Groene rijtjes

ronde foto

Onder mooie, droge omstandigheden zijn we gestart met het landwerk.

Deze week een week vol landwerk - in het voorjaar gebeurt er in korte tijd in een week zoveel dat het bijna lijkt op een metamorfose.

De kas staat inmiddels helemaal vol, is van een water voorzien en met de zonneschijn & hoge temperaturen gaan de gewassen goed aan de groei nu ze mooi geworteld zijn. Ook buiten op de volle grond staan inmiddels de eerste groene rijtjes: 1 bed vroege prei, 2,5 bed uitgeplante tuinboon en een rij peul/capucijners en een rij sugarsnap. Inmiddels staan ook de eerste hekwerken weer, waar tegen deze peulgewassen omhoog kunnen klimmen.

Na de eerste grondbewerkingen ook een puntje op de I deze week met de verzorging van de houtwallen/omlijsting van het bedrijf. Jeroen van Baak heeft twee weken geleden de helft van de knotwilgen geknot, B&B bomen heeft Mads en Roel versterkt met de laatste hand aan de elzensingel die nog op het wensenlijstje stond en onderwijl ook al het vrijgekomen gekomen hout van de knotwilgen en de singel zelf versnipperd en daarmee opgeruimd.

Na het snoeien van de elzensingel was er ook de ruimte om het trekkerpad naar achteren een make-over te geven naast ook het onderhoud van het deels onverharde erf - met een grote schaaf en bijbehorende freesbak is door Brouwer loonwerk uit Wenum het pad en erf weer mooi gemaakt. De omstandigheden waren erg gunstig, eerst droog en met de regenbuitjes van afgelopen weekend is het meest stoffige er weer vanaf.

Volgende week de eerste lichting plantgoed voor de volle grond. Wij hoeven ons de komende tijd niet meer te vervelen en kunnen onderwijl het tuindershart weer van nieuwe energie voorzien.

- Reni -

ronde foto

Pakket inhoud

Deze week
fruitBanaan (PE), Kiwi (IT), Appel Natyra (NL)
groente Pompoen groen (HK), Broccoli (ES), Koolraap (HK), Groene kool (HK), Kastanje champignons (NL), Wintermix (HK)
mand volSpitskool (ES), Bospeen (IT), Prei (HK), Winterpostelein (HK), Koolrabi (ES), Broccoli (ES), Wintermix (HK)
Verwacht
fruitAppel Natyra (NL), Rode grapefruit (ES), Blauwe bes (ES)
groentePeen Rodelika (HK), Aardappel bak (HK), Oesterzwam (NL), Rettich rood (IT), Knolvenkel (IT), Prei (HK)
mand volKnolselderij (HK), Knolvenkel (IT), Paksoi (NL), Knolvenkel (IT), Little gem (ES), Zoete bataat (NL), Oesterzwam (NL)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Koolraap

De laatste jaren is koolraap een beetje uit de gratie geraakt. Ten onterechte, want deze groente is weliswaar eenvoudig, maar een echte lekkernij. De zachte smaak komt het best tot zijn recht als u de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 minuten). Het vruchtvlees is oranjegeel en kan met veel kruiden en specerijen worden gecombineerd. Denk aan kerriepoeder, nootmuskaat en verse groene kruiden als salie en tijm .

Koolraap-fettuccini

500 g koolraap – 100 g blauwschimmel-roomkaas – 1/8 l slagroom – 1 eetl. peterselie, fijngehakt

Koolraap in plakken snijden (+/- 5 mm dik),schillen en met een kaasschaaf vanaf de rand in reepjes schaven (als lintmacaroni). Minder werk: de plakken snijden als dunne patatjes. Koolraapreepjes in een zeef doen en afspoelen. Kaas smelten in de slagroom, koolraapreepjes met het aanhangende water toevoegen. In ca. 5 min. gaarstoven (patatreepjes 10 min.) op laag vuur en af en toe omscheppen. Voor het opdienen bestrooien met peterselie. Lekker met rijst of gierst.

ronde foto
voorjaarbloeiers en eerste groene rijtjes

Rapen gesmoord in sojasaus (Madhur Jaffrey)

1 el zonnebloemolie - 900 g rapen, gschild in blokjes of platte schijven - 3 tl tamari - 1 tl sesamolie - (evt. 1 el poedersuiker - scheutje water)

Verhit de olie op een middelhoge warmtebron. Voeg de rapen toe. Roerbak ze ca 5 min tot de rapen aan alle kanten iets bruin zijn. Smoor ze vervolgens met de tamari en met de deksel op de pan ca. 15 min of tot ze zacht zijn (evt. een scheutje water en el poedersuiker toevoegen). Sprenkel de sesamolie eroverheen, schud de rapen en dien ze op. Een puur gerecht, lekker met donkere bladgroenten, peulvruchten en rijst.

ronde foto
werk verzet door derden!

Geroosterde Koolraap met Appel, Walnoot en Mosterd (Guy Watson)

Zet de oven op 200 graden. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd er ringetjes van. Spoel de preiringen even onder de kraan. Zet een pan met water op, voor de koolraap.

Verhit 2 el olie in een koekenpan en laat de prei hier zachtjes in sudderen voor 8-10 minuten, tot deze lekker zacht is geworden. Snijd intussen de salie fijn. Schil en halveer de koolraap. Bewaar de helft in je groentela. Lekker geraspt door een risotto, later in de week!

De andere helft van de koolraap snijd je nog eens doormidden. Maak smalle stukjes van een cm doorsnede, 'wedges' of schijfjes. Blancheer de koolraapschijfjes in 2 minuutjes. Snijd intussen de appels in even dunne schijfjes als de koolraap.

Vet een ovenschaal in of bekleed een bakplaat met opstaande randen met bakpapier. Leg de afgegoten koolraapschijfjes, de appel, de prei en de salie in de schaal/bakplaat en maak deze op smaak met zout en peper. Giet de witte wijn er voorzichtig overheen. Dek het geheel af met alufolie. Bak gedurende 45 minuten in de oven.

Was ondertussen de peterselie en snijd fijn. Schil de aardappels en snijd in stukken van 2 of 3 cm. Breng in een pan gezouten water de aardappels aan de kook voor 10-12 minuten.

Giet de aardappels daarna af en laat ze even afkoelen. Stamp ze nu fijn met de boter en een scheut melk (of vegan room) Roer de mosterd door de aardappelpuree en voeg zout en peper toe.

Nu kun je de ovenschotel uit de oven halen, bestrooi hem terwijl hij nog heet is met de geraspte kaas. Nu heeft het gerecht nog 15 minuten nodig in de oven, dek ondertussen de tafel.

Voeg de peterselie en gehakte walnoten vlak voor het serveren toe. Serveer de koolraap-ovenschotel heet.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo