Snoeiwerk

Landschap
Kijken
hoe het licht
wandelt
over het land
met de schaduw
in de hand
hoe de ruimte
vorm krijgt
van zien
Jozef Delen
uit: Ik wou dat ik een vogel was -
Een natuurgedicht voor elke dag van het jaar
In deze meelever foto’s van de hand van Roel - met bijpassend gedicht. Maandagmorgen maakte hij een rondgang op de tuin bij een zonovergoten koude morgen. Voor jullie landschap en detail in beeld gevangen…
Met de nachtvorsten, bevroren grond begin van de week een aangepast pakket. Prei schuift door naar volgende week; deze week een krop andijvie, groot van formaat daarom recepten ter inspiratie.
Met geen landwerk zijn Roel en Mads gestart met landschapsonderhoud - het snoeien in de houtwallen.
- Reni -

Agenda
Vervroegde levering pakketten in Apeldoorn
Levering pakketten week 4 (volgende week) -
op donderdag 23 januari (ipv vrijdag 24 januari)
Pakketten op te halen vanaf 14u (of op vrijdag op de gewone tijd).
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Banaan (PE), Mango (BR), Appel Topaz (NL), Walnoten (HK) |
groente | Rode biet (NL), Groene kool (HK), Andijvie ipv prei (ES), Groenselderij (ES), Zuurkool (NL), Oranje pompoen (HK) |
mand vol | Peen (HK), Pompoen groen (HK), Andijvie (ES), Kastanje champignons (NL), Rucola wild (IT), Zoete bataat (NL), Rode kool (HK) |
Verwacht | |
fruit | Appel Pinova (NL), Clementines (ES), Peer Concorde (NL) |
groente | Rode kool (HK), Prei (HK), Aardappel bak (HK), Pastinaak (NL), Koolrabi bewaar (HK), Zoete bataat (NL) |
mand vol | Winterpostelein (HK), Spitskool (ES), Prei (HK), Spruiten (HK), Kleurenpeen (NL), Knolselderij (HK), Rammenas (NL), Little gem (ES) |

Geraspte rode bieten met sjalotten (Madhur Jaffrey)
3 el olijfolie - 1 tl bruin of geel mosterdzaad - 2 flinke sjalotten, gepeld en fijn gesnipperd - 450 gr rauwe rode bieten, geschild en grof geraspd - 1 volle tl zout - 1 el citroensap - (1 verse groene peper, diagonaal in dunne plakjes)
Verhit de olie in een grote (koeken)pan op middelhoge warmtebron. Doe het mosterdzaad erin. Voeg, zodra het mosterdzaad begint te springen, de sjalotten en peper toe. Bak al roerend 30 sec. De sjalotten moeten een beetje bruin worden. Doe dan de rode bieten erbij en bak al roerend 1 min. Voeg het zout en 1,2 deciliter water toe. Breng aan de kook. Draai de warmtebron laag en laat met het deksel op de pan 10 min pruttelen. Neem de deksel van de pan, draai de warmtebron hoger en voeg het citroensap toe. Roer door en neem de pan van de warmtebron.
Dit is een van de snelste manieren om rode bieten te bereiden - het koken duurt maar een minuut of 10. Het gerecht kan vrij pittig gemaakt worden met het groene pepertje, maak kan deze kan ook weggelaten worden. Doordat de rode bieten de smaak van de gebakken sjalotten opnemen, is het een bijzonder gerecht.
Bieten met peer uit de oven
400 g rode bietjes - 2 uien gesn. - 2 peren - sap van ½ sinaasappel - 50 g zonnebloempitten - 15 g boter - peper en zout naar smaak - 2 kruidnagels - verse fijngesneden bieslook
Bieten schillen, in blokjes snijden en in ruim water in 30 min. gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 min. stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 min. stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met een kaassoufflé, gekookte aardappelen en een salade.
Lasagna met andijvie en champignons
1 krop andijvie – 125 g kastanjechampignons - 200 g lasagnavellen – 1 ui, gesn. – 1 teen knoflook, geperst – 6 theel. Italiaanse kruiden – 2 dl gezeefde tomaten (uit glas) – 50 g boter + voor invetten – 25 g bloem – 2 dl melk – 75 g zachte geitenkaas – 50 g pittige, geraspte kaas – 3 eetl. pijnboompitten – olie om in te bakken.
Andijvie wassen, in repen snijden en blancheren (is ruim water koken, andijvie erin doen tot het water weer kookt, afgieten, koud spoelen en uit laten lekken). Ui en knoflook fruiten in wat olie. Champignons schoonvegen, in plakjes snijden en met 3 theel. Italiaanse kruiden meefruiten. Gezeefde tomaten erbij gieten en andijvie erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Kaassaus maken: 25 g boter smelten, de bloem erdoor roeren en een paar min. laten garen. Melk en de rest van de kruiden toevoegen, glad roeren en de geitenkaas erin laten smelten. Ovenschaal invetten en beleggen met een laag lasagnevellen, een laag groentemengsel, een laag kaassaus, lasagne etc.
Groentequiche met andijvie
4 plakjes bladerdeeg - een kleine krop andijvie - 2 eieren - 100 g blauwe kaas of geitenkaas - 1/2 theel. tijm - zout en peper - olie om in te bakken en om mee in te vetten evt. 150 g cherrytomaatjes
Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een springvorm in en bekleedt deze met bladerdeeg. Naden goed aandrukken. Was en snijd de groenten. Verhit een scheut olie. Voeg de groenten beetje bij beetje toe en laat ze al roerend slinken. Roerbak de groenten een paar minuten en haal ze van het fornuis. Roer de eieren, kaas en tijm erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep het in de taartvorm en strijk het glad. Ev. tomaatjes wassen, kroontje verwijderen, over de quiche verdelen en half in de groenten drukken. Quiche in 30-35 min. in de oven goudbruin bakken. Lekker met nieuwe aardappels en een salade. De quiche smaakt koud ook lekker.
Roergebakken andijvie met geroosterde rode ui .
3 middelgrote rode uien in reepjes gesneden - 1 of 1+1/2 el. balsamico azijn - 1 flinke el. bruine suiker - 4 el. Olijfolie - 500 gr.gesneden andijvie - 250 gr.parpadelle - zakje hazelnoten of pijnboompitten
Verwarm ovengrill voor. Schep de ui in een bakblik om met de balsamico azijn, de suiker en 2 el.olijfolie. schuif het bakblik 10 cm.onder hete grill en rooster de ui in 15-20 min.bruin en gaar.Schep af en toe om.
Kook de parpadelle (brede lintpasta, vervanging tagliatelle) volgens voorschrift. Roerbak de andijvie in 2 el.olie (eventueel met gesneden verse knoflook) beetgaar.Rooster de hazelnoten in droge koekenpan en hak ze grof. Serveer in ovenschaal : onderin de parpadelle , daarop de andijvie , dan de geroosterde ui en tot slot de nootjes.
