’t Voorjaart

ronde foto

Met nog rijp in de ochtenden en temperaturen nog onder nul, loopt de temperatuur na zonsopkomst snel op; de zon heeft al volop sterkte immers. In de ochtenden is het nog mutsen op en handschoenen aan, maar die kunnen snel uit naar mate de ochtend verstrijkt.

In onze kas zelfs nog wat sneller, daar is het al ruim boven de twintig graden geweest. Er gaan dan gerust wel vijf lagen kleding uit 😉 maar we houden het uiteraard wel netjes (knipoog naar Mechteld). Roel heeft zijn korte broek al aan gedaan.

We hebben vooral een feestje gevierd tussen de groene blaadjes: er is immers volop veldsla en winterpostelein. Daarnaast zijn we druk met het verdelen van de compost in de kas, het los steken van de paden en het nalopen van de randen om de ingroei van wortelonkruiden.

Buiten heeft Roel met de cultivator al de groenbemesters los getrokken en krijgen we vrijdag al een kleine gift drijfmest. Het overgrote deel van de bemesting volgt volgende week met mooie verteerde potstalmest.

Allerhande klussen worden nog aangepakt nu de omstandigheden zo gunstig zijn met stabiel en droog weer. Jeroen van Baak is langs geweest om de nodige knotwilgen met zaag en grijper van hun kroon te ontdoen, binnenkort wordt ook het halfverharde pad weer met een schuif van een onderhoudsbeurt voorzien.

Tussen de werkzaamheden door wordt ook het eigen groene fust in etappes in een schoonmaakronde meegenomen. Dan kunnen we het gehele seizoen vooruit, voor de pakketten kunnen we tot 2x toe een schone lichting tevoorschijn halen - de relatief vuile kisten schuiven dan door voor de oogstklussen of later in het seizoen voor gewassen die de lange bewaring ingaan.

Op de markt deze week de laatste voorjaarsbloeiers - verderop opgevolgd door kruidenplanten.

- Reni -

ronde foto

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Natyra (NL), Peer Concorde (NL), Fruitsoort 3 ?
groenteWinterpostelein (HK), Veldsla (HK), Knolvenkel (IT), Bloemkool (FR), Peen Rodelika (HK)
mand volPrei (HK), Wortelpeterselie (NL), Bloemkool (FR), Courgette (ES), Knolvenkel (IT), Veldsla (HK), Slamix (HK/NL)
Verwacht
mand volPastinaak (HK), Zoete bataat (NL), Spinazie grof (IT), Kastanje champignons (NL), Peen (HK), Veldsla (HK), Aubergine (ES), Komkommer (NL)
fruitAppel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES)
groenteVeldsla (HK), Spitskool (ES), Prei (HK), Knolselderij (HK), Winterpostelein (HK), Knolselderij (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Rauwkost van veldsla, druiven en noten

1½ à 3 ons veldsla - kleine tros druiven - enkele walnoten - 3 eetl olie - 1 eetll azijn - enkele blaadjes majoraan

De stronkjes kunnen er aan blijven. Blaadjes wassen en eventueel fijn snijden. Meng de sla met de druiven, halve walnoten en een sausjes gemaakt van olie azijn, honing en fijn geknipte majoraan blaadjes.

Posteleinsoep met croutons ( 2 personen)

150 gr postelein - 2 aardappelen, geschild in blokjes - 2 sneetjes wit brood, in kleine vierkantjes - ½ bakje tuinkers - ½ l bouillon naar keuze - 50 gr boter - peper en zout

De aardappelen en de postelein lichtjes stoven in de boter (een beetje postelein achterhouden). De bouillon aan de kook brengen en er de gestoofde postelein en aardappelen bijvoegen. Alles gaarkoken. Op smaak brengen met zout en peper. Op het laatste ogenblik tuinkers toevoegen. Gedurende 1 min. meekoken en van het vuur nemen. Mixen. Daarna het restje postelein aan de hete soep toevoegen. De stukjes brood knapperig bakken in de boter.

ronde foto

Roergebakken posteleinomelet

250 g postelein - 1 eetlepel olijfolie - 1 ui - 3 eieren - zout & peper - 1 theelepel fijngeknipte basilicum - ± 60 gram chorizo in blokjes of 2 eetlepels geraspte oude Goudse kaas

Was de postelein, laat hem uitlekken en snij de groente fijn. Verhit een wok of wijde braadpan. Voeg de olijfolie toe en fruit hierin de gepelde, fijn gesnipperde ui glazig. Voeg de postelein toe en roerbak 2 minuten. Klop intussen de eieren los met zout, peper en basilicum en eventueel de blokjes chorizo. Voeg het eimengsel al roerende toe aan de postelein. Zet het vuur laag. Blijf omscheppen tot het ei is gestold, maar nog glanst. Bestrooi de laatste minuut met de geraspte kaas. Lekker op focaccia toost.

Fettucini met pesto van winterpostelein

200 gr winterpostelein - 4 eetl pijnboompitten - 50 g geraspte Parmezaanse kaas - 2 teentjes knoflook - scheutje extra vergine olijfolie - snufje zout en peper - 300 gr fettucini ( brede lintpasta) - 2 eetl kappertjes - extra: keukenmachine

Snijd als de posteleinstelen heel lang zijn een deel weg. Rooster de pijnboompitten lichtbruin. Pureer de postelein (houd een handje achter) met de kaas, knoflook en 2 el pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Voeg zoveel olijfolie toe tot een smeuïg mengsel ontstaat en breng op smaak met peper en zout. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing ‘al dente’. Giet de pasta af en schep er een paar flinke lepels pesto en de kappertjes doorheen. Meng er op het laatst wat rauwe postelein door, schaaf er nog wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met de achtergehouden pijnboompitten.

Witlof-posteleinsalade - met gerookte amandelen

2-3 stronkjes witlof - 2 ons winterpostelein - appeltje - olijfolie - pesto - balsamico of appelazijn - eetl.diksap of honing - peper & zout - gerook­te amandelen

Was de postelein, snijdt evt. lange steeltjes korter (de salade mengt dan gemakkelijker). Maak de dressing, naar wens een teentje knoflook toevoegen. Snijdt de stronkjes witlof doormidden, vervolgens in smalle reepjes. Meng witlof & postelein en voeg de dressing toe. Afmaken met gerookte amandelen.

Het frisse van de postelein wordt in deze salade gecombineerd met de bittere smaak van witlof. De gerookte amandelen zor­gen voor de verrassing.

Eigentijdse posteleinstamppot

600 gram aardappelen - zout - 200 gram winterpostelein - ca 2 dl bouillon - 1 eetl. zure room - 2 theel. geraspte mierikswortel

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar. Maak de postelein schoon door de worteltjes eraf te snijden. Was de groente en snijd de groente een paar maal door. Breng de bouillon aan de kook. Giet de gare aardappelen af en maak er met de bouillon een puree van. Meng de postelein erdoor en warm het geheel goed door. Maak de stamppot op smaak met de zure room, de geraspte mierikswortel en zout. Lekker met noten en (brandnetel)kaas gegarneerd of uitgebakken spekjes.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo