Schoffeltijd

ronde foto

Na regen komt zonneschijn… af en toe hadden we deze week een herfstzonnetje. Met de nu koudere temperaturen is dat genieten, enerzijds omdat het landschap dan een mooie kleurdimensie krijgt met balderen die geel beginnen te kleuren, anderzijds omdat de warmte ervan heerlijk is zittend bijvoorbeeld met het veldsla oogsten 😉

De drogere momenten hebben we deze week ook aangegrepen om de teelten op het kasstuk te schoffelen; deels tegen de kiemende onkruidzaden maar grotendeels op de dichtgeslagen grond mooi open te schoffelen, luchtig te maken wat de groei ten goede komt.

Vrijdag of begin volgende week krijgt deze de bescherming van de kas die we met de elektrolier over de rails verrollen naar het voorste stuk waar de teelt nu staat.

* * * *

Woensdag een programma elders voor Roel en Reni. Op landgoed Antropia werd het BD-Jubileum congres gehouden. Aankomend jaar wordt 100 jaar BD landbouw gevierd in vele verschillende vormen om vooral ervaringen en beleving te gaan bieden rond de boerderijen en in en rond biologische winkels.

De opening werd verzorgd door dansgroep DeDae - met hun AardeDans; met daarna een uitvoerig biografisch getint betoog van Tineke van de Berg, voorzitter Demeter over de betekenis van de biodynamische landbouw. Zij haalt hierin de spreuk aan die op het Voorhuis van hun boerderij hangt:

Van de zon
door de aarde
voor de mens

Opdat de mens
zon wordt
voor de aarde.

Welke in de loop der jaren steeds meer is gaan betekenen voor haar, welke veel facetten omvat en een gelaagdheid die er in zit.

'Dat is voor mij de bedoeling van BD-landbouw: naast uitwaaieren en uitbreiden over de wereld, moeten we ook verdiepen, onderzoeken, grenzen verleggen, nieuwe stappen zetten, ontwikkelen. Dat alles vanuit een diep weten, vanuit een grote kennis van de bron. En die bron is springlevend en hoogst actueel. Daarin ligt nog voor decennia nieuwe landbouwimpuls besloten. Daarom betekent 100 jaar bd-landbouw voor mij: voorwaarts naar die bron.’ Meer lezen: www.biojournaal.nl/article/9575728/opdat-de-mens-zon-wordt-voor-de-aarde

Naast de samenkomst rondom de aftrap van het jubileumjaar, borrel voor ontmoeting was er ook aansluitend de licentiehoudersbijeenkomst met een biodynamische buffet na afloop voor verdere ontmoeting en uitvoerige gesprekken. Geïnspireerd & voldaan gingen we weer naar huis.

- Reni -

tweeluik
Schoffelen in de herfstzon & bollen/knollen/pompoenen marktje op de Vijfster voor Sint Maarten

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Autento (NL), Clementines (ES), Granaatappel (ES)
groente Peen (HK), Zuckerhut/groenlof (HK), Koolraap (HK), Spruiten (HK), Pompoen butternut (HK), Slamix (HK)
mand volSnijbiet (HK), Slamix (HK), Groene kool (HK), Peen (HK), Witlof (NL), Groenselderij (HK), Pompoen sweet dumpling (HK)
Verwacht
fruitAppel Santana (NL), Kakifruit (ES), Peer Concorde (NL)
groenteBoerenkool (HK), Prei (HK), Wortelpeterselie (NL), Witlof (NL), Veldsla/slamix (HK), Knolvenkel (HK)
mand volSpruiten (HK), Krulandijvie (HK), Knolselderij (HK), Zoete bataat (NL), Rode kool (HK), Veldsla (HK), Rode biet (HK), Oerkomkommer (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

tweeluik
BD-jubileum congres

Groenlof of Zuckerhut

Een nieuwe groente in het groentepakket! Voor het eerst nu in het najaar in wat grotere hoeveelheid op het land hier bij ons op de Hooge Kamp. Groenlof is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. De officiele naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt, of leg ze in lauwwarm water om de bitterheid te verminderen.

Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren.

Groenlof / Zuckerhut met seitan of gehakt (Odin online recept)

1 krop groenlof of zuckerhut - 1 ui, gesneden - 2 tenen knoflook, geperst - 2 theel. gemalen komijn - 2 theel. kerriepoeder - 2 tot 3 eetl. citroensap - 350 g seitan (pot) - 2 theel. kaneel - peper en zout - olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes. Fruit ui, knof-look, kerrie en komijn in wat olie. Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 min. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 tot 10 min. beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst. Variatie met vlees:In plaats van seitan kunt u ook (lams)gehakt in dit recept gebruiken.

Groenlof met kaas en spek

Was de groente en snij in reepjes. Breng een pan water aan de kook. Voeg een scheut citroensap toe. Blancheer de groente gedurende 5 minuten in het kokende water. Giet af en laat uitlekken. Bak de spek in een hapjespan. Voeg de uitgelekte groenlof met een scheut boter toe. Roer door en smoor 10 minuten op laag vuur met deksel op de pan. Af en toe omroeren. Verwarm de oven op 175 C. Doe het mengsel dan in een vuurvaste ovenschaal en bestrooi met de kaas. Zet de schaal ongeveer 8 minuten in de oven, zodat de kaas smelt. Lekker met gekookte aardappelen en bijv. een gehaktbal. Ipv spek kun je ook hamblokjes gebruiken.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo