Voorjaarsplanting

ronde foto

We kunnen er niet om heen hier buitenaf...
er rijden weer trekkers rond, het geurt landelijk na de eerste drijfmestgift om ons heen.

Zelf is er ook volop in beweging op het erf: Maandag arriveerde hier de bemeste compost voor in de kas, dinsdag gevolgd door de eerste levering plantgoed door plantenkwekerij Jongerius. Het voorjaar staat letterlijk voor de deur!

De werkzaamheden worden verlegd van de schuren naar het land. Maar voordat het seizoen met het plantgoed geopend wordt is er ook nog opgeruimd. Reni heeft de afgelopen weken het overgrote deel van de groene groentekratten een schoonmaakbeurt gegeven, Roel grapte al met kistenvrouw.nl - inmiddels zijn er ruim 650 kisten weer sprankelend schoon. Met het aardappelpootgoed wat al wakker staat te worden in kisten, vond Roel ook het moment aldaar om de kisten verzameld aardappelafval tijdens het rooien van de afgelopen jaren (inmiddels verweerd en kapot gevroren) een plek op het land te geven voor de voorjaarsbewerkingen van start gaan… opgeruimd staat netjes en werkt plezierig.

De kas is leeg geoogst met winterpostelein en veldsla, gewasresten zijn geruimd. Tussentijds is er ook nog prei geschoond op het land, voor de regen uit was er nog een restant van een teeltbed gelicht. Deze week op de witlof na een groentepakket gevuld met eigen teelt 😉

tweeluik

Op weg naar de prei passeerde we al de eerste meidoorn met ontvouwen blad; ook de eerste berk laat al een vleug groen zien. Na de oogst een fysieke klus van compost kruien, verspreiden met de hark, lossteken van de kaspaden, frezen, aanrollen en als laatste lijnen trekken...
woensdagmiddag zijn de eerste plantjes de grond in gegaan. Donderdag wordt vervolgd.

Ondertussen heeft Roel overleg gehad met de melkveehouder Joost Boons en is alles in voorbereiding om donderdag (met uitloop van vrijdag) de bemesting te verzorgen. De voorspellingen worden er niet beter op met weer een omslag naar natter weer. Op de foto’s nog een blik op de mooie verteerde potstalmest die klaar ligt voor de Hooge Kamp: voeding voor de bodem en het bodemleven!

- Reni -

tweeluik

Save the date
23 juni = open dag op de Hooge Kamp

]Op zondag 23 juni houden wij onze open dag met rondleidingen, proeverij, marktkraam, tuincafé…. en als afsluiting van de dag de perfomance Aardedans van DeDae.

Gezocht
Versterking op de marktkraam op zaterdag

Affiniteit met groente & fruit, en zin in leuk klantcontact en werken in een gezellig en divers team. Past dit bij jou of ken jij iemand!? Er zijn meerdere mogelijkheden hierin, startleeftijd is 16 jaar. Kom langs op de kraam of neem contact op met Reni (reni@hoogekamp.nl).

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Natyra (NL), Peer Conference (NL), Sinaasappel Salustiana (ES)
groentePeen (HK), Witlof (NL), Prei (HK), Knolselderij (HK), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK)
mand volZoete bataat (NL), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK), Peen (HK), Monniksbaard (IT), Prei (HK), Koolrabi (ES)
Verwacht
fruitAppel Pinova (NL), Peer Conference (NL), Sinaasappel Sanguinello (ES)
groente Spitskool ?? (ES), Groenselderij (ES), Pastinaak (NL), Aardappel bak (HK), Winterpostelein (HK), Veldsla (HK)
mand volKnolvenkel (ES), Monniksbaard ? (IT), Paarse peen (NL), Veldsla (HK), Winterpostelein (HK), Courgette (ES), Aardappel bak (HK), Aardpeer (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Postelein-appel salade

300 gr postelein - 2 appeltjes - 2 el olie - sap van 1 citroen - 1 tl mosterd - kruidenzout - 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder

Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe het-zelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.

Witlof-posteleinsalade - met gerookte amandelen

2-3 stronkjes witlof - 2 ons winterpostelein - appeltje - olijfolie - pesto - balsamico of appelazijn - eetl.diksap of honing - peper & zout - gerook­te amandelen

Was de postelein, snijdt evt. lange steeltjes korter (de salade mengt dan gemakkelijker). Maak de dressing, naar wens een teentje knoflook toevoegen. Snijdt de stronkjes witlof doormidden, vervolgens in smalle reepjes. Meng witlof & postelein en voeg de dressing toe. Afmaken met gerookte amandelen.

Het frisse van de postelein wordt in deze salade gecombineerd met de bittere smaak van witlof. De gerookte amandelen zor­gen voor de verrassing.

Pasta met postelein en pastinaak & champignon saus

300 gram postelein - 3 pastinaak (of mix met peen) - 2 sjalotten of 1 middelgrote ui - tijm - italiaanse kruiden - korianderzaad - (rijst)spaghetti Voor de saus: roomboter - ui - peper & zout - champignons en melk.

De ui of sjalot fijnsnijden en in olie bakken. Tijm, italiaanse kruiden en koriander toevoegen. De in reepjes gesneden wortel/pastinaak toevoegen. Ca. 10-15 min aanbakken, 5 min met deksel op de pan. Het is lekker om spekjes of rooktofu mee te bakken. Ook goed te combineren met vis. Ondertussen spaghetti bereiden en de champignon saus. Voor de saus, roomboter smelten, kruiden, uitjes en een deel van de champignons fijngesneden toevoegen - vervolgens bloem. Zoveel bloem dat een droge massa ontstaat, hierna stapsgewijs melk toevoegen en verwarmen (net onder kookpunt blijven) tot de gewenste dikte is bereidt. Overige deel van de champig­nons kan dan ook toegevoegd worden. Wanneer de spaghetti en de saus klaar zijn, vlak voor opdienen de gewassen en fijngesneden winterpostelein aan de wortel/ pastinaak toevoegen. Eet lekker!

tweeluik

Eigentijdse posteleinstamppot

600 gram aardappelen - zout - 200 gram winterpostelein - ca 2 dl bouillon - 1 eetl. zure room - 2 theel. geraspte mierikswortel

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar. Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de groente en snijd de groente een paar maal door. Breng de bouillon aan de kook. Giet de gare aardappelen af en maak er met de bouillon een puree van. Meng de postelein erdoor en warm het geheel goed door. Maak de stamppot op smaak met de zure room, de geraspte mierikswortel en zout. Lekker met noten en (brandnetel)kaas gegarneerd of uitgebakken spekjes.

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo