Zomertijd

Warme temperaturen - volop oogst - het groen geel rood van de zomeroogst van courgette/komkommer, suikermais en tomaten - zomerkamp van de kinderen…
Vorige week zijn wij aangevangen met het rooien van de aardappelen met onze grote rooier, waar we bij voorkeur 4 mens sterk op staan. De omstandigheden waren fijn, de grond niet te droog zonder stuiven van zand en veelal met een wolkje waardoor je niet in de volle zon hoog op de rooier staat.
Deze week gaan we gestaag door met deze oogst, met nattigheid op komst hopen we nog een groot deel binnen te krijgen. inmiddels is de aardappelopslag weer in gebruik en zal deze steeds voller worden. Ook de tomaten en courgette staan hier iets koeler dan de schuurtemperatuur,
Deze week hadden we ook de eerste pluk van de buismeloen -cucamelon - mexicaanse komkommer. Kleine vruchtjes ter grootte van een olijven die een croci bijt hebben en in smaak doen denken aan komkommer met een zuurtje. Mooi voor het oog en lekker om in een salade te doen.
Op de markt hebben we alle klanten mee laten proeven van deze nieuwe oogst.
De start van de week is door het tuinteam gedragen, Roel en ik genoten een zomerweekend weg in combinatie met de kinderen wegbrengen naar zomerkamp in de Ardennen.
Nu weer volop aan de slag, er is volop werk op de tuin en in smallere bezetting nu ook; momenteel genieten Susanne en Erik zomervakantie.
Afgelopen donderdag hadden we hier ook de kinderen van Susanne op de tuin, die volop hebben genoten met het meerijden op de trekker met de oogst en met het rooien van de aardappelen. We kregen ook spontaan bezoek van familie, een langs fietsende bezoeker en mijn vader die een maaironde verzorgde. Een gezellige en volle kofiietafel leverde dit op!
Deze week naast extra bestelmogelijkheid van komkommer. cocktail(tros) tomaat en cherry tomaat - ook zomerzoete suikermais!
- Reni -

Pakket inhoud
Week 33 | |
fruit | Sinaasappel Valencia (ES), Druiven Red Globe (IT), Appel Collina (HK) |
groente | Cobraboon (HK), Suikermais (HK), Chinese kool (HK), Prei (HK), Tomaat tros (HK), Paksoi (HK), Krop sla varia (HK), Courgette - extra! (HK) |
mand vol | Suikermais (HK), Spekboon (HK), Courgette geel (HK), Tomaat tros (HK), Tomaat cherry (HK), Paksoi (HK), Krop sla varia (HK), NZ spinazie (HK), Muismeloen - nieuw! (HK) |
Bijbestellen | |
cherry | zakje cherry tomaat 0,5 kg € 4 |
cocktail | zakje cocktail (tros) tomaat 1 kg € 6 |
komkommer | stuks komkommer € 1,75 |
suikermaïs | stuks suikermaïs € 1,75 |

Boekweit-risotto - met groenselderij, suikermaïs, champignons en doperwt
200 gr voor 2 personen aan boekweit - bouillon - struik groenselderij - 200 gr diepvriesdoperwt (of meer) - tofu of gehakt met kastanjechampignons
Boekweit kan je goed als graan gebruiken om risotto te maken, nog makkelijker en sneller te bereiden dan risotto-rijst. Meer volkoren en uit eigen klimaatregio.
Boekweit rondscheppen in olijfolie (gelijk aan risotto-rijst) tot dat deze begint te geuren. Dan afblussen met een goede, ruime scheut kokend water (ik heb altijd een fluitketel gekookt water naast de risotto-pan staan) Boekweit mag wel in het water maar niet ‘onder’ water staan. Op hoog vuur, omscheppen en twee keer aanvullen met water. Bij derde keer ook groenselderij fijngesneden toevoegen. Bij vierde keer bevroren doperwten erboven op strooien, en na enige minuten doorscheppen.In aparte pan tofu of gehakt, samen met champignons en rode ui opbakken. Boekweit proeven en evt nog na laten garen in de pan (zonder warmte toevoeging). Heerlijk met een bietensalade erbij!
Groenselderij ‘au gratin’
1 struik groenselderij - kaassaus: 2 dl melk - 15 gram boter 15 gram bloem - kaas - peper, zout, nootmuskaat
Snijd de stelen van de groenselderij in grove stukjes. Gebruik het blad niet. Kook de selderij met een bodempje water en wat zout in ong. 30-40 min gaar. Maak een stevige kaassaus. Doe de gekookte groenselderij over in een ovenschaal en giet hierover de kaassaus. Evt. nog wat geraspte kaas erover strooien. Zet de schaal hoog in een hete oven en laat er een lichtbruin korstje op komen. Variatie: Onderin de ovenschaal een laag gare witte bonen, daarop de groenselderij en de kaassaus.
Pittige maïssoep
1 ui - ½ rode peper - 20 gr boter - 1 theel komijnpoeder - 1 theel geelwortel (kurkuma) - ½ ltr bouillon - ½ ltr melk - 300 gr maiskorrels - zout, peper, nootmuskaat
Kolven ca. 30 min. koken. Maïskorrels met een scherp mes eraf schrapen. Snipper de ui en de rode peper. Verwarm de boter en bak hierin enkele minuten de ui en de peper. Voeg de komijnpoeder en geelwortel toe en bak deze al roerend mee.
Giet nu de bouillon en de melk erbij en breng de soep aan de kook. Doe de maïskorrels erbij. Pureer de helft van de soep en maak het geheel op smaak af met zout en peper.
Maïsrisotto (Gordon Ramsay)
Kook 2 maïskolven ‘in de schil’ gaar. Gebruik het kookvocht om een groentebouillon of kippenbouillon te maken en maak daarmee een basisrisotto. Haal de maïskorrels van de kolven af. De helft van de korrels gaat heel door de risotto, de andere helft wordt gepureerd met wat Parmezaanse kaas en een scheutje melk en gaat op het einde door de risotto. Garneren met een fijn gesneden bosuitje.
