De grond ligt gereed en een ..... veldsla

Oogstend in de veldsla kwam het gesprek onderling op hoe je zo’n gesneden plantje veldsla het beste kon duiden; van alles passeerde hier, variërend van o.a. een dotje, een toefje, een rozetje, een plukje…maar wellicht hebben jullie hier ook ideeën over. Deel het vooral met ons!
Wij hebben in ieder geval de laatste veldsla van het seizoen geoogst, te meer ook omdat volgende week het plantgoed voor de kas arriveert. Inmiddels zijn na de oogst van zowel veldsla en winterpostelein de gewasresten geruimd en zijn er de nodige kruiwagens compost geschept, met de kruiwagen verplaatst en verspreid in de kas. Inmiddels ligt de grond er gefreesd bij.
Bijna plantklaar.
Buiten op de volle grond heeft Roel doorgepakt en had de smaak met ploegen goed te pakken, de nog droge omstandigheden en de regen op komst was een goede stok achter de deur. Nu ligt alles gereed klaar, de grasklaverpercelen en de voormalige kolenvakken (met stronken en flinke wortelkluiten) zijn geploegd, de rest wordt met de spitmachine later klaargelegd.
Met het seizoen op komst kunnen we uitbreiding van het tuinteam gebruiken; de vacature delen we ook met jullie mochten jullie iemand kennen die dit zou passen/ambiëren: www.hoogekamp.nl/nieuws/2023/vacature1.
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Mandarijn (IT ) |
groente | Winterpostelein (HK), Groene kool (HK), Courgette (ES), Regenboogpeen (NL), Pompoen grijs (HK), Veldsla (HK) |
mand vol | Winterpostelein (HK), Courgette (ES), Veldsla (HK), Kalettes (HK), Wortelpeterselie (NL), Knolvenkel (ES), Broccoli (IT) |
Verwacht | |
fruit | Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Rode grapefruit (ES) |
groente | Spinazie grof (IT), Romanesco (IT), Peen (HK), Knolvenkel (IT), Knolselderij (HK), Koolraap (HK), Winterpostelein (HK) |
mand vol | Grijze pompoen (HK), Spinazie grof (IT), Romanesco (IT), Spitskool (ES), Radicchio (IT), Rode biet (NL), Winterpostelein (HK), Paprika punt (ES) |
Gewokte groene kool met curry
1 ui, in fijne ringen gesneden - 1 teentje look, fijngesnipperd - 1 groene kool, in reepjes gesneden - 1 pakje room of creme fraiche -3 eetl currypasta - snuifje cayennepeper – peper
Doe wat kokosolie in de wok en laat de ui 5 à 10 minuten garen op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de look eraan toe en laat nog 1 à 2 minuutjes verder garen, voeg de currypasta toe (fair trade heeft ook een niet-pittige met komijn, kaneel en gember; kan fijn zijn voor kinderen) en laat deze zich kort verwarmen en vermengen met de olie
Voeg de groene kool toe en laat ongeveer 5 minuten stoven; wanneer beetgaar voeg dan de room toe en verwarm nog kort mee en draai dan het vuur uit. Lekker met rijst! Tip: serveer een frisse pastinaaksalade erbij.
Groene kool risotto
1 kleine groene kool - 25 g boter - 2 el. olijfolie - 200 g risottorijst - 800 ml groentebouillon - 1/2 tl vers gemalen nootsmuskaat - 100 g slag-room - 60 g vers geraspte parmezaanse kaas - zout - peper - 150 g dun gesneden gekookte ham
350 g Kool afwegen en in fijne repen snijden. Boter en olijfolie in een pan verhitten en de rijst erin glazig stoven. De bouillon erbij gieten en de rijst 15 minuten zachtjes laten garen en daarbij geregeld omroeren. De koolreepjes onder de rijst roeren en met nootmuskaat op smaak brengen. Nog eens 20 minuten zachtjes garen en daarbij de slagroom en eventueel nog iets bouillon toevoegen. De rijst van het vuur halen en 10 minuten laten staan. 50 g parmezaan met de rijst vermengen. De risotto met zout en peper op smaak brengen en met de overige parmezaan bestrooien.
De ham oprollen en rondom de rijst leggen. De ham kan ook in kleine blokjes worden gesneden en met de rijst worden vermengd.

Veldsla met peer & rode ui
veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren; dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout
De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.
Fettucini met pesto van winterpostelein
200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine
Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.
