Broek onder water

ronde foto

Hele stukken (ingesloten laagtes) staan nu onder water. Het betreft een lager gelegen deel van de tuin, niet gedraineerd en waarvan de kaart van 1850 nog laat zien dat zich hier broekbos bevond (bos op laag gelegen natte gronden veelal bestaande uit elzen waaruit boerengeriefhout geoogst werd).

We rijden nu het liefst met de grootste trekker deze kant op en laten bij voorkeur de oogstkar op het erf; nemen in plaats hiervan liever een pallet in de hef mee. Bredere banden zorgen voor meer grip en minder insporing.

Het oogstwerk betreft nu voor alles handwerk en sjouwwerk nu we met de trekker niet op het land zelf komen. Deze week daarom ook een gewijzigde pakketinhoud om het intensieve oogstwerk hierdoor iets te beperken. Daarbij heeft de veldsla nog niet het gewenste grootte. Ook volgende week kiezen we voor pakket met minder arbeidsuren in oogstwerk. We willen de drogere omstandigheden in weersvoorspelling (er lijkt na het weekend niet meer regen bij te komen) immers optimaal benutten om de bewaarteelt van knolselderij binnen te halen van het natte perceel. Normaal zetten we daar ook de trekkers voor in, nu komt alles neer op handkracht…en met een beetje geluk komen we ook aan de deel van de bewaaroogst zaadvaste winterpeen van het ras Rodelika toe.

Mechteld heeft gelukkig nog een ‘zonnegroet’ gedaan om onze wens op droger en zonniger weer kracht bij te zetten; ...of had dit door de knieën gaan iets te maken met een fotoshoot!?

- Reni -

tweeluik

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Santana (NL), Kakifruit (ES), Peer Concorde (NL)
groentePalmkool (ipv boerenkool) (HK), Prei (HK), Wortelpeterselie (NL), Witlof (NL), Sjalot ipv slamix (HK), Knolvenkel (HK)
mand volSpruiten (HK), Krulandijvie (HK), Knolselderij (HK), Zoete bataat (NL), Rode kool (HK), Veldsla (HK), Rode biet (HK), Oerkomkommer (NL)
Verwacht
fruitAppel Autento (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Banaan (PE)
groente Peen (HK), Savooie kool (HK), Pastinaak (NL), Pompoen butternut (HK), Romanesco bloemkool (HK), Zuurkool (NL)
mand volSlamix (HK), Palmkool (HK), Wortelpeterselie (NL), Witlof (NL), Knolvenkel (HK), Kimchi (NL), Gember (PE), Peen (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

tweeluik

Wortelpeterselie

Wortelpeterselie heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol en ook wel van... peterselie. Beschik je bovendien over het loof (= bladpeterselie) dan kan je dit gebruiken als gewone krulpeterselie

Gegratineerde wortelpeterselie

voor de bodem: 750 gram wortelpeterselie - versgemalen witte peper - sap van ½ citroen -zout - 30 gram boter -geraspte oude kaas - scheut room

Schil en was de peterselie en snijd de wortels in reepjes of plakjes. Doe ze in water met citroensap en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat de wortelpeterselie vervolgens uitlekken.Stoof ze daarna op in de boter, voeg een scheutje room en wat peper toe. Schep de peterselie in een vuurvaste schaal, strooi er de kaas over en gratineer het geheel onder een hete, voorverwarmde grill.

Wortelpeterselie-soep

wortelpeterselie - ui - stengels groenselderij - bouillon - peper & zout - teentje knoflook - citroen.

Borstel de wortelpeterselie schoon - schillen is niet nodig - en snijdt deze in stukjes. Fruit de uien in olie, voeg peper en knoflook toe, bak de wortelpeterselie een paar minuutjes mee. Voeg water en de bouillon toe en breng dit aan de kook. Pureer de soep, maak deze op smaak met zout en evt. een scheutje citroen.
De stengels groenselderij kunnen gestoofd worden en na het pureren toegevoegd worden.

Gesmoorde witlof - met rozemarijn

pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stem­gember

Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.)

Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt.

Dit is het moment om de eetlepels gember­siroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !

Stampot met witlof en capucijners

350g witlof - 400g aardappels - potje capucijners - 1 à 2 el room - een klontje boter - peper & zout - bonenkruid of tijm naar smaak

Schil en kook de aardappels. Verwarm de capucijners in een andere pan en voeg er de gesneden witloof bij. Stamp de gekookte aardappels fijn en roer er een klont boter, room, peper en zout en tijm of bonenkruid door. Meng de warme kapucijners en witloof door de aardappelmassa.

Gebakken venkel met prei en aardappel

300 g aardappelen - 2 preien - 300 g venkel - 2 uien - 1 dl olijfolie - zout en peper - 3 eetl. broodkruim

Aardappelen schoonboenen, 20 min. in de schil koken, pellen en in plakken (5 mm) snijden. Intussen prei in stukken (4 cm) snijden en die weer in reepjes, wassen en uit laten lekken. Venkelgroen en wortelvoet afsnijden en de venkel in reepjes snijden. Ui in plakken snijden, in ringen verdelen en 10 min. in 1/3 van de olie bakken. De prei en venkel apart in 1/3 van de olie roerbakken. Oven voorverwarmen op 200° C. Schaal invetten en bodem bedekken met prei en venkel, daarop een laag aardappelen en dan uien leggen. Bestrooien met zout en peper en weer een laag prei en venkel, aardappelen en uien erop leggen. Bestrooien met zout, peper, broodkruim en besprenkelen met de rest van de olie, 20 min in de oven bakken.

Romige venkelsoep van Reggy en Dianne

(recept van Hofweb én oud-tuinders op de Hooge Kamp)
Een must-try voor elke soepliefhebber!

2 aardappelen - 3 knolvenkels - 60 g roomboter - 2 koppen bouillon - zout en versgemalen peper naar smaak - 125 g jong belegen boerenkaas - 1 bosje krulpeterselie (of bieslook) Extra nodig: keukennmachine of staafmixer

Aardappelen in stukjes snijden, venkel in reepjes daarna ook in stukjes. Boter in middel grote pan verwarmen en venkel toevoegen. Afgedekt onder af en toe roeren op laag vuur 10 min. smoren. Venkel niet laten verkleuren. Aardappels en bouillon ook toevoegen en roerend aan de kook brengen. Daarna het vuur temperen. Afgedekt 10 min koken tot alles net gaar is. Met zout en versgemalen peper op smaak brengen. Van het vuur nemen en af laten koelen. Mengsel in de keuken machine doen, kaas toevoegen en vervolgens mooi glad mixen. (kan ook met een staafmixer) Soep in de pan terug doen, verse bieslook en/of peterselie toevoegen en al roerend aan het kookpunt brengen, maar niet meer laten koken.

ronde foto

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo