Pompoenoogst

Alles op alles gezet om deze week - voor de echte regen en het koudere weer op komst - de pompoenoogst geheel binnen te krijgen. Gelukkig is dat gelukt!

Pompoenen houden niet van nattigheid en liggen in de vochtigheid en koude al zeker niet. De voorspelde regen was een goede stimulans om deze toch grote klus in twee weken voor elkaar te krijgen.

Een deel lag al geknipt en wel op banen klaar, het overige deel is deze week nog los geknipt. Na het nodige sjouw- en gooi- & vangwerk zijn deze in grove sorteringen naar binnen gehaald. Nu staat de werkschuur vol met wel 12 kuubskisten vol met pompoen en daarbovenop nog een aantal flinke pallets met oogstkisten; dit alles in een variatie van wel 6 verschillende soorten en 12 verschillende rassen. Aan diversiteit ontbreekt het zeker niet op deze wijze...

Na het leegrapen is het gehele vak nog geklepeld (bovengronds gewas en restanten pompoen zijn klein gemaakt) en gefreesd; zodat het geheel geschikt was om in één werkgang daarna te spitten met de spitmachine en gelijk ook in te zaaien met een groenbemester. Zo kan dit vak mooi bedekt de winter in gaan.

Deze week een groene pompoen voor jullie in het pakket, eentje die de bescherming van zijn bladerdek/zijn pet gemist heeft een ‘zonnebrand’ heeft opgelopen. Deze soort is daarmee al meer door gerijpt en niet geschikt meer voor de bewaring. Even roosteren in maantjes in de oven en zo simpel bij een stamppot of graangerecht te serveren. In de soep of in een curry kan uiteraard ook 😉

- Reni -

oogst spitskolen voor de bewaar en leeg pompoenen land, klepelen &!frezen om direct aansluitend in te zaaien!

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Alkmene (NL), Mango (ES), Druiven wit (IT)
groente Chinese kool (HK), Knolvenkel (HK), Knolselderij met loof (HK), Batavia sla rood (HK), Groene pompoen (HK), Prei (HK)
mand volRomanesco bloemkool (HK), Bospeen (NL), NZ Spinazie (HK), Suikermais (HK), Knolvenkel (NL), Krop sla (HK), Slamix (HK), Peterselie (HK)
Verwacht
fruitAppel Alkmene (NL), Triumph de Vienne (NL), Avocado (PE)
groente Bonen (HK), Witte kool (HK), (Kleuren) peen ? (HK), Andijvie/paksoi/spinazie ? (HK), Peterselie (HK), Eikebladsla groen (HK)
mand volBloemkool (HK), Spitskool (HK), Bietentrio (HK), Paprika geel (NL), Aardappel kriel (HK), Batavia sla rood (HK), Slamix (HK), Tauge (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas

2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)

Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.

Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken. Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen.Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!

Kleine venkelterrine (a. 3 dl.)

5 gr boter - 1 el ui, fijngesneden - 150 gr venkel, geschaafd - ca. ¼ dl water met 1 tl zout - 3 eieren, geklutst met ½ dl room (of melk), wat mooi blad venkelblad - een vuurvast of porseleinen kommetje van 4-5 dl inhoud, ingevet

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Smoor de ui in de boter glazig. Smoor ook de venkel even mee en voeg het water en het zout toe. Doe het deksel op de pan en kook de groente gaar. Pureer de groente in de mixer of wrijf door een zeef.

Meng het eimengsel erdoor en doe de massa over in het kommetje. Dek af met een bord of aluminiumfolie en laat de massa in 30-40 min. ‘au bain marie’ stollen.

groente portretten

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snij de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.

Moederkloek met kuikens aan het scharrelen

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo