Volop planttijd

Naast de eerste oogst uit de kas in etappes voor pakket en markt zijn we nu met name volop aan het planten. Vorige week hebben we ivm de regen al het geleverde plantgoed afgestapeld en heeft deze onder doek beschermd gelegen… woensdag zijn we hier gelijk vol mee begonnen: een varia aan zomerkoolgewassen, diverse slasoorten en andijvie, maar ook groenselderij en knolvenkel.

Na een lang gezinsweekend weg begon echter de werkweek met het binnenhalen van de winterprei. Deze is in grote kuubskisten ‘vuil’ verzameld om deze koud weg te zetten. Met het voorjaar nu goed ingezet gaat de winterprei richting bloei na de koude (en daarmee niet meer bruikbaar). Met het koel weg zetten roepen we dat proces een halt toe en kunnen we nog wat langer genieten van eigen prei. De eerste lichtingen staan daarnaast alweer geplant. Een derde bed is daar deze week bijgekomen.

Met een kleine mestkar is ook de laatste mestgift gedaan. Deze kan pas later in het seizoen op het preiland wat nu pas leeg is, samen met de twee overige kaspercelen die met de grote mestkar niet bereikbaar zijn.

Deze week witte asperges in het pakket van de Watertuin in Groeningen.
We geven jullie graag een grotere portie en kiezen daarmee voor een tweede klas asperge. Dit is een varia van met korte (kop)stukken, asperges die ofwel krom of verkleurd zijn in de kop of let op: dunne asperges, de zogenoemde klasse C. Van deze dunne asperges geldt dat ze niet geschild hoeven worden, of evt alleen een stukje van de onderzijde. Het zijn (te) jong geoogste asperges waar de schil nog heel dun en mals van is.

Voor het Nederlandse fruit geldt dat deze in het einde van het bewaarseizoen komt - eenmaal uit de bewaarcellen rijpen de appels en peren snel af op kamertemperatuur. tip: bewaar het fruit in de koelkast, en haal op maat eruit. Dan genieten jullie het langst van die heerlijk appeltje!

- Reni -

Laatste mestgift, kas en het laatst geoogste bed winterprei

Agenda

Zondag 18 juni OPEN DAG op de Hooge Kamp, 11:00 - 16:00

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Aardbeien kas (NL)
groente Prei (HK), Aardappel bak (HK), Asperge wit 2e klas (NL), Eikeblad sla groen/rood (HK), Misome (HK), Paksoi (HK)
mand volEikeblad sla groen/rood (HK), Asperge wit 2e klas (NL), Paksoi (HK), Courgette (ES), Aardappel bak (HK), Slamix (HK), Pastinaak (NL)
Verwacht
fruitAppel Rode Topaz (NL), Banaan (PE), Blauwe bes (ES)
groentePrei (HK) , Little gem rood (HK), Raapsteel (HK), Groenselderij (ES), Zoete bataat (NL), Eikebladsla rood (HK)
mand volGroenselderij (ES), Prei (HK) , Wortelpeterselie (NL), Andijvie (HK), Sla mix (HK), Waspeen (IT), Waterkers (HK), Paprika groen (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Lasagneschotel met paksoi & yoghurt

1 paksoi - 1ui - olie - 6 tot 9 lasagnebladen - 2,5 dl yoghurt - ½ dl slagroom - 1 ei - 2 tenen knoflook, geperst - zout - 2 tl. basilicum - 2 tl. oregano - 100 g oude kaas, geraspt - ½ kopje broodkruimels

Stoof de groente met ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagneplakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op.

Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Misome met blauwschimmelkaas

400 g misome - 1 ui - 100 g blauwschimmelkaas - 3 gedroogde tomaatjes op olie - ½ theel. tijm - olijfolie

Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Bladeren van de misome los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, met de tijm en een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 min. gaar stoven. Tomaatjes klein snijden. Blauwschimmelkaas in kleine blokjes snijden. Tomaatjes en kaas toevoegen aan de misome. Lekker met pasta en een wortelsalade.

Misome met rundergehakt voor 2 personen

300 g misome of paksoi - 1 el olie - 1 teentje knoflook, geperst - 175 g rundergehakt - 1 ui - 1 theel. kerrie poeder - 1 el sojasaus ½ theel. sambal - 1 theel. suiker - 1 el citroensap - 1 el verse basilicum - fijn gehakt - 1 theel. sesamolie

De misome wassen en uit laten lekken. Snijd de misome in dunne repen. De olie in de wok verhitten. Dan het vlees roerbakken op hoog vuur tot het rul en lekker los is. Vervolgens de knoflook, kerrie en de fijn gesneden ui mee bakken. Is de ui glazig dan de misome erbij roerbakken. Het vuur temperen en sojasaus, sambal en suiker toevoegen, en weer roerbakken tot alles warm is. Tot slot sesamolie en basilicum toevoegen en goed mengen.Direct serveren. Lekker met rijst en wat schijfjes dun gesneden zoet zure komkommer.

Weidsheid: voorjaarsinzaai en ruggen geharkt gras van de 1e snede

Asperge

Asperge (Aspargus officinalis) is de jonge stengel van een doorlevende plant uit de familie der Lelieachtigen (Liliacea). In een opgehoogd grondbed groeien witte asperges; zoals bij witlof krijgen ze geen licht te zien. Groene asperges worden in een later stadium geoogst, wanneer de stengels al boven de grond uitsteken.

Over de precieze oorsprong van asperge heerst veel onduide­lijkheid, maar in het oude Egypte stonden ze alleszins model voor verschillende tekeningen. Wellicht werden ze lange tijd enkel voor medicinale doeleinden gebruikt. Enigszins verras­send werd de culinaire waarde van asperge in West-Europa relatief laat ontdekt. Lodewijk XIV (1638-1715) was een notoire liefhebber van de groente. Omdat de oogst bijzonder arbeids­intensief verliep, zou het aristocratische karakter van asperge pas in de 19-e eeuw langzamerhand verdwijnen. Ook vandaag nog blijft de arbeidskost een flink deel van de prijs bepalen, hoewel het aanwenden van goedkope arbeidskrachten en van oogstmachines voor een gevoelige prijsdaling zorgt.

De dikke moet je langer koken dan de dunne, en ze hebben ook een taaiere buitenschil. Gebruik eventueel een dunschiller om de houtige delen weg te schillen. Verder heb je er nauwelijks werk aan.

Recept-ideëen:

Maar je kunt natuurlijk ook heel creatief koken met asperges, het wokken van stukjes gekookte asperges, samen met sten­gel­ui/bosui wat gehakte noten, en afblussen met witte wijn. Of stukjes asperge kort koken; een roomsausje maken van deels melk, deels het kookvocht van de asperges en serveren met (verse) pasta. Een risotto met asperges is ook een mooie toepassing. Het kookvocht kan dan gebruikt worden voor de bereiding van de risotto waardoor de risotto een intensere aspergesmaak krijgt (of meekoken kan ook).

Gebakken asperges met bosuitjes en amandelen

6 asperges - 6 bosuitjes - 25 gr boter -2 eetlepels slaolie 25 gr geschaafde amandelen -zout, peper

Schil de asperges en snijd ze schuin in zeer dunne plakjes van ± cm. Snijd de bosuitjes in stukjes van 3 cm. Verhit de boter met de olie en bak de asperges hierin met de bosuitjes op hoog vuur omscheppend 4 minuten. Voeg de geschaafde amandelen toe en bak ze mee tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Aspergetaartjes voor 2 personen

2 plakjes bladerdeeg - 300 g asperges -15 g boter -15 g bloem - 1/2 theel. Mosterd - 25 g geraspte pittige kaas -1 eidooier losgeklopt -1/4 dl room of sojacuisine.

Asperges schoonmaken (klein stukje van snijvlak wegsnijden, witte asperges schillen, (groene asperges niet schillen) en in 20 tot 25 minuten zachtjes gaarkoken. Afgieten (kookvocht bewaren) en in stukken van 3 cm. snijden. Oven voorverwarmen op 200°C. Vier vlaaivorm-pjes invetten en bekleden met bladerdeeg. Gaatjes in de bodem prikken en 10 minuten bakken.

Ondertussen boter smelten, bloem toevoegen, glad roeren en ¼ l van het asperge-kookvocht toevoegen. 10 min. zachtjes laten koken. Mosterd, de helft van de kaas, eidooier, room en asperges erdoor scheppen en over de taartbodems verdelen. Bestrooien met een eetlepel kaas en in ongeveer 5 tot 10 minuten op 220°C goudbruin bakken.

Tuingroetje

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo