Dankzegging

De laatste werkweek van het jaar voor ons als tuinteam.
Na deze week laten wij het land een ruime twee weken in ruste en genieten wij zelf ook rust en tijd voor samenzijn & vrije dagen. Maar niet voordat we jullie naar eigen wens goed verzorgen met groente, fruit, aardappelen en uien via onze pakketten en onze laatste markt van dit jaar zaterdag aanstaande 20 december.
De schuren en erf laten we opgeruimd en netjes achter nadat we hier volop druk zijn geweest met groente in en uit koelingen, groente afwegen in zakjes en uiteindelijk het samenstellen van extra grote dubbele pakketten: wat een hoeveelheid groente en fruit is er door onze handen gegaan deze week! Als kerstpresentje in de groentepakketten voor jullie allen de stoofperen van onze fruitteler uit de Flevopolder Boomgaard Twisk - die de bestelde hoeveelheid gedubbeld heeft. De stoofperen zijn daarmee een extra groot cadeau geworden, want ook namens de fruittelers.
Ook het land waar we een heel seizoen zoveel variatie in groente, kleur, textuur en vitaliteit van hebben mogen oogsten laten we graag goed verzorgd achter. We dragen als tuinders en tuinteam de zorg voor dit land, verzorgen dit met mooie mest, met een zorgvuldige omgang en we laten het land grotendeels onder een groene deken van groenbemesters de winter in gaan. Om echter stil te staan bij al die oogst gedurende de gehele seizoenspanne van het vroege voorjaar, de hele zomer door tot in de herfstige dagen waar de eerste nachtvorsten al om de hoek komen kijken, doen wij in de adventstijd graag gezamenlijk als groep een dankzegging.

De koemest die in het voorjaar over het bouwland wordt uitgebracht, met de bedrichtingen mee - volgend de structuur die dan al is klaargelegd voor een heel seizoen - brengen we in deze tijd de koemest op een geheel andere wijze uit: in spiraalvorm, van buiten (het verst van het erf) naar binnen toe (eindigend in de kas naast de kleine tuin en dichtbij het erf).
We volgen niet de bedrichting en de paden waar we zelf en de tractorbanden over lopen/ rijden tijdens de gewasgeverzorging en de oogst, maar lopen dwars op de bedrichting en lopen door groentegewas, stappend tussen de rijen aangeaarde prei, stappend tussen de rijen veldsla, stappend over lege bedden met nog zichtbaar de resten van winterpeen, verhakselde mais, stronken rode kool… staan stil bij de veelheid aan diversiteit, de verschillende seizoenen waarin deze geoogst zijn, de verschillende groente die ze hebben voortgebracht.
We roeren eerst een hoeveelheid koemestpreparaat in de ton en werden verrast door een ‘lichtend' moment met een zon die schuchter, maar duidelijk voelbaar zijn gezicht liet zien, en brengen vervolgens gezamenlijk lopend - om beurten voorop - het preparaat uit: de zintuigen en de harten geopend!
Als vanzelf is hier een brug ontstaan naar ons eindejaarskaartje in het pakket of op de markt uitgereikt...
een fijne midwintertijd en feestdagen!
- Reni -
Agenda
De laatste weken van het jaar breken aan.
Tussen Kerst en Oud & Nieuw genieten we winterrust en is er een gewijzigd leverritme.
week 51 donderdag-vrijdag-zaterdag 19-20-21 december zaterdag 21 december |
dubbele pakketten laatste markt 2024 |
week 52 donderdag-vrijdag-zaterdag 26-27-28 december zaterdag 28 december |
geen levering geen markt |
week 1 2025 donderdag-vrijdag-zaterdag 2-3-4 januari zaterdag 4 januari |
geen levering geen markt |
week 2 donderdag-vrijdag-zaterdag 9-10-12 januari zaterdag 12 januari |
eerste levering 2025 eerste markt 2025 |
In de dubbele pakketten combineren we de leveringen van die week en de daarop volgende week. De inhoud voor de laatste weken van dit jaar volgen hieronder.

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro (ES) |
dubbel fruit | Peer Concorde (NL), Bergamot citroen (ES), Appel Pinova (NL), Sinaasappel Moro (ES), Appel Santana (NL), Clementines (ES) |
groente | Spruiten (HK), Stoofpeer (kerstpresentje) (NL), Kastanje champignons (NL), Peen Rodelika (HK), Witlof (NL), Veldsla/wintermix (HK), Rode kool (HK) |
dubbel groente | Spruiten (HK), Paprika punt (ES), Kastanje champignons (NL), Peen Rodelika (HK), Groene kool (HK), Zoete bataat (NL), Witlof (NL), Veldsla/wintermix (HK), Butternut pompoen (HK), Pompoen sweet dumpling (HK), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), Stoofpeer (kerstpresentje) (NL) |
mand vol | Bosui (IT), Knolvenkel (IT), Chinese kool (HK), Pastinaak (NL), MIni romano (ES), Veldsla/wintermix (HK), Stoofpeer (kerstpresentje) (NL) |
dubbel mand vol | Spruiten (HK), Oranje pompoen (HK), Bosui (IT), Stoofpeer (kerstpresentje) (NL), Zoete bataat (NL), Kastanje champignons (NL), Knolvenkel (IT), Chinese kool (HK), Paprika punt (ES), Pastinaak (NL), MIni romano (ES), Witlof (NL), Veldsla/wintermix (HK), Rode kool (HK) |
Knolselderij-Witlofsoep met Uiencompote (vegan)
Deze soep is een heel makkelijk voorgerecht voor als je veel mensen te eten krijgt. Je kan alles makkelijk de dag van tevoren al maken, dan hoef je het bij je kerstdiner alleen nog maar op te warmen. Houd je van wat pit in je soep? Maak hem dan af met een flinke lepel mosterd. Simpelweg verrassend lekker (lastig te raden, zelfs voor groenteliefhebbers ;-) ) en het vleugje cardomom geeft deze een geheel eigen geur.
1 knolselderij (met loof) - 500 gr witlof - 1 theel kardemom - 1 tl Mierikswortel - 2 blokjes groentebouillon - 4 uien - 2 tenen knoflook - verse thijm - 6 eetll agavesiroop - 3 eetl wijnazijn - 100 ml witte wijn - olijfolie, peper en zout
Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd het kontje van de witlof en hak in ringetjes. Doe de knolselderij en de witlof in een pan met zoveel water dat het net onder staat. Voeg de kardemom, mierikswortel en bouillon toe en breng aan de kook. Snijd het loof van de knolselderij fijn en kook ook mee. Breng op smaak met peper en zout en laat 25 minuten op laag vuur doorkoken. Schil de uien en snijd in ringen. Snijd de knoflook in plakjes. Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de uien en knoflook aan. Zet het vuur zacht en bak de uien met de tijm 10 minuten tot ze bruin en zacht zijn. Draai het vuur hoger en blus af met de agave, azijn en witte wijn. Laat inkoken tot een stroperige massa en breng op smaak met peper en zout. Bewaar tot gebruik in een potje. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Schep in kommen en serveer met de uiencompote en de peterselie.
Spruitjesgratin met zoete aardappel
500-700 gr geschoonde spruitjes - evt bieslook - 200 gr geraspte belegen kaas - 900 gr zoete aardappelpuree - 50 g panko (japans broodkruim) - ovenschaal ingevet met olie
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Kook de spruitjes in ca. 4-8 minuten (afh van de maat!) beetgaar en giet ze af. Schil de zoete bataat, snijd in blokjes en kook ze met een laagje water; giet het evt restant kookvocht af en pureer het geheel. Snijd ondertussen de kruiden/bieslook en rasp de kaas. Meng de aardappelpuree voorzichtig met de spruiten en kruiden en breng op smaak met peper en evt zout. Verdeel de stamppot over de ovenschaal. Meng de kaas met de panko (of paneermeel) en strooi over de stamppot. Bak ca. 20 minuten in het midden van de oven tot de kaas goudbruin is. Eet lekker!
Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)
800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.
Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.
Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.
Fettucini met pesto van winterpostelein
200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini (brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine
Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.
Wortels met balsamico
(Voor 2 personen:) 2 dl balsamicoazijn; 400 gr jonge waspeen (of gewone wortels en een keer in de lengte gekliefd); ca. 2 eetl olijfolie; 2 tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden; zout & peper
Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan – een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan. Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 – 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper & zout en schep de wortels erdoor.
Rodekooltaart met Walnoten
Een taart voor op de kersttafel - rode kool met een feetelijk tintje: met walnoot, schenkstroop en een vleugje komijn!
Kook 150 gram schenkstroop - 1 volle tl komijnpoeder - 1 citroen, geraspt - 100 gram walnoten, gebroken - ca. een derde kool, rood, groen of savooie: fijngesneden - 1 witte boterham, de korst verwijderd, het kruim verkruimeld - 30 gram roomboter + 125 gram voor het deeg
Kook Doe 500 gram bloem in een kom, maak een kuil in het midden en doe daarin 125 gram boter, op kneedtemperatuur. Werk met uw handen tot kruimeldeeg. Maak weer een kuil in het midden en doe daar 2 eieren, 12 gram zout en 0,5 deciliter koud water in. Kneed tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke plak, sla die dubbel, herhaal dit en vorm er een bal van. Laat goed ingepakt 2 uur rusten in de koeling.Voor een pastei met compacte (vlees)vulling rekent u 1 uur oventijd per kilo: in dit recept dus een klein half uur.
Kook Smelt de boter in een brede pan, voeg het meeste van de kool toe en laat de kool in 2 à 3 minuten zacht worden. Meng de walnoten, citroenrasp, stroop en komijn erdoor.Draai het vuur uit, meng het broodkruim erdoor, en maak op smaak met peper & zout en eventueel een paar druppels citroensap.
Kook Rol het deeg uit tot 3 millimeter dik en bekleed er een grote vorm mee. Vul met het koolmengsel tot net iets onder de rand en zet 15 à 20 minuten in een oven van 190 °C tot de vulling bubbelt en het deeg goudbruin is.
Kook Tip: Laat de taart een paar minuten rusten voor het lossen.
Gesmoorde witlof - met rozemarijn
pond witlof - takje rozemarijn - 2 el roomboter - 2 el gembersiroop - stukjes fijngesneden stemgember
Bij deze manier van bereiden komt de smaak van witlof het beste tot zijn recht. (Weken in water - zoals bij koken - maakt de bladeren alleen maar bitterder van smaak.).
Snijdt de struikjes witlof door de helft. Verwarm in een gietijzeren pan (of bakban) de roomboter. Voeg hieraan de stronkjes witlof en het takje rozemarijn toe. Laat dit voor 10-15 minuten smoren met een deksel op de pan. Tijdens het smoren verliest de witlof deels zijn eigen vocht, waardoor deze goed smoort en iets wat bruin kleurt.
Dit is het moment om de eetlepels gembersiroop en de stukjes stemgember toe te voegen. Eet lekker !Voor ca 6 personen : 300 gr vastkokende aardappelen - 400 gr knolselderij - 75 ml olijfolie - 200 gr magere gerookte spek in blokjes (of rooktofu/zongedroogde tomaat) - 2 rode ui, parten - peper & zout - eieren - 150 gr zachte geitenkaas, in stukjes gesneden
Groene kool risotto
1 kleine groene kool - 25 g boter - 2 el. olijfolie - 200 g risottorijst - 800 ml groentebouillon - 1/2 tl vers gemalen nootsmuskaat - 100 g slag-room - 60 g vers geraspte parmezaanse kaas - zout - peper - 150 g dun gesneden gekookte ham
350 g kool afwegen en in fijne repen snijden. Boter en olijfolie in een pan verhitten en de rijst erin glazig stoven. De bouillon erbij gieten en de rijst 15 minuten zachtjes laten garen en daarbij geregeld omroeren. De koolreepjes onder de rijst roeren en met nootmuskaat op smaak brengen. Nog eens 20 minuten zachtjes garen en daarbij de slagroom en eventueel nog iets bouillon toevoegen. De rijst van het vuur halen en 10 minuten laten staan. 50 g parmezaan met de rijst vermengen. De risotto met zout en peper op smaak brengen en met de overige parmezaan bestrooien.
De ham oprollen en rondom de rijst leggen. De ham kan ook in kleine blokjes worden gesneden en met de rijst worden vermengd.
Pompoen en palmkool/savooie kool (ovengerecht)
300 g pompoen (butternut, sweet dumpling, acorn, oranje) in grove brunoise - 100 gram kastanjechampignons, in kwarten - mespunt pimenton (gerookt paprikapoeder, pikant) - 200 gram cavolo nero, taaie middenneven eruit getrokken, in reepjes - 1 flinke hand pistachenoten, grof gebroken - 2 tenen knoflook, fijngehakt - olijfolie
Hak in een ruime ovenschaal de pompoen aan met zoveel olie dat hij glanst, maar niet druipt van het vet. Maal er peper & zout op, meng de knoflook erdoor en zet in een oven van 200 °C.Haal na 15 minuten uit de oven en voeg de paddenstoelen toe. Bestrooi (zuinigjes) met pimentón en zet 5 à 10 minuten terug. Haal er nog een keer uit als de paddenstoelen wat vocht loslaten. Voeg dan de cavolo nero of savooie kool toe. Schenk er nog wat olie over en meng door de groenten. Laat de kool in nog 5 (tot 10) minuten smaakgaar worden. Strooi er op het laatst de pistachenoten over.
Knolselderij-wortelsalade met sesam-knoflookmayonaise
300 g knolselder - 200 g wortels - 3 el sesamzaadjes- 3 el (tofu)mayonaise - 2 el appeldiksap - 2 teentjes knoflook (uitgeperst) - 3 takjes verse peterselie
Snijd de knolselderij en wortel in luciferdunne reepjes. Rooster het sesamzaad korte tijd in een droge koekepan en stamp het dan fijn in een vijzel. Meng de tofu-mayonaise met appeldiksap en roer er dan knoflook en sesamzaad doorheen. Schep de mayonaise zorgvuldig door de knolselderij- en wortelreepjes. Snipper de peterselie fijn en strooi over de salade.
Variatie: de knolselderijreepjes in een pan water aangezuurd met azijn of citroen (tegen bruinkleuring) leggen; de reepjes toevoegen aan een pan kokend water met scheutje azijn - goed weer aan de kook brengen. Vervolgens afgieten en met mayonaise en mosterd mengen.
Geroosterde Butternut met Linzen
75 gr Pecannoten - 400 gr Linzen - 2 el Tomatenpuree - 4 eetl gedroogde cranberries - 1 eetl dragon - 1 eetl fenegriek - 1 butternut pompoen - rijststroop of agave - peper, zout, olijfolie
Deze pompoen steelt echt de show op tafel. Door hem te vullen en te roosteren al een mooi stuk vlees krijgt iedereen het echte kerstgevoel, ook zonder vlees. Serveer met geroosterde aardappelen, uienjus en een frisse salade en je hebt al een heerlijk kerstmaaltje.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Sla de pecannoten fijn in het zakje, spoel de linzen schoon en doe samen met de noten, tomatenpuree en cranberries in een schaal. Breng op smaak met zout en peper en voeg ook de helft van de dragon en fenegriek toe. Maal met de staafmixer tot een grove puree.
Halveer de pompoen en schep de zaadlijsten eruit. Hol ook een deel van de hals uit. Schep het uitgeholde deel vol met de vulling, te veel vulling kan worden opgebakken en bij het hoofdgerecht worden geserveerd.
Leg de pompoenen met de snijkanten naar beneden op een met bak papier bekleedde bakplaat. Snijd de bolle kant steeds een paar cm in met een scherp mes, doe dit om de centimeter.
Roer de rest van de dragon en fenegriek los met de rijststroop en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over de bovenkant van de pompoen. Bak de pompoen in 40 minuten zacht en gaar. Serveer in de ovenschaal met eventueel de extra vulling eromheen. Lekker met een uienjus en frisse salade.
Witlof tarte tatin (2 à 3 personen)
300 gr witlof - 1 zoete appel in kleine blokjes - 75 gr smaakvolle kaas in kleine blokjes; bladerdeeg of hartig taartdeeg - klontje boter
Maak de witlof schoon en snijdt de bladeren in lange repen. Verwarm in een koekenpan een klontje roomboter en bak de bladeren even op matig vuur. Een minuut of wat en regelmatig omscheppen. Beter te kort dan te lang. Beetje peper (zout komt ook van de kaas). Leg de bladeren in een ovenschaal of taartvorm. Strooi er de kaas en de kleine stukjes appel over heen. Leg 4 bladerdeegplakjes op elkaar en rol uit tot één plak Iets groter dan ovenschaal (4 plakjes voor een taartvorm van 24 cm is genoeg). Leg het bladerdeeg er overheen. Beetje instoppen aan de randen. 20-30 minuten in de oven op 200 graden. Tot bladerdeeg mooi bruin is. Uit oven meteen omkieperen en opeten.
Knolselderij-aardappelpuree
500 g aardappelen - 350 g knolselder - 1/2 dl melk - (kruiden)zout - muskaatnoot
Schrob de aardappelen en schil de knolselderij. Stoom of kook aardappelen en knolselderij gaar. Pel de aardappelen. Pureer de aardappelen en de knolselderij met de roerzeef of aardappelstamper. Voeg een scheutje melk, wat zout en muskaatnoot toe. Serveer als hoofdgerecht, eventueel met een stuk seitan, met tofu of met vlees en een frisse sla.
Witlof-posteleinsalade - met gerookte amandelen
2-3 stronkjes witlof - 2 ons winterpostelein - appeltje - olijfolie - pesto - balsamico of appelazijn - eetl.diksap of honing - peper & zout - gerookte amandelen
Was de postelein, snijdt evt. lange steeltjes korter (de salade mengt dan gemakkelijker). Maak de dressing, naar wens een teentje knoflook toevoegen. Snijdt de stronkjes witlof doormidden, vervolgens in smalle reepjes. Meng witlof & postelein en voeg de dressing toe. Afmaken met gerookte amandelen. Het frisse van de postelein wordt in deze salade gecombineerd met de bittere smaak van witlof. De gerookte amandelen zorgen voor de verrassing.
Geroerbakte stoofperen (eenvoudig en snelle bereiding)
Schil de gewenste hoeveelheid stoofperen, snij ze in 12 of 16 partjes. Op stevig vuur wat olijfolie en boter opwarmen. Stoofperen bakken, regelmatig omscheppen. Ze kleuren snel. Peper en zout erover. Tijm of rozemarijn meebakken is ook lekker