Winterlicht

Donker is de aarde,
de bomen zijn nu kaal…
Advent is nu gekomen
en heel de wereld wacht…
opdat het kerstlicht strale
in onze harten rein.
Naast mist en lichte sneeuwval, ook heldere blauwe luchten en zonneschijn tussendoor én daarmee ook de eerste vrieskoude.
Tijd om de laatste bewaaroogsten van het land te halen: naast knolselderij vorige week, deze week een restant witte kool, een flinke oogst van koolraap, de laatste wintermix van de volle grond, de laatste kropjes andijvie…
Rest nog een drietal bedden winterpeen die nu onder dubbel laags doek afgedekt is tegen de koude. De komende weken halen we deze bed voor bed binnen, nu we deze hopelijk met deze machinaal kunnen lichten wanneer droog genoeg.
De laatste weken van het jaar breken aan.
Tussen Kerst en Oud & Nieuw genieten we winterrust en is er een gewijzigd leverritme.
- Reni -
Gewijzigd leverritme
donderdag-vrijdag-zaterdag 20-21-22 december | dubbele pakketten |
donderdag-vrijdag-zaterdag 27-28-29 december | geen levering |
donderdag-vrijdag-zaterdag 4-5-6 januari | geen levering |
donderdag-vrijdag-zaterdag 11-12-13 januari | eerste levering 2023 |
In de dubbele pakketten combineren we de leveringen van die week en de daarop volgende week.
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Santana (NL), Clementines (ES), Kiwi gold (IT) |
groente | Prei (HK), Oranje pompoen (HK), Boerenkool (HK), Rode biet ? (NL), Veldsla (HK), Koolrabi paars (ES) |
mand vol | Veldsla (HK), Spruiten (HK), Gele biet (NL), Oerkomkommer (ES), Spinazie grof (IT), Broccoli (IT), Knolselderij (HK), Witte kool (HK) |
Verwacht | |
fruit | Appel Autento (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES) |
groente | Peen (HK), Spruiten ?? (HK), Koolraap (HK), Witlof (NL), Sweet dumpling pompoen, Wintermix (HK) |
mand vol | Wintermix (HK), Rode biet (NL), Courgette (ES), Zoete bataat (NL), Witlof (NL), Witlof (NL), Koolrabi paars (ES), Tomaat tros (ES) |
Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)
4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon
De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe. Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.
Pittige pompoenburgers
500 gr pompoen - 50 gr hazelnoten - 5 snee volkoren brood - 1 el currypasta - fijngehakte koriander/ peterselie - 2 eieren, losgeklopt - 3 el olie
Halveer de pompoen, verwijder de pitten en verdeel in schijven. Rasp de pompoen grof met een rasp of in de keukenmachine en doe in een kom. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur en hak ze daarna fijn (keukenmachine/vijzel). Voeg het brood verkruimeld toe en roer de currypasta, 1 tl zout en de koriander erdoor. Schep het broodmengsel bij de geraspte pompoen en voeg ook de eieren toe. Meng alles en kneed het goed. Laat het pompoenmengsel in de koelkast 30 min. rusten. Verdeel het pompoenmengsel in 8 porties en vorm ze tot burgers. Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers op matig hoog vuur in 10-12 min gaar, keer de burgers regelmatig. Lekker op een broodje, met rode ui ringen en sla of met roergebakken prei en meergranenrijst.
Zoete pompoenschotel
1 kg pompoen - 2 el olie - 2 uien, gehakt - 1 teentje knoflook - 4 el gekookte rijst - zout - peper - snufje nootmuskaat - 50-75 gr kaas - 2 eieren, geklutst - 4 el crème fraîche - 4 el melk - paneermeel
Snijd de pompoen in kleine stukjes. Verhit de olie in een koekepan en voeg de stukken pompoen toe. Laat ze ong. 30 min op een lage vlam zachtjes bakken. Schep ze zo nu en dan om. Voeg uien en knoflook toe en laat alles doorbakken tot de pompoen en uien zacht zijn. Laat het mengsel uitlekken in een vergiet en druk er zoveel mogelijk is vocht uit. Verwarm de oven voor op 190°C (stand 5). Voeg de rijst (als u dat wilt), zout, peper, nootmuskaat, kaas, eieren, crème fraîche en melk aan de pompoen toe. Roer goed door elkaar en schep het mengsel in een gratineerschaal. Bestrooi met paneermeel en sprenkel er wat olie over. Bak 25-30 min tot de bovenkant goudbruin.
Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)
800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper. Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.
Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.
Tarte tatin van biet en rode uienconfituur voor 4 a 5 personen
4 (of meer) flinke rode bieten (6-8 cm doorsnee) met een kaasschaaf of mandoline dunne plakjes (5mm) snijden - 3 à 4 flinke rode uien, in dunne ringen gesneden - olijfolie - balsamico-azijn flinke scheut - rozemarijn - feta - eetlepel bruine suiker - olijfolie deeg of bladerdeeg (zie tekst hieronder over deeg)
Deeg
Je kunt kiezen voor een olijfolie deeg of bladerdeeg. Bij het olijfolie deeg (vind ik lekkerder) heb je een langere oventijd nodig. Dan kan de biet rauw gebruikt worden. Bij gebruik van bladerdeeg moeten de bieten voorgekookt worden.
Olijfolie deeg: voor een vorm van ongeveer 25x40 cm: 125 gr bloem - 125 gr volkoren meel (of totaal 250 gr bloem) - 100 ml water -100 ml olijfolie - zout/peper
Heel makkelijk te maken deeg. Alles bij elkaar doen en met de hand kneden. In 5 seconden heb je een deegbal. Dun uitrollen op een baksheet ter grootte van je vorm + paar cm groter.
Bladerdeeg: Gewenste hoeveelheid plakjes (+- 6) op elkaar leggen en uitrollen tot 1 grote plak.
Verwarm de oven voor op 200° Celsius. Smoor de ringen rode ui in een koekenpan met wat olijfolie, tot ze glazig zijn. Doe er een fikse scheut balsamico-azijn bij en suiker. Roer door en laat nog een tijdje op laag vuur garen, tot het geheel dik is. Dat duurt wel even (half uur of langer), dus begin met het maken van de confituur.Als ze klaar is: vuur uit en wat laten afkoelen.
Snijd de bieten in plakken van ca 1/2 cm dik. Dat is: niet tè dun en niet te dik. Bodem taartvorm of rechthoekig bakblik met bakpapier bekleden. Verspreid losjes de uienconfituur erover. Leg daarop, dakpansgewijs, de plakken rode biet. Bestrooi met peper en rozemarijn. Eventueel een tweede laag biet met peper en rozemarijn. Leg daarover de plak deeg: iets groter dan de taart en dan de randen wat ingestopt.
Bak ongeveer 45 minuten (met olijfoliedeeg) of 30 minuten met bladerdeeg (en voorgekookte biet). Als de taart klaar is: plank of bord op vorm leggen en de boel omkeren. Iets laten afkoelen en feta erover verkruimelen.