De tuin op!

Na regen komt zonneschijn… en ook de mogelijkheid om weer op het land aan de slag te gaan.

Schoffelen en met zelfs de wiedeg achter op de trekker om de ontstane zandkorst door de hevige regenval los te breken. De palen voor de vroege peulgewassen zijn al geslagen, binnenkort volgt het peulvruchtengaas. De laatste hand is ook aan de overige twee kasstukken gelegd zodat de grond onder de rails (waar trekker met machine niet bij komt) omgespit, van (wortel)onkruiden ontdaan en vlak/geëgaliseerd erbij ligt. Klaar voor straks een kas vol vrachtgewassen of een mooie bloeiende groenbemester het zomerseizoen over!

Een nieuwe lichting plantgoed is dinsdagmiddag gearriveerd en met vereende kracht stonden alle plantjes woensdag einde dag in de grond. Onderwijl is er ook slamix uit eigen kas en raapsteel voor de markt geoogst. Volgende week volgt een lichting zodat ook de pakketten weer met raapstelen gevuld worden.

De winterprei en ook de groenbemester triticale/wintererwt/wikke is goed aan de groei. Naast de ‘grote broer’ van vorige seizoen staan er reeds ook al 3 nieuwe lichtingen prei - nog heel klein maar reeds geworteld dus groeien maar met de warmere temperaturen.

Tegen hagel/regen, koude en vraat licht nagenoeg al het geplante nog onder doek; we kijken uit naar het kleurenpallet wat straks zichtbaar gaat worden. De regenachtige week is vorige week nog goed benut - Sven heeft een middag kisten met de hogedrukspuit gereinigd, Reni heeft ijverig de schilderskwast weer ter hand genomen voor het tweede slaapvertrek wat gerealiseerd is in de werkschuur en Roel heeft voor de beregeningshaspel zijn laskwaliteiten ingezet voor een Accord snelkoppelsysteem voor aankoppelen aan de trekker.

- Reni -

NOOT: het einde van het bewaarseizoen van het Nederlands fruit is in zicht. Het advies is om het hardfruit van appels en peren in de koelkast te bewaren en in etappes op de fruitschaal te brengen. We kunnen nog 3x Nederlandse appelen (ras Pinova) uitleveren en zullen dan op buitenlandse overstappen. Eind juli/begin augustus wordt de nieuwe oogst verwacht afhankelijk van het seizoensverloop.

land-, oogst- en opruimwerkzaamheden

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Peer (NL/AR), Aardbei (ES)
groente Witlof (NL), Wortelpeterselie (NL), Aardappelen bak (HK), Bosui (IT), Komkommer (NL), Sla mix (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Witlof (NL), Spinazie (IT), Radijs (IT), Sjalot (HK), Sla mix (HK), Tomaat Roma (NL)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Clementines (ES), Rode grapefruit (ES)
groentePrei (HK) , Raapsteel (HK), Knolvenkel (HK), Aardpeer (NL), Eikeblad sla groen (NL)
mand volZoete bataat (NL), Raapsteel (HK), Spitskool (ES), Courgette (ES), Kastanje champignons (NL), Sla mix (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Tweeluik / plantwerk en groenbemester (triticale wintererwt en wikke) goed aan de groei

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie

Gegratineerde wortelpeterselie

voor de bodem: 750 gram wortelpeterselie - versgemalen witte peper - sap van ½ citroen -zout - 30 gram boter -geraspte oude kaas - scheut room

Schil en was de peterselie en snijd de wortels in reepjes of plakjes. Doe ze in water met citroensap en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat de wortelpeterselie vervolgens uitlekken.Stoof ze daarna op in de boter, voeg een scheutje room en wat peper toe. Schep de peterselie in een vuurvaste schaal, strooi er de kaas over en gratineer het geheel onder een hete, voorverwarmde grill.

Knolselderij witlofsoep met uiencompote (vegan)

Een verrassende soep in de smaakcombinatie met de kardemom en mierikswortel. Makkelijk te bereiden – evt een dag van tevoren.

500 g witlof – ½-1 theel kardemom - 1 theel mierikswortel - 2 blokjes groentebouillon - 4 uien - 1 bakje thijm - 6 eetl agavesiroop - 100 ml witte wijn - 3 eetl wijnazijn - 1 knolselderij (met loof) - 2 tenen knoflook - olijfolie - zout - peper

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd het kontje van de witlof en hak in ringetjes. Doe de knolselderij en de witlof in een pan met zoveel water dat het net onder staat. Voeg de kardemom, mierikswortel en bouillon toe en breng aan de kook. Snijd het loof van de knolselderij fijn en kook ook mee. Breng op smaak met peper en zout en laat 25 minuten op laag vuur doorkoken. Schil de uien en snijd in ringen. Snijd de knoflook in plakjes. Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de uien en knoflook aan.

Zet het vuur zacht en bak de uien met de tijm 10 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Draai het vuur hoger en blus af met de agave, azijn en witte wijn. Laat inkoken tot een stroperige massa en breng op smaak met peper en zout. Bewaar tot gebruik in een potje. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Schep in kommen en serveer met de uiencompote en de peterselie.

Verven en lassen

Stampot met witlof en capucijners

350g witlof - 400g aardappels - potje capucijners - 1 à 2 el room - een klontje boter - peper & zout - bonenkruid of tijm naar smaak

Schil en kook de aardappels. Verwarm de capucijners in een andere pan en voeg er de gesneden witloof bij. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er een klont boter, room, peper en zout en tijm of bonenkruid door. Meng de warme kapucijners en witloof door de aardappelmassa.

Aardappeltortilla met lenteui, doperwt en paprika

2 grote aardappelen of 6-8 kleine - 5 eieren - 1 rode paprika - 1 teentje knoflook - 2 stengels bosui - 100 gr diepvriesdoperwten - verse oregano - paprikapoeder- olijfolie - peper & zout

Schil de ui en snipper hem in fijne stukjes. Pel het lookteentje en plet het tot pulp.

Verhit de (diepe) pan en doe er een scheutje olijfolie in. Stoof de uien en de look aan op een zacht vuur. Laat de stukjes ui glazig worden. Schil intussen de aardappels en snijd ze in kubusjes of schijven (max. 1x1 cm). Laat de blokjes aardappel meestoven met de ui.

Snij de paprika in fijne blokjes, idem voor de lenteui. Doe ze mee in de pan en laat de groente mee stoven.Voeg er ten slotte ook de diepvrieserwten aan toe en roer alles regelmatig even om.

Snipper enkele takjes verse oregano fijn en strooi het kruid over de groenten. Voeg een snuifje paprikapoeder toe, wat peper en wat zout. Roer om en laat alles enkele minuten verder stoven op een zacht vuur. Breek de eieren in een kom, en klop ze los met de garde.

Giet het eiermengsel over de groenten en laat de tortilla nu zacht garen. Dat duurt ongeveer 10 minuten. (Let er goed op dat je op een zacht vuur kookt. Zoniet gaat de bodem van de tortilla genadeloos aanbakken.)

Neem een groot plat bord (minstens ter grootte van de braadpan) en leg dit bovenop de pan. Stort de tortilla voorzichtig uit op het bord, en laat de dikke omelet weer in de pan glijden. Nu kan je de ommezijde nog kort garen.

Herhaal de truc met het bord nog een keer, en je bent meteen klaar om te serveren. Een fris slaatje past er perfect bij. Je kan de tortilla ook laten afkoelen en later koud serveren als hapje of tussendoortje.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo