Winterbloei

ronde foto

Landschap

soms op een vleugje wind
soms in een storm
vliegen zij op
een wolk van vogels
voor de zon

welke dromen
bevliegen de vogels
dat zij zich
lichtvaardig
in zoveel lucht begeven

Bert Schierbeek Vlucht van de vogel

Het land ligt er in ruste bij; deels gevuld met nog groene groenbemesters. Een aantal gewassen groeit gestaag door of worden door de winterkoude vers gehouden. Slechts enkele momenten zijn we tussen deze teelten te vinden; immers het werk vindt grotendeels in en op het erf plaats in de schuren.

Wel wordt er door Roel en Mads op de middagen - wanneer dit lukt - gesnoeid. Dit jaar is de brede houtwal aan de beurt. Deze wordt uitgedund - hazelaar terug afgezet waarna deze opnieuw kan uitlopen, de greppelzijde van braam ontdaan en de overhangende takken over het pad teruggesnoeid, de bomen als es en eik worden opgekroond. Zo kan deze houtwal er de komende jaren weer tegen. De vrijkomende takken en het snoeiafval worden mooi op rillen in de houtwal gelegd; deze fungeren als schuilplaats of leefplek voor allerlei kleine dieren en insecten.

Inmiddels zijn de pootaardappelen en uien en het eerste voorjaarsplantgoed voor de kas reeds besteld. In de maand februari starten we met het voorzaaien van de eerste peulgewassen. Onderwijl is Reni bezig met de teeltplanning voor aankomend seizoen - wanneer deze afgerond kan de grote bestelling naar plantenkwekerij Jongerius in Houten gedaan worden. In de winterrust zijn we met deze voorbereidingen al bezig voor het aankomende seizoen en is daarmee de aanloop naar het voorjaar al begonnen.

Achter de schuur staat de winterkamperfoelie in volle bloei!

- Reni -

ronde foto

Agenda

Vervroegde levering pakketten in Apeldoorn

Levering pakketten week 4 23 januari (ipv vrijdag 24 januari)

Pakketten op te halen vanaf 14u (of op vrijdag op de gewone tijd).

Pakket inhoud

De koolrabi in het pakket van deze week is een bewaarkoolrabi. Iets dikker schillen, vooral bij de onderzijde. Iets steviger in bite, maar fris en zoet van smaak. Heerlijk om bij een stoofschotel of stamppot te serveren.

De rode kool in de groentepakketten (basis en royaal) deze week in extra klein formaat en meerdere in het pakket. Door een ander ras - gekregen van de plantenkwekerij - leverde de groeidagen niet de gewenste grotere kolen. Ondanks de kleine maat wel geoogst - samen vormen ze een goede portie voor een avondmaal.

Deze week
fruitAppel Pinova (NL), Clementines (ES), Peer Concorde (NL)
groenteRode kool (HK), Prei (HK), Aardappel bak (HK), Pastinaak (NL), Koolrabi bewaar (HK), Zoete bataat (NL)
mand volWinterpostelein (HK), Spitskool (ES), Prei (HK), Spruiten (HK), Kleurenpeen (NL), Knolselderij (HK), Rammenas (NL), Slamix (HK/NL)
Verwacht
fruitAppel Natyra (NL), Clementines (ES), Baby avocado (ES)
groente Schorseneer (NL), Witlof (NL), Peen Rodelika (HK), Koolraap (HK), Spitskool (ES), Winterpostelein (HK)
mand volAardpeer (NL), Chinese kool (NL), Flower sprouts (HK), Knolvenkel (ES), Peen rodelika (HK), Winterpostelein (HK), Zoete bataat (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Prei met rijst (Prassorizo – Grieks recept)

900 g prei - 100 g risottorijst - 1,2 dl olijfolie - 1- 1,5 tl zout - versgemalen zwarte peper - 2 el citroensap

Snijdt de prei in de lengte doormidden en daarna in kleine stukjes, goed wassen. Doe prei in 7,5 dl water en breng aan de kook, zet laag en kook tot de prei zacht is. Voeg rijst, olie, zout, peper, citroensap en 0,5 dl kokend water toe. Laat dit koken totdat de rijst gaar is en dien op. Eet lekker!

Pastinaak-rosti

2 pastinaken - 1 kleine ui - wortelpeterselie - ½ tl kruidenzout - witte peper - 2 el.fijn (spelt)meel - 1 ei - 1 el.slagroom

De pastinaken grof raspen. Uien en peterselie fijnhakken en alle ingrediënten vermengen. In een pan olie verhitten [niet zuinig zijn met de olie!]. Steeds een eetlepel van het deeg in de pan doen en platdrukken. De rosti aan beide kanten in ong. 7 min. goudbruin bakken.

Romige preisoep met mosterd

500 g prei - 2 aardappelen - 25 g boter - 1 l groentebouillon - 1 glas witte wijn - peper en zout - dl slagroom of soja-cuisine - 2 tl mosterd

Prei in ringen snijden, wassen en even uit laten lekken. Aardappelen schillen en in blokjes snijden. Boter smelten en prei en aardappelen enkele min. roerbakken. Bouillon en wijn toevoegen, aan de kook brengen en op laag vuur met deksel op de pan 15 min. laten sudderen. Iets af laten koelen en pureren. Weer verwarmen en room en mosterd erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Lekker met warm stokbrood en kruidenboter en een fruitsalade toe.

Koolrabi-salade

De koolrabi in het pakket van deze week is een bewaarkoolrabi. Iets dikker schillen, vooral bij de onderzijde. Iets steviger in bite, maar fris en zoet van smaak. Heerlijk om bij een stoofschotel of stamppot te serveren.

Koolrabi - kwark - kruidenzout - peterselie of bieslook - knoflook

Schil de koolrabi en snijd deze in zeer dunne reepjes of rasp de koolrabi grof. Geef er een sausje bij van kwark, kruidenzout, peterselie of bieslook en evt. wat knoflook.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo