Herfst en (veel) blaadjes

Waar we kunnen benutten we volop de droge momenten. Deze week is in ieder geval alle knolselderij geoogst en binnen gehaald. Ook de groene kool komt van het natte stuk land.
Inmiddels zijn twee reststukken peen al gelicht en zullen we waar we tijd hebben binnenhalen. Over de rest van de peen gaat een gewasdoek, om deze tegen de komende nachtvorsten die voorspeld worden te beschermen.
Volgende week weer boerenkool in het pakket die dan zeker al koude over zich heen heeft gehad. De koude zorgt voor alle gewassen dat de smaak intensiveert.
Deze week als toegift voor een ieder weer een kunstwerkje uit de natuur in zijn pakket: romanesco bloemkool
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Autento (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Banaan (PE) |
groente | Peen (HK), Savooie kool (HK), Pastinaak (NL), Pompoen butternut (HK), Romanesco bloemkool (HK), Zuurkool (NL) |
mand vol | Slamix (HK), Palmkool (HK), Wortelpeterselie (NL), Witlof (NL), Knolvenkel (HK), Kimchi (NL), Gember (PE), Peen (HK) |
Verwacht | |
fruit | Appel Santana (NL), Clementines (ES), Kiwi gold (IT) |
groente | Prei (HK), Oranje pompoen (HK), Boerenkool (HK), Rode biet ? (NL), Veldsla (HK), Koolrabi paars (ES) |
mand vol | Veldsla (HK), Spruiten (HK), Gele biet (NL), Oerkomkommer (ES), Spinazie grof (IT), Broccoli (IT), Knolselderij (HK), Witte kool (HK) |
Pastinaak
Pastinaak is een typische wintergroente. Vóór de komst van de aardappel was deze zetmeelrijke wortel basisvoedsel voor velen. Het grote voordeel van pastinaak is dat hij de hele winter in de grond kan blijven zonder schade, zodat je zelfs aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar nog verse pastinaak kan bereiden. Als de pastinaak eenmaal bevroren is geweest, is een deel van het zetmeel omgezet in suikers. Ook door bakken van de (geblancheerde) pastinaak wordt de zoete smaak duidelijker, dan karameliseert de suiker.
Gegratineerde pastinaak-wortel schotel
De puurheid van de wortels komen bij dit recept vol tot zijn recht!
2 pastinaken - 2 winterwortels - olijfolie (of avocado-olie, zacht en vol van smaak!) - groene kruiden - peper - zout - geraspte kaas
Borstel de pastinaak en de wortels goed schoon, schillen is dan niet nodig. Snijdt beiden wortels in de lengte richting in dunne plakken (circa 0,5 cm). Kort blancheren in kokend water om de rauwigheid van de groente af te halen. Leg deze in een ingevette ovenschaal. Besprenkel met de olijfolie en de groene kruiden (deze laatste evt. even door de vijzel halen om de smaak omhoog te halen!!), strooi daarna de geraspte kaas erover. Zet de schaal in de voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 min. Eet lekker!
Pastinaak salade (Libanees)
1-2 pastinaken - dikke, zachte yoghurt - citroen - peper - zout - dadels/vijgen
Pastinaken raspen en in schaal doen. Voor de dressing de yoghurt (evt. uit laten lekken), citroensap, peper en zout naar wens te mengen. Door de pastinaak doen en garneren met dadels en/of vijgen. (Voor een nog zoetere smaak is het mogelijk om de geraspte pastinaak, kort aan te bakken in olie).
Pastinaak-rosti
2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom
De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.
Wortels met balsamico
(Voor 2 personen:) 2 dl balsamicoazijn; 400 gr jonge waspeen (of gewone wortels en een keer in de lengte gekliefd); ca. 2 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden; zout & peper
Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan – een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan. Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 – 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper & zout en schep de wortels erdoor.
Gewokte groene kool met curry
1 ui, in fijne ringen gesneden - 1 teentje look, fijngesnipperd - 1 groene kool, in reepjes gesneden - 1 pakje room of creme fraiche -3 eetl currypasta - snuifje cayennepeper – peper
Doe wat kokosolie in de wok en laat de ui 5 à 10 minuten garen op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de look eraan toe en laat nog 1 à 2 minuutjes verder garen, voeg de currypasta toe (fair trade heeft ook een niet-pittige met komijn, kaneel en gember; kan fijn zijn voor kinderen) en laat deze zich kort verwarmen en vermengen met de olie Voeg de groene kool toe en laat ongeveer 5 minuten stoven; wanneer beetgaar voeg dan de room toe en verwarm nog kort mee en draai dan het vuur uit. Lekker met rijst!
Tip: serveer een frisse pastinaaksalade erbij.