Opening seizoen

In de kas is het plantgoed goed aan geworteld en aan de groei. Tijd al voor het eerste verzorgwerk van schoffelen. Einde week zijn daarbovenop ook de plantuien door stagiaire Tijn aangeaard. Deze week de start op de volle grond met allerlei bladgewassen (wel 12 soorten sla & andijvie), maar ook al knolvenkel, koolrabi, paksoi, spitskool en bloemkool. De winterprei staat staat momenteel naast de vroege prei - twee teeltseizoen die nog een korte tijd naast elkander staan 😉
Naast het plantwerk - wat gelukkig toch is gelukt na alle regenhoeveelheden - ook allerhande klussen. Nieuwe composthopen zijn er gemaakt met restanten wintervoorraad maar ook preiafval van het schonen, kisten en machines schoongemaakt met de hogedrukreiniger, de bloembedden hebben nog een compostgift gekregen met stagiaire Mirte op de trekker, regengoten zijn er geschoond…
En met de start op de volle grond en Pasen nabij, was er een teamuitje met tuinteam, stagiaires én vrijwilligers, met ook onze ‘vogelman’ Hans, Boudewijn die de grote pakkettenronde in Apeldoorn rijdt en mijn vader die jaarrond allerhande klussen op zich neemt en waar nodig inspringt wanneer hier op het erf. Een gezamenlijke Witte Maaltijd genoten we vooraf met allerlei heerlijks en met als dessert een overheerlijke merinqerol gemaakt door Amaranta en ijs van Ise, daar mocht zeker een plekje voor bewaard blijven. Daarna reisde we gezamenlijk af naar de Hanzehof in Zutphen voor een theatershow van Omdenken.
Een mooi & gezellig samenzijn de hele avond!
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Pinova (NL), Sinaasappel Nalate (ES), Peer Dolacomi (NL) |
groente | Prei (HK), Broccoli (ES), Kleurenpeen (NL), Monniksbaard (IT), Knolselderij (HK), Aubergine (ES) |
mand vol | Spitskool (ES), Broccoli (ES), Peen (HK), Raapsteel (HK), Monniksbaard (IT), Zoete bataat (NL), Little gem (ES) |
Verwacht | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Sinaasappel (ES), Aardbei ? (ES) |
groente | Raapsteel (HK), Schorseneer (NL), Wortelpeterselie (NL), Gele biet (NL), Komkommer (NL), Little gem (ES) |
mand vol | Bloemkool (FR), Groene asperges (IT), Paksoi (NL), Bietenmix (NL), Komkommer (NL), Waterkers (NL), Bakaardapppel (HK), Little gem (ES) |

Monniksbaard: Italiaanse delicatesse
De naam monniksbaard is de vertaling van het Italiaanse ‘Barba di Frate’. Door de vorm en de zoute smaak, is de groente ook bekend onder de naam Italiaanse zeekraal.clip_image001.gif
De groente is zeer geschikt om rauw te eten. Zo komt de “knapperige zoute smaak” het beste tot zijn recht. Als je hem kookt, dan is het beste om eerst het water aan de kook te brengen en daarna de monniksbaard bladeren aan het water toe te voegen tot ze zacht zijn of beetgaar voor hen die dat liever hebben. Monniksbaard kan ook worden gebakken en smaakt erg lekker als bijgerecht bij vis. Monniksbaard groeit voornamelijk in de zoute moerassen langs de kust van o.a. Italië en Portugal.
Monniksbaard is een groente die afkomstig is uit de verre Orient, waar deze niet zozeer gegeten wordt als groente maar als natuurlijke reinigingsmiddel wordt toegepast. Monniksbaard is rijk aan kalium, is door de hoge concentratie chlorophyl (bladgroen) goed tegen bloedarmoede en is rijk aan vitamine A en C.
De monniksbaard kan als voorgerecht opgediend worden, maar ook heel goed in andere gerechten verwerkt worden - mee in de wok of in een groentetaart met paksoi of als hartig accent in een quinoa-salade of samen met pijnboonpitten en kaas een heerlijke pasta vormen. Vergelijk deze groente in toepassing ook met zeekraal als zilte groente.

Monniksbaard met citroen en harde kaas
Citroensap - olijfolie - zout - water - harde, pittige kaas
De monniksbaard ca 10 minuten koken in ruim water waar enig zout aan is toegevoegd (dit voorkomt dat de licht zoute smaak met kookvocht verdwijnt). Afgieten en besprenkelen met olijfolie en citroensap, serveren met plakjes/brokjes harde, pittige kaas.

