Licht & bewaring

ronde foto

Heerlijk deze ‘lichte' dagen, met blauw en zon & al merkbaar langer licht…

Dinsdag heerlijk buiten in het zonnetje met het oogsten van de prei, met frisse neuzen kwamen terug naar het erf. Roel trof bij het prei rooien (met de hand vanwege de natte omstandigheden) een mooi stuk teeltgrond aan waar volop activiteit van bodemleven waar te nemen was in wormingangen 😉

- Reni -

Mededelingen

Fruit

Voor de klanten die van ons een fruit- of combi-pakket ontvangen:

Bewaar het fruit lekker koel. Het fruit bij de fruitteler staat koel - voor de appel is dit een temperatuur rond de 1,5 graad; de peren staan zelfs kouder, deze staan staan bij -0,5 graden opgeslagen. Na ophalen bij Boomgaard Twisk staan ze bij ons rond de 2 graden.

Al het fruit is tot en met december heel goed en lang te bewaren. Vanaf januari wordt het wat preciezer en vraagt het meer zorg van ieder zodat er nog steeds een heerlijk verse appel gegeten kan worden.

Voor jullie de tip om bij jullie thuis alleen die appels die binnen een dag of 2 opgegeten worden op de fruitschaal te leggen; de rest bewaar je het beste in de koelkast. Zo behoudt het fruit zijn beste kwaliteit in structuur en smaak, eet er lekker van!

Samenvoegen leveringen van week 7 en week 8

Met februari in aantocht en ook de start van het nieuwe teeltseizoen, kiezen we nogmaals voor de samenvoeging van twee leveringen en leveren voor de wekelijkse pakketten week 7 een dubbel pakket uit (de levering van week 8 vervalt daarmee).. We stellen een mooi pakket samen en de groente zijn deze tijd goed bewaarbaar. De inhoud is op grote lijn al bekend 😉

Wij creëren daarmee nog een week vrij van vaste werkzaamheden, tijd voor gezin en kinderen voor het gehele tuinteam en nog even rust voor dat de bemesting, zaai- en plantwerk weer volop van start gaat.

Open dagen van de opleidingen Biologische Teelt
Aankomend weekend vrijdagavond/zaterdag!

Voor geïnteresseerde in familie/vrienden- of kennissenkring.

Dit weekend zijn er open dagen van de opleidingen van Biologische Teelt. Zowel Aeres Warmonderhof te Dronten (opleiding Biologische en Biologische landbouw) als Aeres MBO Velp heeft open huis met de Opleiding Biologische Teelt welke september 2024 van start gaat.

Aanstaande zaterdag 27 januari is het zover. Is jouw toekomst groen? Spreken planten of dieren, business, food, mechanisatie en duurzaamheid jou aan?

Denk jij ook dat de toekomst van de landbouw ligt in de biologische of biologisch-dynamische aanpak? Dan heeft Aeres MBO Dronten Warmonderhof dé mbo-opleiding voor jou! Als je voor Warmonderhof kiest, kies je voor veel praktijk en persoonlijke aandacht. In vier jaar tijd word jij een vakexpert die kan meebouwen aan de landbouw van de toekomst.

De nieuwe opleiding biologische teelt in Velp is een driejarige gecombineerde BOL/BBL (voltijd /deeltijd)-opleiding, op MBO niveau 3. Studenten krijgen in het eerste jaar de basisbeginselen van de biologische teelt aangeleerd. We kiezen voor een aanpak waarbij praktische vraagstukken centraal staan, hier wordt de theorie aan gekoppeld. De opleiding start met een brede kijk op biologische teelt, in jaar 2 kunnen studenten kiezen waar ze zich verder in willen verdiepen: dat doen ze dan op een bedrijf waar ze als BBL-student aan de slag gaan: ze werken dan in een biologisch bedrijf en gaan nog 1 dag per week naar school.

Zegt het voort!

warmonderhof

warmonderhof

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Banaan (PE), Clementines (ES)
groente Spitskool (ES), Koolrabi paars (ES), Prei (HK), Peen (HK), Winterpostelein (HK), Aardpeer (NL)
mand volCourgette (ES), Sla mix (HK), Pastinaak (NL), Koolrabi paars (ES), Knolvenkel (IT), Shii-take (NL), Waspeen (NL)
Verwacht week 6
fruitnog niet bekend
groenteRode kool (HK), Prei (HK), Peen (HK), Zoete bataat (NL), Groente ? ( ), Knolselderij (HK)
mand volnog niet bekend
Verwacht week 7
fruitAppel Topaz (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel ? (ES)
dubbel fruitClementines en/of kiwi (IT), Appel Topaz (NL), Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel ? (ES)
groente Grijze pompoen (HK), Pastinaak (NL), Rode biet (NL), Witlof (NL), Groene kool (HK)
dubbel groente Grijze pompoen (HK), Pastinaak (NL), Peen (HK), Knolselderij (HK), Paprika punt (ES), Rode biet (NL), Bloemkool/spitskool (ES), Witlof (NL), Groene kool (HK), Groenselderij ? (ES), Slamix of little gem ? (ES)
mand volnog niet bekend
dubbel mand volnog niet bekend
(HK): herkomst de Hooge Kamp

De levering van week 7 en week 8 wordt gecombineerd.
Week 8 hoeft u geen pakket af te halen.

Aardpeer of topinamboer

Dit knolletje groeit onder de grond. Hij is op vele manieren bruikbaar: gekookt als groente of kan in bijvoorbeeld stamppot de aardappel vervangen. Hij kan ook rauw geraspt met een dressing als salade gegeten worden. De smaak is nootachtig (bakken) tot artisjok-‘zoetig’ (koken). De aardpeer hoeft niet geschild te worden, omdat de schil erg dun is. Afborstelen en evt knoestjes eraf snijden is voldoende. Opbakken kan deze een heerlijke toevoeging zijn voor een winterse bladsalade of als een bijgerecht.

Aardperensoep met Gember en Kurkuma (vegan)

1 kg aardpeer - 5 cm gember - 1 tl komijnzaad - 1/2 tl korianderzaad - 1 blokje groentebouillon - 1 tl kurkuma - 1/2 bakje tuinkers - evt naanbrood (of stokbrood) - 1 gele ui - 2 tenen knoflook - zout & peper naar smaak - 2 el olijfolie

Schil de aardperen en snijd ze in blokjes, snijd de ui in parten. Schil de gember en knoflook en snijd ook in blokjes. Doe olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook, gember, komijn en koriander aan. Voeg de aardpeer toe en bak kort mee. Voeg 1 liter water en het bouillonblokje toe. Breng op smaak met zout en peper. Kook de aardpeer in 15-20 minuten gaar. Pureer tot een gladde soep met de staafmixer. Schep de soep in kommen, bestrooi met de kurkuma en bedruppel met wat olijfolie. Maak af met gesnipperde tuinkers.

Lekker met naanbrood!

Winterse quiche met aardpeer en pastinaak

250 gram aardperen - 1 pastinaak - 1 wortel - 1 prei - 1 teen knoflook - 1 (gedroogde) chorizoworst (250 gram) of restje vlees eventueel wat pittig gekruid - 2 eieren - 100 ml kookroom, gewoon een flinke scheut melk gaat ook prima (ca 100 ml) - een lap bladerdeeg of 4 plakjes bladerdeeg (afhankelijk van de grote van de schaal) - peterselie - peper, zout en olie en boter - geraspte kaas

De aardperen, pastinaak, wortel, prei, en knoflook schoonmaken en in dunne plakjes snijden.De worst (vlees) in schijfjes of stukjes snijden. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet de bakvorm in met wat boter en doe er het deeg in. Bak de bodem alvast ongeveer 15 minuten voor. Bak in deze tijd de groenten in een beetje olie. Voeg peper en zout naar smaak toe. Doe de gesmoorde groenten op de voorgebakken quiche bodem en verdeel er de schijfjes worst overheen (of mengen met restje vlees en de quiche bestrooien met geraspte kaas) Klop de eieren met de room (of melk) en giet het over de quiche heen. Bak de quiche nog ongeveer 30 minuten op 200 graden. Garneer met grof gesneden peterselie.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo