4 x groen

ronde foto

Volop groen in de kas…

met de warme zonnige dagen van afgelopen weekend zie je werkelijk een groeispurt van de winterblaadjes aan sla. Je hoort het bijna groeien!

Deze een komende week hebben we daarom de pakketten en de groentekraam gevuld met zowel winterpostelein als veldsla. Onderaan de nieuwsbrief wat verschillende recepten-ideeën. Het mooie weer komt goed uit, want nu kunnen we het oogstklare gewas oogsten en daarna de kas gereed maken voor het voorjaarsplantgoed wat volgende week arriveert.

Volgende week geven we een compostgift in de kas, daarna wordt er gefreesd, de losse grond aangerold en kunnen de eerste lijnen worden getrokken die zich dan geleidelijk zullen vullen met groene rijtjes plantgoed.

Op naar het voorjaar!

- Reni -

tweeluik

Save the date
23 juni = open dag op de Hooge Kamp

]Op zondag 23 juni houden wij onze open dag met rondleidingen, proeverij, marktkraam, tuincafé…. en als afsluiting van de dag de perfomance Aardedans van DeDae.

Gezocht
Versterking op de marktkraam op zaterdag

Affiniteit met groente & fruit, en zin in leuk klantcontact en werken in een gezellig en divers team. Past dit bij jou of ken jij iemand!? Er zijn meerdere mogelijkheden hierin, startleeftijd is 16 jaar. Kom langs op de kraam of neem contact op met Reni (reni@hoogekamp.nl).

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Banaan (PE), Sinaasappel Taroccco (ES)
groente Pompoen grijs (HK), Bloemkool (FR), Koolrabi (ES), Veldsla (HK), Spinazie grof (IT)
mand volKalettes/flowersprouts (HK), Pompoen grijs (HK), Bloemkool (FR), Veldsla (HK), Spinazie grof (IT), Groene kool (HK), Knolvenkel (ES))
Verwacht
fruitAppel Natyra (NL), Peer Conference (NL), Sinaasappel Salustiana (ES)
groentePeen (HK), Witlof (NL), Prei (HK), Knolselderij (HK), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK)
mand volZoete bataat (NL), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK), Peen (HK), Monniksbaard (IT), Prei (HK), Koolrabi (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Koolrabi-salade

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Gratin van aardappelen en koolrabi

1 ui - 2 teentjes knoflook - 1/2 bosje verse tijm - 1 grote of 2 kleine koolrabi’s - 400 g bloemig kokende aardappelen - zout & vers gemalen witte peper - 200 g crème fraîche - sap van 1/2 citroen.

Snipper de ui en de knoflook. Pluk de blaadjes van de gewassen en drooggeslagen tijm. Meng de ui, de knoflook en de tijm door elkaar. Snijd de geschilde en van de houtachtige plekken ontdane koolrabi in dunne plakjes. Schaaf of snijd de geschilde en gewassen aardappelen in dunne plakken. Leg de aardappelen en de koolrabi om en dakpansgewijs in een ovenvaste (of magnetron-) schaal. Bestrooi ieder laagje met zout en peper en wat van het tijmmengsel.

Roer het citroensap door de crème fraîche en giet dit mengsel over de groenten. Laat de gratin op het rooster in het midden van de oven (of magnetron) in ca 25 minuten op 200°C gaar en goudbruin worden.

Koolrabi-knoflooksoep

1 sjalotje - 1 koolrabi -1 aardappel -1 eetl olijfolie - 2 teentjes knoflook -1 (kruiden)bouillontablet - 1 theel (verse) tijmblaadjes - zout, peper - 1 eetl fijngeknipte bieslook - 1 eetl fijngehakte peterselie

Pel en snipper het sjalotje. Schil de koolrabi en de aardappel en snijd ze in kleine blokjes. Verhit de olie in een hoge pan en fruit het sjalotje, de koolrabi en de aardappel even aan. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Voeg 1/2 liter water, het bouillontablet en de tijm toe, breng de soep aan de kook en kook het geheel in ? 8 minuten zachtjes gaar.

Pureer de soep met een staafmixer tot ze glad en gebonden is. Verwarm de soep eventueel opnieuw en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de soep in 2 diepe borden en strooi het bieslook en de peterselie erin.

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Bloemkoolrisotto
maar dan even anders, tip van Mechteld!

Uit Bieslook & Polenta, een vegetarisch kookboek van twee Berlijnse foodfotograferen. Er zit geen echte risotto in, maar een (gezondere) variant van bloemkool. De verschillende smaken en structuren tillen je maaltijd naar een heel nieuw niveau!

Ingrediënten voor (voor 2 personen): 700 gram bloemkool - 1 kleine lente-ui - 1 kleine ui - 1 teentje knoflook - 2 theel kokosolie - 50 ml witte wijn - 300 ml groentebouillon - 200 ml kokosmelk - 5 verse kerrieblaadjes - 1⁄2 theel mosterdzaad – zeezout - versgemalen zwarte peper

Snijd de roosjes van de bloemkool (de stronk kun je bijvoorbeeld voor groentebouillon gebruiken). Snijd of schaaf de roosjes in dunne plakjes. Hak vier vijfde van de plakjes bloemkool met de hand of in de keukenmachine fijn tot ze zo klein zijn als rijstkorrels. Snijd de lente-ui in ringen. Pel de ui en knoflook en hak fijn.

Verhit 1 theelepel kokosolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook en ui op middelhoog vuur. Voeg de stukjes bloemkool toe en bak kort mee. Blus af met witte wijn en voeg de helft van de bouillon, de kokosmelk en de lente-ui toe. Laat de bloemkoolrisotto zonder deksel circa 10 minuten op middelhoog vuur koken totdat vrijwel al het vocht is verdampt. Af en toe doorroeren.

Doe de rest van de bouillon en kokosmelk erbij en laat de bloemkool nog circa 10 minuten koken totdat er een risottoachtige textuur ontstaat. Hak intussen de kerrieblaadjes in kleine stukjes. Verhit de rest van de kokosolie in een pan. Rooster hierin de overgebleven bloemkoolplakjes met de mosterdzaadjes en kerrieblaadjes tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper. Breng de risotto nogmaals op smaak met kruiden en serveer gegarneerd met de geroosterde bloemkool.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo