Nazomertuin wk 36 & 37

In deze meelever neem ik jullie mee in de afgelopen twee weken.
De nazomer lijkt ten einde met koudere nachten, veel neerslag en zelfs een hagelbui die over de de Hooge Kamp heen kwam. Het wordt merkbaar later licht en eerder donker. Maar als het even lukt en kan genieten we nog volop van de zonnekracht en lichtval...
Wanneer deze weeromslag merkbaar dichterbij komt zijn er drie grote werkzaamheden die mogen plaatsvinden. De aardappeloogst mag naar binnen, de pompoenen oogst mag aanvangen zodat ook de pompoenen binnen zijn voordat er veel ochtenddauw door de koude nachten ontstaat en de lege stukken tuin mogen tijdig ingezaaid worden met groenbemesters.

Naast het telen van groentegewassen, zijn het zaaien van groenbemesters een belangrijk onderdeel om de bodem en teeltaarde gezond en vitaal te houden: ze beschermen de grond tegen de invloeden van het weer (neerslag), ze doorwortelen deze en ontsluiten de ondergrond - met name de diepe wortelgroei van granen en grassen, ze nemen de nog beschikbare voedingstoffen in de teeltaarde op die ze vastleggen in hun eigen plantmassa, of fungeren als kleine stikstoffabriekjes en binden stikstof uit de lucht - voedingsstoffen en stikstof die later weer ten goede kan komen als voeding voor het bodemleven wat we zo graag stimuleren. Immers een levende en vitale bodem is veerkrachtig en is in staat om onze groentegewassen goed te laten groeien.

Voor het kunnen inzaaien mogen de restanten van de groentegewassen (of zelfs de hekwerken om bijv de peulgewassen te leiden) geruimd worden, gewasresten klein gemaakt, ingewerkt in de bovenlaag van de grond en vervolgens mag er een mooi zaaibed bereid worden: bruine teeltaarde welke mooi vlak ligt.
Met de regen op komst mochten we vorige week in een stroomversnelling, hebben we Roel en de trekker ‘vrij’ gespeeld in de werkzaamheden zodat al het voorbereidende werk hiervoor gedaan kan worden. Ik heb Roel zijn marktbeurt grotendeels gedraaid en voilà: bij thuiskomst rondde Roel het egaliseren van het voormalige aardappelperceel af.
Inmiddels ligt ruim een halve hectare land weer ingezaaid met grasklaver, tevens ruim een halve hectare met overige groenbemester. Het zaaizaad kan nu met het vocht mooi kiemen.
Ondertussen ligt een deel van de pompoenen los gesneden in banen op het land, voor jullie deze week een voorproefje in de pakketten. De ene dag gesneden onder droge omstandigheden en een deel van het gewas gelijk geruimd met de klepelmaaier, de dag erna lagen ze op verzadigde grond na een regenval van 37 mm - met zichtbaar het water in de trekkerpaden.

Deze week in alle fruitpakketten de primeur van een meloen uit eigen kas. We hebben meerdere rassen gezet, en na het ruimen van de komkommerplanten gaven zij - na al de nodige exemplaren voorgeproefd te hebben - een grote gift in 1 keer. Genoeg voor alle fruittassen 😉
De venkel is met langer loof geoogst, mals gegroeid met veel vocht zijn de stelen ook heerlijk om te verwerken. Kruidig van smaak en dun gesneden in de soep, roergebakken een curryschotel....een combinatie van pompoen en knolvenkel resulteert in een heerlijke soep of stoofschotel.

Deze week ook uitbreiding van ons team met een drietal stagiaires die deze week zijn gestart met de BBL opleiding aan de Warmonderhof in Dronten: van links naar rechts Sietse, Gunita, Erik (die zijn tweede jaar nu start en al drie maanden mee draaide op de tuin), en Maartje. Afsluiting van hun tweede stagedag was het inpakken van de pakketten.
- Reni -
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Alkmene (NL), Meloen varia (HK!), Druiven red globe (ES) |
groente | Prei (HK), NZ Spinazie (HK), Pompoen oranje (HK), Knolvenkel (HK), Courgette (HK), Batavia sla groen (HK) |
mand vol | Prei (HK), Prei (HK), Suikermais (HK), Courgette geel (HK), Krop sla (HK), Slamix (HK), Koolrabi (HK), Spitskool (HK) |
Verwacht | |
fruit | Appel Deljonca (NL), Sinaasappel Navelina (ES), Kiwi (NZ) |
groente | Chinese kool (HK), Suikermais (HK), Vuile peen (HK), Courgette (HK), Groenselderij ? (HK), Batavia sla rood (HK) |
mand vol | Vuile peen (HK), Slamix (HK), Little gem rood (HK), Courgette (HK), Pompoen oranje (HK), Romanesco bloemkool (HK), Knolselderij (HK), Kastanje champignons (NL) |
Nieuwzeelandse spinazie
Nieuw-Zeelandse spinazie is een eenjarige eetbare plant uit de ijskruidfamilie. De soort is niet verwant aan spinazie. De plant is aan het einde van de 18e eeuw naar Europa gebracht.
In de tijd dat vollegrondsteelt van gewone bladspinazie niet lukt ivm temperatuur, geeft deze plant (omvang tot ca 1 m2!) de gehele zomer zijn smakelijke blad en toppen. Doorplukken blijft voor volop nieuw mals groen zorgen, nitraatarm en met een volle smaak. In het geheel gestoomd, gehakt geroerbakt of verwerkt in hartige taart of lasagne, eet lekker!
Nieuwzeelandse spinazie op Italiaanse wijze
400-500 g NZ spinazie - een pasta naar keuze - beetje foelie of kruidnagel geraspt - peper en zout - een (varia) aan geraspte Italiaanse kazen
Gebruik van de spinazie al het blad en de koppen, de stelen kunnen ook klein gesneden goed verwerkt worden. De spinazie spoelen en stomen of wie niet op dieet staat kan ze klaarmaken met een beetje boter. Kruiden met peper en zout en een beetje foelie. (dit mag ook kruidnagel zijn).
Deegwaren afkoken zoals men gewoonlijk doet. Rasp de Italiaanse kazen. (deze zijn ook te koop in zakjes reeds op voorhand gemalen). Een bechamelsaus maken en er de verschillende kazen indoen. Meng de deegwaren eronder als de saus klaar is. De spinazie afzonderlijk op het bord leggen.
Van: indezoeteninval.blogspot.com
Nieuwzeelandse spinazie met linzen
1 eetlepel olijfolie, 2 uien in ringen, 3 tenen knoflook, fijngehakt, 90 gram bruine linzen, 500 ml water, grote hand vol spinazie, gewassen, zout, komijn, zwarte peper
Verwarm de olie in een grote gietijzeren pan, fruit de ui tot deze begint te kleuren, voeg de knoflook toe. Doe dan de linzen en het water erbij. breng aan de kook en kook voor 10-20 minuten tot de linzen zacht worden. Voeg tenslotte de laatste 5 minuten de fijngehakte spinazie en de komijn erbij. Breng op smaak met vergemalen peper en zeezout.
Ovenschotel met prei, venkel en zachte geitenkaas
2 preien - 50 g roomboter - 250 ml room - 4 venkelknollen - 200 gr geitenkaas (hoeveelheid voor vier personen)
Prei schoonmaken en in grove stukken (ca 7 cm) snijden. Preistukken wassen en naast elkaar in hapjespan leggen. Helft van de boter erover verdelen en afgedekt in 15 min op laag vuur stoven. Tussentijds eenmaal omdraaien en room, zout, peper toevoegen en prei nog 5 min zachtjes laten koken. Intussen oven voorverwarmen op 200°C.
Venkel schoonmaken, groen bewaren. Afhankelijk van formaat in 4 tot 8 parten snijden. Venkel in ruim water met zout in 6-8 min beetgaar koken. In vergiet laten uitlekken.
Prei, venkel in ovenschaal rangschikken, room erover heen schenken en geitenkaas erboven verkruimelen. Heerlijk bij gebakken aardappel/krieltjes of rijst. Eet lekker!
Courgette uit de oven
2 courgettes - 1,5 el boter – geperst knoflookteentje – 50 gr. ham – 50 gr. roomkwark – 1 eierdooier – 1 el peterselie – 250 gr. geraspte oude kaas – zout, peper
De courgettes halveren, uithollen en het vruchtvlees samen met de knoflook in ½ eetlepel. Boter fruiten; in een vergiet doen en af laten koelen. De ham in kleine blokjes snijden. De kwark met de courgette, de eierdooier, de peterselie en de kaas mengen en zout en peper toevoegen. De massa in de uitgeholde courgette doen. Oven voorverwarmen op 180 °C. Een ovenschaal met wat boter invetten en de courgettehelften naast elkaar in de vorm leggen. De resterende boter er in vlokjes over verdelen. De gevulde courgettes 15 minuten bakken in de oven, vervolgens de wijn toevoegen en alles nog 30 min. laten smoren. Warm opdienen.
