Kalettes

Deze week nog een toegift op de gedichten - komend jaar zal ik er vast nog een paar passend bij het seizoen invoegen.
Afgelopen markt worden we verrast doordat Roel onderstaand gedicht overhandigt kreeg van een marktklant (dit gedicht voor haar een ode aan de markt) en deel ik graag met jullie.
De man niet langer alleen
Happend in de appel, snoepend van de kersen,
de man niet langer alleen mag graag lopen met Haar
’s Morgens over de markt als de zon schijnt
en schijnt ze niet dan schijnen wel de roodrijpe
tomaten, de goedgroene preien, de oranje pompoenen
en ook Haar grijsblauwe ogen schijnen grijsblauwer dan.
De man niet langer alleen mag graag met Haar staan
aan de houten tafelen der kramen
en het geld zien gaan van hand naar hand
en luisteren naar het geroezemoes
dat het geroezemoes is van de markten
van alle plaatsen op aarde en alle tijden.
Frans Kuipers
gekregen van marktklant Gisella
Deze week kalettes of flowersprouts in het pakket ‘mandvol’ en volop op de marktkraam. De groente is een kruising tussen spruitkool en boerenkool, vormen kleine rozetjes in de oksels van de plant waar normaal de spruiten groeien als minikooltjes... even kort blancheren of roerbakken en te gebruiken als garnering of als hoofdgroente in gerechten. Bijgevoegd ook recepten ter inspiratie.
Deze week een pakket gevuld met de wellicht minder bekende groente als schorseneer en koolraap. Voor de schorseneer geldt als tip om deze onder water te schillen met een dunschiller (dan niet of nauwelijks last van het plakkerige, witte sap); de geschilde schorseneer gelijk toevoegen aan een pan met water met hieraan toegevoegd een scheutje melk of azijn - zo voorkom je verkleuring van de witte wortels.
Momenteel (met maria lichtmis - 2 februari - nabij) lengen de dagen merkbaar en wordt het licht ‘lichter’ met heldere dagen tussen het grijze, bedekte weer van de afgelopen tijd. De bollen willen hun kopjes weer boven de grond uitsteken. Zin in het voorjaar!
Voor op de markt nu verkrijgbaar: bio bloembollen op kokosvezel pot.
Keuze uit: Paarse Krokus, Blauwe druifjes, Hyacint Roze en Blauw, Narcis tête-à-tête, Bridal Crown (heerlijk geurend) en Tete-Rosette (dubbele bloem).
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Natyra (NL), Clementines (ES), Baby avocado (ES) |
groente | Schorseneer (NL), Witlof (NL), Peen Rodelika (HK), Koolraap (HK), Spitskool (ES), Winterpostelein (HK) |
mand vol | Aardpeer (NL), Chinese kool (NL), Flower sprouts (HK), Knolvenkel (ES), Peen rodelika (HK), Winterpostelein (HK), Zoete bataat (NL) |
Verwacht | |
fruit | Appel Natyra (NL), Peer Concorde (NL), Tarocco sinaasappel (IT) |
groente | Witte kool (HK), Prei (HK), Pompoen oranje (HK), Knolselderij (HK), Palmkool (HK) |
mand vol | Gele biet (NL), Pastinaak (NL), Prei (HK), Spitskool (ES), Pastinaak (NL), Roodlof (NL), Rucola wild (IT), Groenselderij (NL) |
Verse Pasta met Flower Sprouts & Geitenkaas
125 gram gekookte kastanjes - 225 gram flower sprouts - 200 gram gekookte rode biet, in blokjes - 50 gram geitenkaas van de rol, verkruimeld - 50 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt - 250 gram verse pasta - 25 gram roomboter - 1 sjalot, fijngesnipperd - zout en peper naar smaak - 1 eetl olijfolie
Verse pasta staat altijd lekker snel op tafel... In dit gerecht combineren Flower Sprouts en gekookte bietjes heerlijk samen, voor een lekker aards en 'winters' smaakje. Dat wordt perfect afgemaakt met de geroosterde hazelnoten. Ga voor een beetje avontuur op je bord 😀
Was de flower sprouts grondig en snijdt ze in de lengte in kwarten. Rooster de hazelnoten kort, in een droge pan, en leg ze dan opzij. Smelt 25 gram boter in een grote koekenpan en voeg de fijngesnipperde sjalot toe. Bak enkele minuten. Voeg de flower sprouts toe aan de pan. Breng op smak met wat zout en peper en laat een minuut of drie sudderen, terwijl je blijft roeren. Kook de verse pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking. Schep de pasta op de borden en verdeel er de gekookte bietenblokjes, de kastanjes en de hazelnoten over. Verkruimel de geitenkaas eroverheen. Meteen opdienen.
Flowersprouts met linzen en geroosterde wintergroenten
Naar keuze wintergroente roosteren in de oven (bijv wortel, knolselderij, wortelpeterselie, gele of rode biet).
De flowersprouts ca 2 minuten blancheren in water (bij hele roosjes wat langer 6 minuten). Serveren met een simpele vinaigrette van olijfolie, azijn, Dijon mosterd, zout en peper en wat blokjes feta eroverheen. Eet lekker!

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)
1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)
Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op.
Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.
Geroosterde Koolraap met Appel, Walnoot en Mosterd (Guy Watson)
De koolrabi in het pakket van deze week is een bewaarkoolrabi. Iets dikker schillen, vooral bij de onderzijde. Iets steviger in bite, maar fris en zoet van smaak. Heerlijk om bij een stoofschotel of stamppot te serveren.
1 prei - 1 halve koolraap/1 kleine koolraap - 50g walnoten 75ml witte wijn - een handjevol salieblaadjes - 50g geraspte oude kaas - echte Britten gebruiken Cheddar 😀 - 15g peterselie - 2 appels - 1 tl grove mosterd - 400 gram aardappel - zout & peper naar smaak - scheut melk - 25 g boter - olijfolie
Zet de oven op 200 graden. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd er ringetjes van. Spoel de preiringen even onder de kraan. Zet een pan met water op, voor de koolraap.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en laat de prei hier zachtjes in sudderen voor 8-10 minuten, tot deze lekker zacht is geworden. Snijd intussen de salie fijn. Schil en halveer de koolraap. Bewaar de helft in je groentela. Lekker geraspt door een risotto, later in de week!
De andere helft van de koolraap snijd je nog eens doormidden. Maak smalle stukjes van een cm doorsnede, 'wedges' of schijfjes. Blancheer de koolraapschijfjes in 2 minuutjes. Snijd intussen de appels in even dunne schijfjes als de koolraap.
Koolraap-fettuccini
500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt
Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

Stoofschotel met schorseneren
8 Schorseneren - een versnipperde ui - sap van een halve citroen - 30 gr boter - 4 dun gesneden champignons - 15 gr bloem - geraspte parmezaanse of andere kaas - zout en peper - 1 theel tomatenpuree - 1 dl witte wijn - 3 dl bouillon - (2 tomaten evt.) - fijn gehakte peterselie
Kook de schorseneren gaar en smelt onderwijl wat boter in een stoofpan. Ui en champignons in de gesmolten boter. Haal de pan van het vuur en doe er bloem zout peper en tomaten-puree in. Zet de pan weer op het vuur en doe er de wijn en de bouillon in. Breng alles nu al roerende aan de kook en laat dan de pan 15 min op een laag pitje staan. Snij de tomaten en schorseneren in kleine stukjes en doe deze ook in de pan. Nog 10 min. koken en voeg voor het opdienen de geraspte kaas en peterselie toe.
Gesmoorde schorseneren in sinaasappel-honingsaus
500 g schorseneren -1 theelepel citroensap - zout - peper 25 g boter of margarine - 1 eetlepel honing - 1 dl sinaas-appelsap - eventueel allesbinder - verse dille, kervel of peterselie
Boen de schorseneren schoon onder koud stromend water. Schrap ze bij gedeelten af. Leg ze in een pan met water en kook ze beetgaar in ca. 15-20 minuten. Laat de schorseneren wat afkoelen en stroop de schil er af. Verhit de boter of margarine in een hapjespan en bak de schorseneren goudgeel. Voeg de honing toe, roer goed tot de honing carameliseert. Voeg het sinaasappelsap toe, leg het deksel op de pan en smoor de schorseneren gaar in de sinaasappelbotersaus. Bindt de saus eventueel met allesbinder. Breng op smaak met zout, peper en verse dille, kervel of peterselie.
Lekker bij lamsvlees of varkensvlees en gekookte aardappelen.
Romige schorsenerensoep
300 g schorseneren - 1 ui - een klontje boter - 2 laurierbladeren - 1 tl gedroogde tijm of majoraan - 1 tl gemalen koriander - 1 bouillonblokje - 3 dl melk - eventueel ½ dl slagroom - 1 el maïzena of een ander bindmiddel - per persoon 1 of 2 boterhammen - 100 g brie (of camembert) - ½ bakje tuinkers
Schil de schorseneren en snijd ze in stukjes van een paar centimeter breed en kook ze in een laagje water gaar. Bak de ui in boter, voeg de in stukjes gesneden schorseneren toe. Bak deze even mee en voeg dan water, melk, laurierblad, kruiden en bouillon toe. Laat de soep minimaal een kwartier koken en verwijder daarna de laurierbladeren. Pureer de soep naar wens en voeg de slagroom en eventueel water toe. Bind de soep naar wens met maïzena. Snijd de brie in plakken. Rooster de boterhammen in een broodrooster, oven of in de koekenpan.
Leg er meteen plakjes brie op en strooi er voor het opdienen de tuinkers over. Serveer de soep met het geroosterde brood.
