Eerste oogst

Deze week een pakket met de eerste oogst - raapstelen! Komende weken zal om beurten 1 van de gewassen uit de zonverwarmde kas geoogst worden voor het pakket. Heerlijk dat de oogst van eigen knapperig of mals groen weer begonnen is. Onderwijl zaaien, planten en verzorgen we de gewassen die meer en meer de teeltbedden op de tuin vullen.
Deze dinsdag waren we op de knieën bezig met de oogst van de raapsteel - een kleine 500 bos is er geoogst. Heerlijk knapperig met volgroeide stelen en een heerlijke kruidige geur verspreidend, 1 van mijn lievelingsoogstklussen. Daarnaast werd buiten de kas het gaaswerk van de peul en sugarsnap opgetuigd: de nodige palen zijn geslagen en gaas & draden zijn vastgemaakt: de gewassen kunnen de hoogte in.
Roel heeft deze week de gift van kalk afgerond die de zuurgraad van de bodem op de gewenste waarde houdt. Periodieke bodemmonsters geven ons onder andere inzicht in deze waarde. Met de bekalking maken we gebruik van een combinatie van schelpenkalk (natuurlijke oorsprong en langzaam werkend) en zeewierkalk (natuurlijke oorsprong met ook mineralen).
YOi nieuws - liefhebbers opgelet!

- Reni -
Agenda
Zaterdag 15 april | Zomerbloeiers op de Arnhem markt (Project Van Hall-Larenstein - door studenten) |
Zaterdag 29 april | Wij staan niet op de markt in Arnhem |
Zondag 18 juni | OPEN DAG op de Hooge Kamp |
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Rode Topaz (NL), Sinaasappel (ES), Aardbei ? (ES) |
groente | Raapsteel (HK), Schorseneer (NL), Wortelpeterselie (NL), Gele biet (NL), Komkommer (NL), Little gem (ES) |
mand vol | Bloemkool (FR), Groene asperges (IT), Paksoi (NL), Bietenmix (NL), Komkommer (NL), Waterkers (NL), Bakaardapppel (HK), Little gem (ES) |
Verwacht | |
fruit | Appel Pinova (NL), Kiwi (IT), Sinaasappel Navel (ES) |
groente | Prei (HK), Witlof? (NL), Peen (HK), Spitskool (ES), Aardpeer (NL), Slamix kas ? (HK) |
mand vol | Peen (HK), Spitskool (ES), Slamix kas ? (HK), Witlof? (NL), Knolvenkel (IT), Koolrabi (ES), Zoete bataat (NL), Paprika rood (NL) |

Raapsteel
Raapstelen zijn er als eerste bij in het voorjaar. De zaden kunnen goed tegen de kou, ze kiemen snel en groeien vlot door. De raapsteel hoort dan ook bij de sterke familie van de Brassica en zijn in feite het jonge groen van diverse koolsoorten. Ook in de pittige smaak van de raapsteel kun je de verwantschap met de koolfamilie terugvinden. Het gebladerte wordt meestal rauw in een stamppot verwerkt. Malse, jonge raapstelen kunnen echter ook als groente worden gekookt of in een frisse salade worden verwerkt. Het is een heerlijke frisse voorjaarsgroente die het nieuwe lenteseizoen inluidt en vaak ook in de herfst nog om de hoek komt kijken.
Raapstelensalade met avocado/peterseliedressing
200 gr raapstelen - limoen - rijpe avocado - evt tomaat - peterselie - olijfolie - knoflook - zout en peper
Worteltjes van raapstelen snijden. Limoen uitpersen. Avocado in blokjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel limoensap. (Tomaatjes halveren.) Peterselie grof fijnknippen, knoflook pellen en snipperen. In “keukenmachine” peterselie, knoflook, olie, rest limoensap, zout en peper tot dikke dressing pureren. Raapstelen iets fijn snijden. Raapstelen, avocado en tomaatjes door elkaar scheppen en over 4 borden verdelen. Dressing erover en ernaast sprenkelen. Serveren met warm stokbrood.
Raapsteeltjes in pasta met salsa verde
(voor 2 personen) 200 gram - raapstelen - pesto - 1 el olie - 1 ui - basilicumblaadjes - 2 dl crème fraîche - 250 g farfalle (vlinderpasta) - 1 teentje knoflook - snufje zout en peper.
Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij de wortelvoetjes van de raapstelen, was ze en laat ze met het aanhangende water op laag vuur enkele minuten slinken. Hak de raapstelen fijn. Snij de ui in dunne ringen fruit ze met de knoflook in wat olie. Voeg raapstelen toe en roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak brengen met peper, zout en basilicum of pesto. Giet de pasta af, schep er een eetlepel olie door (tegen vastplakken) en serveer met de groentesaus eroverheen. Strooi er eventueel wat parmezaanse kaas overheen.
