Voorjaarsbloei

Niet de naam winterjasmijn, maar de naam winterkamperfoelie draagt deze vroege voorjaarsbloeier… en wat jullie niet meekrijgen is hoe intens deze ook geurt; achter de werkschuur kan je niet om de afwezigheid van deze bloeiende heester heen.
Naast veel eigen product uit de bewaring in het pakket hebben we ook aanvulling van de biologische groothandel Odin, die ons wekelijks tweemaal beleverd. Eenmaal op dinsdagnamiddag/avond op de Hooge Kamp zelf, eenmaal ’s ochtends vroeg op de markt voordat de marktverkoop van start gaat. Ditmaal voor bloemkool, courgette, zoete bataat en puntpaprika voor in het pakket.
Ook komen we om de twee/drie weken bij collega-telers in de Flevopolder en/of Noordoostpolder. Deze week voor fruit van Boomgaard Twisk en witlof van maatschap Leijten. De nieuwe natyra appel werd gelijk beproefd door het team om dinsdag door Amaranta, Susanne en Hamid (en Heleen - niet op de foto).
De eerste lichting voorjaarsraapsteel is gezaaid in de kas, er is pootgoed van aardappelen uitgezocht uit eigen voorraad (door beperkte beschikbaarheid pootgoed in Nederland), het erf heeft een voorjaars verzorgbeurt gehad en donderdag worden de eerste tuinbonen, peul & sugarsnap gezaaid op bak om deze warm al te laten kiemen (teelvervroeging).
Naast deze voorjaarswerkzaamheden zijn er zijn er vorige week kleipotjes gemaakt ter ere van het lengen van het daglicht - een gebruik met Maria Lichtmis begin februari. Deze gaan hier branden rondom erf en tuin en luiden naast het ontluikende voorjaar ook onze komende vakantieweek in.
Jullie wensen we alvast goede twee weken en eet lekker van de voor velen dubbele pakketten!
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Natyra (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (ES) |
dubbel fruit | Clementines (ES), Appel Natyra (NL), Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (ES) |
groente | Grijze pompoen (HK), Pastinaak (NL), Rode biet (NL), Witlof (NL), Bloemkool (FR), Courgette (ES) |
dubbel groente | Grijze pompoen (HK), Pastinaak (NL), Peen (HK), Knolselderij (HK), Paprika punt (ES), Rode biet (NL), Courgette (ES), Witlof (NL), Groene kool (HK), Bloemkool (FR), Zoete bataat (ES), Koolraap (NL) |
mand vol | Bloemkool (FR), Zoete bataat (ES), Little gem (ES), Paarse peen (NL), Broccoli (ES), Kimchi (HK) |
dubbel mand vol | Rode kool (HK), Chinese kool (HK), Groenselderij (ES), Broccoli (ES), Grijze pompoen (HK), Bloemkool (FR), Groene kool (HK), Little gem (ES), Paarse peen (NL), Paprika punt (ES), Witlof (NL), Zoete bataat (ES), Kimchi (HK) |
Wij combineren de leveringen van week 7 en 8.
Week 8 hoeft u geen pakket af te halen.

Geroosterde witlof met rode biet en peer
4 stronken witlof - 4 eetl olijfolie - 200 gr gekookte bieten - 2 rode ui in parten - 2 mild, sappige peren - 50 gr walnoten - 1 eetl vloeibare honing - 50 gr oude kaas
Bestrijk een met bakpapier beklede bakplaat met 2 eetlepels olie en leg het witlof, de biet en de ui erop. De bieten (voorgekookt) en peer geschild, de witlof met het kontje eraf en allen in de lengte in parten gesneden. Bestrooi alles met de noten, peper & zout. Besprenkel met de rest van de olie en de honing naar smaak. Zet ca. 25 min in de oven (schep halverwege om). Schaaf ondertussen de kaas in dunne plakjes voor garnering op het bord.
Bloemkool-linzensoep
400 g bloemkool - 200 g prei, wortel en/of selderij naar wens - 1 pot gekookte linzen - 1 l groentenbouillon - 40 g boter - 1 theel. korianderpoeder - 1 theel. gemberpoeder -peper/zout naar smaak - sap van ½ citroen - 1 eetl. fijngeknipte peterselie of vers korianderblad
Was de bloemkool en evt. overige groente en snijd ze in kleine stukjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de groente een paar minuten. Voeg de helft van de bouillon toe en laat de soep 10 min. koken. Pureer de groenten naar wens. Voeg de gekookte linzen en rest van de bouillon toe en laat de soep 5 tot 10 min. doorkoken. Breng de soep op smaak met peper, zout en citroensap. Garneer de soep met de verse kruiden.
Bloemkoolbladeren eten? Dat kan!
Gooi jij ook de bloemkoolbladeren weg? Zonde, niet meer doen! Wanneer je een mooie bloemkool hebt, kan je de bladeren mee roosteren of de bladeren eerder of later los bereiden. Je kan de geroosterde bloemkoolbladeren heel goed als bijgerecht eten of roer eenmaal uit de oven lekker door een soep.
Het recept:
verwarm een oven voor op 180 graden; snijd van de bloemkool het blad en het onderste stukje stronk af; spoel het groen even kort schoon en leg de bladeren op een ovenplaat. Schenk er wat sesamolie en sojasaus naar smaak overheen; strooi er evt ook een goede snuf gemberpoeder en hussel even om.
Plaats de ovenplaat voor 20 minuten in de oven. Totdat de bloemkoolbladeren een mooie kleur hebben en het stevige stuk beetgaar is. Haal uit de oven en voeg eventueel wat peper toe.
Eet lekker!
Courgette charlotte (voor 2 personen)
3 ons kruimige aard appels (geschild) - 20 gram boter , en iets om de schaal in te vetten - 50 gram geraspte kaas kaas liefst parmezaan (maar ik had maar 10 gram parmezaan dus aangevuld met oude kaas) - 250 gram jonge, kleine courgette - 1 prei alleen het wit (maar bij gebrek aan prei gebruikte ik 2 rode sjalotten) - 50 ml room -zout en peper
Kook de aardappels met wat zout gaar, stamp ze fijn met de parmezaan en 10 gram boter en iets peper. Snij de helft van de courgettes in dunne reepjes en blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Afgieten en uit laten lekken in een vergiet waar je een theedoek onderin legt.
Snij de andere helft van de courgettes in kleine blokjes. De prei in ringetje of de rode ui in halve ringetjes daarna zachtjes bakken in restant van de boter 5 minuten. Wat peper en zout erbij. Doe de room erbij en kook tot de room geabsorbeerd is. Schep dit mengsel door de aardappel puree. Onder in een ingevette ovenschaal de geblancheerde courgette.Daarop het mengsel van aardappel puree. 30 minuten in de oven op 180 graden.

Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise
300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie
Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.
Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.
Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)
1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)
Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.
Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.
Geroosterde Koolraap met Appel, Walnoot en Mosterd (Guy Watson)
1 prei - 1 halve koolraap/1 kleine koolraap - 50g walnoten - 75ml witte wijn - een handjevol salieblaadjes - 50g geraspte oude kaas - echte Britten gebruiken Cheddar :-) - 15g peterselie - 2 appels - 1 tl grove mosterd - 400 gram aardappel - zout & peper naar smaak - scheut melk - 25 g boter - olijfolie
Zet de oven op 200 graden. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd er ringetjes van. Spoel de preiringen even onder de kraan. Zet een pan met water op, voor de koolraap.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en laat de prei hier zachtjes in sudderen voor 8-10 minuten, tot deze lekker zacht is geworden. Snijd intussen de salie fijn. Schil en halveer de koolraap. Bewaar de helft in je groentela. Lekker geraspt door een risotto, later in de week! De andere helft van de koolraap snijd je nog eens doormidden. Maak smalle stukjes van een cm doorsnede, 'wedges' of schijfjes. Blancheer de koolraapschijfjes in 2 minuutjes. Snijd intussen de appels in even dunne schijfjes als de koolraap.
Vet een ovenschaal in of bekleed een bakplaat met opstaande randen met bakpapier. Leg de afgegoten koolraapschijfjes, de appel, de prei en de salie in de schaal/bakplaat en maak deze op smaak met zout en peper. Giet de witte wijn er voorzichtig overheen. Dek het geheel af met alufolie. Bak gedurende 45 minuten in de oven.
Was ondertussen de peterselie en snijd fijn. Schil de aardappels en snijd in stukken van 2 of 3 cm. Breng in een pan gezouten water de aardappels aan de kook voor 10-12 minuten. Giet de aardappels daarna af en laat ze even afkoelen. Stamp ze nu fijn met de boter en een scheut melk (of vegan room) Roer de mosterd door de aardappelpuree en voeg zout en peper toe. Nu kun je de ovenschotel uit de oven halen, bestrooi hem terwijl hij nog heet is met de geraspte kaas. Nu heeft het gerecht nog 15 minuten nodig in de oven, dek ondertussen de tafel.
Voeg de peterselie en gehakte walnoten vlak voor het serveren toe. Serveer de koolraap-ovenschotel heet.