Inkijkje open dag

ronde foto

We hebben allen genoten van de open dag. Het was warm en zonnig (wellicht voor het derde weekend op rij te warm); maar ook erg gezellig en met een leuke aanloop; blij met af en toe een wolkje aan de lucht.

Iedereen kijkt terug op een leuke uitwisseling. Bij de proeverij, bij de machines… de kapschuur was ingericht voor een inkijkje in de de wilde bij en honingbij bij imker Milly, ook konden hier braakballen gepluisd worden met zoekkaarten en eigen webcambeelden van het uitbraken van zo’n bal bij vogelman Hans en Karen. In de tiptent las tuinder Lisanna ‘Een jaar met de kerkuil voor met ook een muzikale noot en samenzang nadien.

Op rondleiding waren er veel inhoudelijke vragen (leuk!) wat maakte dat ik gerust een uur op pad was met de verschillende groepen, de schaduwplekken zoekend om langer verhaal te kunnen doen.

De inwendige mens werd goed verzorgd door verfrissende dranken met zelfgemaakt ijs en lekkernijen door Ise & Lucie, konden er stokbroodjes gebakken worden bij Mira & Jules en namen we de bezoeker mee op smaakreis met de proeverij door Mechteld, Susanne en Hamid. Geert als Soeperman voorzag in soep en Grazyna in raw food crackers en zoetigheden. Uiteraard was er ook een marktkraam met eigen groente (& fruit) bediend door Yvon en Fela.

Voorpret was er met de opbouw en een heerlijke gezamenlijke lunch, na de open dag een gezamenlijke maaltijd aan lange tafels in de de kapschuur. Dankbaar voor alle vele handen en energie om dit gezamenlijk te dragen!

Deze week naast nog een week sugarsnap ook de mogelijkheid om aardbeien te bestellen in twee besteleenheden: bakje van 250 gr of bakje van 400 gr.

- Reni -

ronde foto
braakballen pluizen - proeverij - marktkraam - stokbrood bakken

Pakket inhoud

Deze week
fruitAppel Cripps Pink (AR), Druiven wit (IT), Watermeloen (ES)
groenteAndijvie krul (HK), Eikeblad sla rood (HK), Paksoi Shanghai (HK), Prei (HK), Tuinboon (HK)
mand volCourgette (HK), Eikeblad sla rood (HK), NZ Spinazie (HK), Paksoi (HK), Slamix (HK), Sugarsnap (HK), Tuinboon (HK)
Verwacht
fruitAbrikoos (ES), Appel Candine/Cripps ? (FR/AR), Meloen Cantaloupe (ES)
groenteCourgette (HK), Komkommer of kruidenbos (HK), Krop sla varia (HK), Snijbiet (HK), Spitskool (HK), Zomerprei (HK)
mand volBasilicum (HK), Bospeen (HK/NL), Knolvenkel (HK), Krop sla varia (HK), Slamix (HK), Snijbiet (HK), Spitskool (HK)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

ronde foto Opbouwteam & team open dag (afsluitings maaltijd)

Tuinbonen met courgette en feta (beproefd recept door Gemma)

Tuinbonen kan je prachtig combineren met een andere groente en dat is zeker een goed optie als een deel van het gezin niet zo heel dol is op deze vroege zomer delicatesse. Zo vind ieder iets wat hij lekker vindt! De citroen maakt het lekker fris, dat kan de tuinboon goed hebben.

1 kg tuinbonen - 1 courgette - 1 gele paprika - 1 citroen (rasp van de schil en het sap) - handje verse blaadjes munt, evt ook nog wat bieslook of basilicum - 100 g feta - 50 ml olijfolie - zout en versgemalen peper

Was de citroen, de courgette en paprika. Snijd de courgette in de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd in plakjes en bestrooi de boogjes met wat zout en laat in een vergiet even zweten. Halveer de paprika en verwijder zaadlijsten. Snijd de helft (of helemaal, wat je wilt) in stukjes. Dop de tuinbonen. Spoel de courgette af en dep droog. Hak de munt in fijne reepjes, als je nog andere kruiden gebruikt die ook vast. Kook de tuinbonen in een bodem water met eventueel een snuf tijm of oregano in 5- 8 min. gaar. Prik regelmatig, laat ze vooral niet te lang koken! Verwarm een paar el olijfolie in een koekenpan en bak al omscheppend de courgette en voeg na een paar min. de paprika ook toe. Wanneer de courgette gaar genoeg is, draai je het vuur uit. Giet de tuinbonen af en meng ze met de courgette. Maak op smaak met rasp en sap van citroen, p&z en de gehakte munt. Strooi er tot slot verkruimelde feta over en besprenkel met wat extra olijfolie.

Zomerse citroenrisotto met tuinbonen

1 liter groentebouillon - 50 gr boter - 2 sjalotjes - 300 g risottorijst - 1 glas witte wijn (of droge sherry) - rasp en sap van 1 citroen - 1,5 kg verse tuinbonen (450 gr gedopt) - 50 g pecorinp, geraspt - 2 eetl. blad- of gladde peterselie

Breng de bouillon aan de kook en houd hem warm. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalot. Voeg de rijst toe en bak de korrels 1 minuut mee. Roer goed, zodat alle korrels met boter bedekt zijn en glazig worden. Schenk de witte wijn in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te vallen. Na een minuut of twintig zal alle bouillon op zijn en de rijst smeuïg en beetgaar. Kook intussen de tuinbonen in ruim water met zout in 8-10 min beetgaar. Giet ze af en roer de tuinbonen met het citroenrasp, de pecorino en de rest van de boter door de risotto. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto twee minuten staan. Roer als laatste de peterselie erdoor. Proef en breng de risotto op smaak met zout en versgemalen peper.

Tuinbonen met sinaasappelmieriksaus

2½ kg tuinbonen - bonenkruid - 1 ui gesneden - 30 gr boter - 30 gr bloem - 2 dl melk - 2 dl vers geperst sinaasappelsap - 3 tl mierikswortel (potje) - 2 el crème fraîche of sojacuisine - peper en zout

Tuinbonen doppen. In 15 min. gaar koken in water met bonenkruid en eventueel een scheutje melk (tegen bruin worden). Intussen de ui fruiten in de boter, bloem erdoor roeren en even meefruiten. Scheut voor scheut de melk en het sinaasappelsap toevoegen. Tenslotte mierikswortel en room toevoegen Op smaak brengen met peper en zout. Tuinbonen afgieten, en een klontje boter erdoor roeren. Saus en bonen apart serveren. Lekker met nieuwe aardappelen, quinoa en een salade.

ronde foto

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo