Groeien als kool ...

Deze week waren we vol verwachting…op koeler weer en hemelvocht. Inmiddels telt de regenmeter ruim 25 mm en genieten we meer wolkenlucht - heerlijk!

De koolgewassen groeien letterlijk als kool en zijn al volop oogstbaar en daarmee bijt deze week de ‘spitskool’ letterlijk de spits af voor de verschillende sluitkolen als chinese kool, rode, witte en groene kool.

De bladgewassen oogsten we weer in een nieuwe lichting en zijn mooi, mals en groeien in een maagdelijk veld (zie foto onderaan het bericht). Deze week voor de pakketten de laatste suikermais - hoop dat de meeste van jullie genoten hebben van de weken op rij die het warme vol zomerse weer verzorgd heeft (met de verscheidene lichtingen die in elkaar geschoven zijn).

Met twee weken op rij collina, twee weken delcorf neemt nu voor de meeste pakketten de alkmene appel de plaats over. Daarnaast is er ook de zomerpeer Triump de Vienne. Voor deze eerste rassen hard fruit van de Nederlandse bodem geldt: koel bewaren en in etappes op de fruitschaal leggen. Dan rijpt het fruit niet ’te’ snel door.

De aardappel oogst is geheel binnen en we maken vanaf nu in de aardappel abonnementen onderscheid in kruimige en vastkokende aardappelen: nu Twinner (kruimig) en Ditta (vast).

De eerste pompoen oranje deze week ook in het pakket. Grotendeels liggen alle pompoenen nu losgesneden op het land; het sorteren op grootte kan nu beginnen. Wel zullen ze ook in de nazomer al geregeld het pakket vullen - de oogst is groot. Omdat de eerst afgerijpte vruchten het warm hebben gehad. Ons vermoeden is dat dit de bewaarhaarheid, van normaal vele maanden, niet ten goede komt.

We zullen jullie vergezeld met ons bericht genoeg inspiratie voor de bereiding geven.

- Reni -

kolen oogst - beregende groete akker versus buurland grasland - veld vol nazomer- en bewaarteelten

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Alkmene (NL), Peer Triump de Vienne (PE), Nectarine (ES)
groente Snijboon (HK), Spitksool (HK), Andijvie (krul) (HK), Pompoen oranje (HK), Suikermais (HK), Eikeblad sla groen (HK)
mand volSpekboon (HK), Krulandijvie (HK), Broccoli (NL), Gele courgette (HK), Raddichiio (HK), Slamix (HK), T0matillo (HK), Koriander (NL)
Verwacht
fruitAppel Alkmene (NL), Mango (ES), Druiven wit (IT)
groente Chinese kool (HK), Knolvenkel (HK), Knolselderij met loof (HK), Eikeblad/batavia sla rood, Acorn pompoen (HK)
mand volRomanesco bloemkool (HK), Bospeen (NL), NZ Spinazie (HK), Suikermais (HK), Knolvenkel (NL), Krop sla (HK), Slamix (HK), Peterselie (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Geroosterde spitskool met spicy pinda-sesamdressing (4 pers)

2 kleine spitskolen, elk in de lengte in achten - 3 eetl arachide- of zonnebloemolie - 3 eetl pinda’s, grof gehakt - 2 eetl geraspte kokos - 1 eetl sesamzaad - 4 eetl grof gesneden koriander - ¼ - ½ rode chilipeper, fijngesneden

Voor de pinda-sesamdressing: 1 teen knoflook, fijngesneden - 1 rode chilipeper, fijngesneden - een snuf grof zout - 100 g pindakaas - 50 g tahin - 2 theel geraspte gember - 1 theel suiker - 1 theel sesamolie - 1 eetl rijstazijn - 2 eetl Japanse sojasaus - sap van ½ - 1 limoen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de parten spitskool op de bakplaat, bestrooi ze met zout en besprenkel met olie. Rooster de kool tot hij beetgaar is en aan de buitenkant een beetje begint te blakeren. Hoelang dat duurt, hangt af van uw oven, het kan in een kwartier gepiept zijn maar ook een halfuurtje kosten.

Doe voor de dressing de knoflook, chilipeper en een snuf grof zout in de vijzel en wrijf fijn. Voeg de pindakaas en tahin, de gember, suiker, rijstazijn, sojasaus, het sap van een halve limoen en 60 ml water toe en roer tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak extra limoensap toe. Roer er als de saus te dik is nog wat extra water door.

Rooster de pinda’s, kokos en het sesamzaad op laag vuur in een kleine, droge koekenpan lichtbruin. Verdeel de parten spitskool over 4 borden of leg ze op een grote schaal. Lepel er wat van de pinda-sesamdressing over en bestrooi met het pinda-kokosmengsel, de koriander en chilipeper. Geef de rest van de dressing apart erbij.

Pompoen-aardappel-gratin met salie
(4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

schoonmaak in de beschutting van de schuur - maïs proef - convooi exceptionel - kolenoogst

Madraskerriesoep
(Madhur Jaffrey; voor 4-6 personen)

2 el plantaardige olie - 1 fijngehakte middelgrote ui - 2 el kerriepoeder - 450 gr tomaten, grof gehakt - 2 middelgrote wortels in schijfjes - 250 gr aardappels in blokjes - 130 gr doperwten/150 gr fijngesneden snijbonen - 3 tl zout - ca 2,5 dl room/crème fraiche - ca 2,5 dl groentebouillon - 1 el bieslook of gladde peterselie

Verhit de olie in een pan op middelhoge warmtebron. Fruit de ui 4-5 min, of totdat hij goudgeel is. Voeg de kerriepoeder toe en roer 10 sec. Voeg de tomaten, wortels en aardappelen, het zout en 1 liter water toe (evt al een deel vd snijbonen). Breng aan de kook. Doe de deksel op de pan, zet de warmtebron laag en laat 45 minuten zachtjes koken. Pureer de soep gedeeltelijk. Voeg de rest van de snijbonen toe, doe de room erbij en roer. Voeg nu zoveel groentebouillon toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Roer om alles goed te mengen. Warm de soep op als u hem heet wilt eten, of zet de soep afgedekt in de koelkast, als u hem koud eet. Garneer de soep met verse kruiden.

Variatie: vervang de room door kokosmelk!

kleurpalet van sla

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo