Landwerk!

Onder mooie, droge omstandigheden zijn we gestart met het landwerk.
Piet Boons (de senior melkveehouder) heeft de verteerde, biologische potstalmest - mest vermengd met stro - uitgereden. Thijs Ten Voorde heeft de grasklaverpercelen die na twee jaar opnieuw bouwland worden met de mulchfrees bewerkt, een effectieve oppervlakkige bodembewerking met optimaal behoud van bodemleven (deze frees snijdt heel oppervlakkig het groeipunt van het gras los van de wortels en daarmee grotendeels de bodem met het bodemleven intact laat).
Roel heeft daarna menig machine ingezet. De vaste tandcultivator voor het dieper lostrekken van de sporen van de bemesting, met de vaste tandcultivator de oppervlakten van groenbemesters die reeds geklepeld waren, de schijveneg voor het inwerken van de mest…daarna is reeds gestart met het spitten van de teeltbedden. Rest het sporen rijden voordat hier volgende week al de eerste groene rijtjes worden uitgeplant.
Waar mogelijk hebben we de voorkeur voor spitten (niet kerende grondbewerking). Waar grasklavepereclen bouwland worden of de voormalige koolpercelen van het vorig seizoen zijn wordt geploegd; daarmee krijg je de gefreesde grasmat en de koolstronken goed onder zodat een mooie bovenlaag ontstaat voor planten en onkruidbeheersing.
Eind vorige week is de kas van compost voorzien, zijn de paden met de hand los gevorkt en is er begin deze week gefreesd en aangerold. Startklaar om lijnen te trekken en in te planten. Nog een staartje voor de boeg en dan staat de kas weer geheel vol met voorjaarsgewassen waaruit we jullie straks weken op rij van de eerste groene groente kunnen voorzien 😉 nog even geduld, water, zonneschijn en warmte voor het zover is!
- Reni -

Pakket inhoud
Deze week | |
mand vol | Pastinaak (HK), Zoete bataat (NL), Spinazie grof (IT), Kastanje champignons (NL), Peen (HK), Veldsla (HK), Komkommer (NL), Winterpostelein (HK) |
fruit | Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Clementines (ES) |
groente | Veldsla (HK), Spitskool (ES), Prei (HK), Knolselderij (HK), Winterpostelein (HK), Knolselderij (HK) |
Verwacht | |
fruit | Banaan (PE), Kiwi (IT), Appel Natyra (NL) |
groente | Pompoen groen (HK), Broccoli (ES), Koolraap (HK), Groene kool (HK), Kastanje champignons (NL), Wintermix (HK) |
mand vol | Spitskool (ES), Bospeen (IT), Prei (HK), Winterpostelein (HK), Koolrabi (ES), Broccoli (ES), Wintermix (HK) |
Prei met cherrytomaatjes en knoflook uit de oven
2 prei (of 1 grote) - 2 el olijfolie - 2 teentjes knoflook - cherrytomaatjes - geraspte kaas - peper - zout - water (met evt. bouillon)
Maak de prei schoon en snij hem in (schuine) stukken. Verwarm de oven vast voor op 150 ºC. Doe de prei in een ovenschaal samen met de cherrytomaatjes en de (klein gesneden) knoflook. Schenk de olijfolie over het groente mengsel in de ovenschaal. Voeg nog een bodempje water toe zodat de prei een beetje gaar kan stoven en bestrooi daarna met de geraspte kaas voor de krokante korst. Breng op smaak met peper en eventueel een weinig zout.
Simpel te bereiden maar erg lekker!!
Winterposteleinsoep
300 gr winterpostelein – 1 prei of 1 ui – 1 eetl mosterd – 800 ml groentebouillon – peper & zout naar smaak – pijnboompitten of verkruimeld ei met ham als topping bij uitserveren.
Pel en snipper de uien, snij de prei in ringen. Bak de ui en prei glazig in olijfolie. Schep er de mosterd door. Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Houd enkele blaadjes postelein apart voor de afwerking, doe de rest bij de bouillon en laat slinken. Mix de soep glad en kruid met peper en zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de topping en de achtergehouden postelein.
Bestrooi met geroosterde pijnboompitten of met verkruimeld ui/vermengd met krant gebakken ham.

Zacht gestoofde prei met wijn en tijm (Jamie Oliver)
4 grote preien - 100 gr boter - verse tijm of basilicum - 2 knoflook - 2 wijnglazen witte wijn - 300 ml groentebouillon
De preien in stukken snijden van 2 ½ cm. Het groene loof in kleine reepjes snijden. Smoor de prei en knoflook in boter. Voeg naar ca 5 minuten de wijn en bouillon toe. Vervolgens kan alles geschept worden in een ingevette ovenschaal waaraan de verse kruiden worden toegevoegd. De schaal kan ca 30 minuten bij 180°C in de oven. Serveren met zout en peper, lekker met Parmezaanse kaas.
Postelein-appel salade
300 gr postelein - 2 appeltjes - 2 el olie - sap van 1 citroen - 1 tl mosterd - kruidenzout - 1 fijn gesnipperd uitje -paar takjes peterselie - 1 tl paprikapoeder
Was de postelein goed en snij het in kleine stukjes. Doe het-zelfde met de appels. Meng de olie met citroensap en voeg mosterd, zout en peterselie toe. Snipper het uitje en doe dit ook in het oliesausje. Schep de postelein, de appels en het sausje door elkaar en strooi er wat paprikapoeder overheen.
