccoli ? (ES), Pastinaak (NL), Spinazie (IT), Monniksbaard (IT), Little gem (ES), Paprika punt (NL)
Verwacht
fruitAppel Rode Topaz (NL), Sinaasappel Navelina? (ES), Mango (PE)
groenteBloemkool (FR), Rode biet (NL), Groenselderij (ES), Zoete bataat (NL), Monniksbaard (IT)
mand volGele biet (NL), Courgette (ES), Bospeen (IT), Groenselderij (ES), Zwamboon (NL), Little gem (ES), Cherry trostomaat (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

zomerbloeiers project Van Hall Larenstein

Aankondiging

Zomerbloeiers te koop (Larenstein Project) - op onze zaterdagmarkt

Wij zijn een klein team van 5, studerend aan de hogeschool van Hall Larenstein en zullen aanstaande zaterdag onze op biologische wijze opgekweekte bloemen verkopen op de markt. Met Renée - voor jullie bekend - als medewerkster in het marktteam, bieden Reni en Roel ons de mogelijkheid, om het hele proces van groeien, tot bloeien en het verkopen nu af te ronden. Met veel plezier hebben wij de afgelopen twee maanden onze bloemen verzorgt van begin tot eind en met veel aandacht, zeker de afgelopen tijd met dit heerlijke weer. Er zijn tien verschillende soorten bloemen, met allerlei geuren en kleuren, wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze uiteraard bijen aantrekken en natuurlijk verzorgd zijn. De bloemen zullen verkocht worden voor twee euro per stuk, of 3 bloemen potjes voor 5 euro.

We zien jullie graag aanstaande zaterdag op de markt,

Renée, Lilli, Mariana, Krijn en Paulos.

Gegratineerde pastinaak-wortel schotel

De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht !

2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas

Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Arabische andijviesoep met geroosterde paprika’s

2 gele paprika’s – 2 sjalotjes – 2 teentjes knoflook – 750 gr. andijvie – 1 el korianderpoeder – 1 tl komijnpoeder – 1 tl geelwortelpoeder – 8 dl groentebouillon – zout en peper – mespunt chilipoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Leg de paprikas op een rooster in het midden van de oven en rooster ze in 25 min. gaar. De schil mag hier en daar zwartgeblakerd zijn. Laat ze afdekt 5 min. rusten, pel ze, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen.

Bak de sjalotjes en knoflook in een soeppan in de verhitte olie 2 min. zachtjes. Voeg de andijvie toe en laat deze al omscheppend slinken. Voeg de kruiden toe en bak ze 2 min. mee. Voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en kook ze 8 min. zachtjes door. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper.

Giet de soep in fleurige soepkommen. Garneer de soep royaal met paprikareepjes en strooi er nog wat chilipoeder over.

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.

Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Gebraden venkel met walnoten

500 g venkel - zout - 3 eetl. olie - evt. 2 tl venkelzaad - versgemalen peper - 1 eetl. appeldiksap - 40 g walnoten

Halveer de venkelknollen en snij een stukje uit de harde stro­n­ken. Kook de venkel 5 minuten in water met zout. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlek-ken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appel-diksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Ser-veer met tagliatelle.

engerling - larve van de meikever

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo