Herfstkost

Wij hebben allen genoten van een week vrijaf!
Deze tijd viel uiteindelijk samen met veel regen en een nat, nat land. De aantal mm’s zijn we uit het oog verloren; maar dat we inmiddels de 100 mm aantikken welke in de afgelopen twee weken tijd is gevallen, lukt zeker.
Begin deze week gelukkig net droog genoeg om nog een groenbemester in te zaaien - de triticale wintererwt met winterwikke en phachelia die het ‘gat’ vult in de vruchtwisseling tussen de vroege prei in het ene seizoen en de late winterkolen in het daaropvolgende seizoen. De langdurige braak is vervangen door een mooie bedekking die van grote waarde; een win op meerdere vlakken.
Met de weeromslag is het nu zeker tijd voor een ander groente pallet & smaken… op de marktkraam liggen reeds al pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer, schorseneer, koolraap en knolselderij. Ook de boerenkool siert deze week de kraam en het pakket weer op. Dit maal nog in een bundel van los blad. En uiteraard is er volop pompoen nu Sint Maarten nadert!
Voor de vakantie zijn we opgeruimd geeindigd, met alle pompoenen in de opslag, schuren opgeruimd en zelfs de bus schoon door de wasstraat met de puntjes op de I die Roel zelf nog heeft verzorgd. Na de vakantie was fijn om zo weer op te starten.
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Mandarijn Satsuma (IT) |
groente | Pompoen oranje (HK), Peen (HK), Andijvie (HK), Boerenkool blad (HK), Krop sla varia (HK), Rode kool (HK) |
mand vol | Koolrabi (NL), Romanesco bloemkool (HK), Peen (HK), Spitskool (HK), Pastinaak (NL), Paprika punt (NL), Slamix (HK) |
Verwacht | |
fruit | Appel Santana (NL), Banaan (PE), Kakifruit (ES) |
groente | Prei (HK), Knolselderij (HK), Chinese kool fijn (HK), Veldsla (HK), Koolrabi supersmelz ? HK), Savooie kool (HK) |
mand vol | nog onbekend |

Herfstsalade met appel
300gr rode kool - 1 kleine bleekselderij - 3 fris zure appels - 2 el citroensap - 4 el slasaus of eigen dressing met een schepje suiker - peper - 5 walnoten kraken.
De rode kool schaven of heel dun snijden zonodig wassen en uitlekken. De bleekselderij, stelen wassen en in stukjes snijden. De appels schillen en in reepjes snijden, citroen erover sprenkelen. Sausje roeren van de mayo of dressing met peper en suiker.
Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)
800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper. Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.
Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

Pompoentaart met pecannoten
Pakje bladerdeeg - 1 el basterdsuiker - 2-3 tl tabasco of mespuntje cayennepeper - 3 el tomatenketchup - 2 el olie - 150 gr ham, in blokjes - 80 g pecannoten - 3 eieren - 125 ml slagroom
Pompoen in blokjes snijden. Meng in een kom de suiker, tabasco/ cayennepeper, ketchup en olie. Voeg zout + peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan. Taartvorm bekleden met (blader)deeg. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoenmengsel erin. Dan 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.
Pompoensoep - bereid met kokosmelk
ca. 500 gr pompoen - 1 ui, in ringen gesneden - ½ tl verse gember, fijngehakt - 2 el boter of margarine - 600 ml bouillon - 480 ml kokosmelk - 1 el verse peterselie of koriander - peper en zout
In veel recepten uit het zuidelijk deel van de Stille-Oceaaneilanden en Zuid-India komt kokosmelk voor, zo ook dit recept.
Laat de boter of margarine in de pan smelten. Fruit al roerend gedurende enkele minuten de uitjes met de gember in de boter, voeg de pompoen toe en blijf nog 2-3 minuten roeren.
Voeg nu bouillon of water toe. Laat dit aan de kook komen en laat het geheel 15-20 minuten zachtjes koken tot de pompoen zacht is. Pureer de pompoen met de staafmixer. Voeg de kokosmelk toe en laat de soep doorwarmen, maar zorg dat hij niet meer aan de kook komt. Voeg peper en zout toe en garneer de soep met kruiden.
