Het eerste plantgoed ...

Deze week de opening van het seizoen met de eerste plantjes die de grond in zijn gegaan. Altijd weer feestelijk en iets waar we als team van kunnen genieten.
De aanloop van de voorbereidingen waren al volop gestart, maar nu dan weer op de knieën met de handen in de grond. In de kas wordt alles met de hand en vol veld geplant (zonder bedden of paden) - kortom dat vergt wel weer wat lenigheid van de winterlijven, welkom voorjaar!
Een mooi kleurenpallet aan plantgoed bakken arriveerde - divers in vorm, kleur en structuur - uitgeplant blijven slechts vage rijtjes over met brede stroken aarde. Altijd weer bijzonder om dan het beeld uit het geheugen terug te halen hoe deze straks uitgroeien tot knapperig groen, malse milde blaadjes en pittige smaaksmaker of romige smaak. Wij kijken ernaar uit…
Deze week ook de laatste kuubskisten knolselderij geschoond - een gezellige schuuraangelegenheid. Met vanaf deze week ook versterking van stagiaire Tijn vanuit het Groene Lyceum - leerstroom van het Zone College in
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Rode grapefruit (ES) |
groente | Spinazie grof (IT), Romanesco (IT), Peen (HK), Knolvenkel (IT), Knolselderij (HK), Winterpostelein (HK) |
mand vol | Grijze pompoen (HK), Spinazie grof (IT), Romanesco (IT), Spitskool (ES), Radicchio (IT), Rode biet (NL), Winterpostelein (HK), Paprika punt (ES) |
Deze week | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Kiwi (IT), Clementines (IT) |
groente | Witlof (NL), Groene kool (HK), Courgette (ES), Koolraap (HK), Pompoen grijs (HK), Zuurkool (NL) |
mand vol | Paksoi (ES), Courgette (ES), Kleurenpeen (NL), Knolselderij (HK), Aubergine (ES), Sjalot (HK), Little gem (ES), Prei (HK), Witlof (NL) |
Spinazieclafoutis met Brie en Pecannoten
(naar Yvette van Boven)
250 g brie in blokjes - 400 g spinazie, harde stelen verwijderd - 75 ml droge witte wijn - 75 g pecannoten - 75 g boter gesmolten, + extra voor het invetten - 3 eieren - 250 ml melk -75 g bloem - evt groene gemengde salade voor erbij
Deze eenvoudig te maken clafoutis naar recept van Yvette kan gerust een halve dag vantevoren gemaakt worden. Tip: Serveren met een gemengde salade. Rucola of veldsla passen er goed bij!
Vet de ovenschaal of bakvorm royaal in met boter, bekleed met bakpapier. Meng de melk, ei, bloem, gesmolten boter met zout en peper naar smaak door elkaar. Voeg op het laatst de witte wijn toe. Blancheer de spinazie 2 min. in kokend water met wat zout, laat goed uitlekken en hak grof. Zet afgedekt en koel weg tot gebruik.
Bereiden: verwarm de oven voor op 180°C. Roer het beslag nog even goed door. Schenk het in de bakvorm en leg de spinazie erop, het zal er wat in zakken. Bestrooi de clafoutis met de pecannoten en stukjes brie. Bak ± 25 min. in de oven tot het mooi gerezen en gaar is. Lekker met een gemengde salade!
Handige tip van Yvette: "Ronde vormen met bakpapier bekleden, gaat het makkelijkst als je het bakpapier eerst nat maakt onder de koude kraan en verfrommelt. Haal het papier voorzichtig uit elkaar, je kunt het nu makkelijk vormen."

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise
300 g knolselder - 200 g wortels - 3 eetl sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 eetl appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie
Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.
Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.
De ham oprollen en rondom de rijst leggen. De ham kan ook in kleine blokjes worden gesneden en met de rijst worden vermengd.

Notige knolselderij met linzen
1 eetl walnoten, grofgehakt - 1 eetl hazelnoten, geroosterd en grofgehakt – ½ halve eetlepel walnotenolie - ca. 2 el rode wijnazijn - 200 gram (groene of andere) linzen - 1-2 sjalotten, gesnipperd - olijfolie - 500 gram knolselderij - in julienne - 3,5 dl groentebouillon - zout & peper naar smaak
Een eenvoudig winters groentegerecht met linzen en knolselderij, mooi als bijgerecht in het kerstmenu. De walnotenolie is echt een chique toevoeging - je gebruikt in dit gerecht maar een halve eetlepel. Mooie aanvulling in je keukenkastje dus, notenolie!
NB: Wij gebruikten in dit gerecht groene linzen, die laat je eerst een nacht weken en kook je vervolgens in 45-90 min gaar. Goed proeven 😊
Kook de linzen net gaar in groentebouillon. Laat even uitdampen. Blancheer ondertussen de knolselderij. Fruit de sjalot in olijfolie en voeg als hij glazig is linzen en knolselderij toe. Blus af met azijn en voeg de notenolie toe. Schud de noten erdoor en maak op smaak met peper & zout.
