Midwinter

Met dit schrijven is de korte dag van het jaar voorbij en gaan we de langste nacht tegemoet… een keerpunt in het jaar. Met deze zonnewende in de midwintertijd lengen vanaf nu de dagen, eerst met kleine beetjes die nauwelijks merkbaar zijn - daarna met steeds grotere stappen.
De vierde adventskaars brandt inmiddels…het einde van het jaar komt met rasse schreden in zicht.
Hier op het bedrijf hebben we nog een gemêleerde werkweek gehad. Deze week nog de versoogst van winterpostelein en spruiten & is de laatste polderronde van het jaar gereden voor witlof bij collegeteler Herman Leijten in Tollebeek. In plaats van koud is het nu ineens heel vochtig - buiten met regen, binnen met beslagen ramen van de schuren. Deze week is er nog volop werk verzet in de kas - gefreesd, lijnen getrokken en de tweede lichting veldsla geplant. De teelt van winterpostelein is verzorgd - geschoffeld en gewied - en met een beetje geluk worden ook al de eerste raapstelen gezaaid op de plek waar eerder de slamix groot is geworden.
De afgelopen weken is er heel wat afgewogen en op maat gesorteerd om alles in etappes voor het dubbele pakket klaar te zetten. Met ook het afwegen van een kleine 500 kg stoofpeer - een cadeautje in de pakketten van zowel ons als de fruitteler Boomgaard Twisk te Dronten; wanneer de oogst dit toelaat is hier een traditie in ontstaan. Kortom een extra grote portie stoofperen voor jullie. Heerlijk om als toetje te serveren als dessert of juist als tussendoortje bij thuiskomst na een heerlijke buitenwandeling ;-) eet er lekker van! Een mooi beeld was het: teambreed zijn deze ingepakt 'als het ware' aan een grote ronde (inpak)tafel. Zou dit eraan te proeven zijn!?
Woensdagmiddag ook nog een samenkomst met glühsap, kerststol en kerstpresentjes. Tevens was er afscheid van Jarmo, die graag volgend seizoen op reis gaat op de fiets naar Zweden… een mooie bestemming en we wensen hem alvast veel voorpret met de voorbereiding!
Nog een pakketten ronde op vrijdag door Roel en Boudewijn en een markt in Arnhem door Sven, mij en marktteam op zaterdag als afsluiting van het jaar en dan ligt de Hooge Kamp in zijn bedrijvigheid even ’stil’.
We wensen jullie allen een fijne midwintertijd met feestelijke dagen en samenzijn;
een mooi afronding van 2022 en een frisse start van het nieuwe jaar vol van licht.
- Reni -
Overzicht tot einde 2022 en de nieuwe start
- week 51 een dubbele levering (22, 23 en 24 december)
- week 52 leveren we NIET (29, 30 en 31 december)
- week 1 leveren we NIET (5, 6 en 7 januari)
- eerste levering in 2022 is in week 2 - respectievelijk donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 januari.
Per 2023 hebben we nieuwe prijzen voor de pakketten. Het bericht hierover staat op de website.
Markten rond de feestdagen & kerstvakantie
- Zaterdag 24 december - verkoop tot 15:00
- Zaterdag 31 december - geen markt
- Zaterdag 7 januari - geen markt
- Zaterdag 14 januari - eerste markt 2023
Pakket inhoud
Deze week | |
fruit | Appel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Bergamot citroen (IT), Moro sinaasappel (IT), Granaatappel (ES) |
groente | Butternut pompoen (HK), Knolselderij (HK), extra grote cadeauportie Stoofpeer (NL), Witlof (NL), Spruiten (HK), Winterpostelein (HK) |
mand vol | Bloemkool (FR), Bosui (IT), Kleurenpeen (NL), Wintermix (HK), Wortelpeterselie (NL), Zoete bataat (NL) |
dubbel groente | Butternut pompoen (HK), Pompoen sweet dumpling (HK), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), extra grote cadeauportie Stoofpeer (NL), Chinese kool (HK), Peen rodelika (HK), Paprika rood (ES), Witlof (NL), Spruiten (HK), Winterpostelein (HK) |
dubbel fruit | Appel Santana (NL), Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Bergamot citroen (IT), Moro sinaasappel (IT), Clementines (NL) |
dubbel mand vol | Butternut pompoen (HK), Rode kool (HK), Spruiten (HK), Winterpostelein (HK), Witlof (NL), extra grote cadeauportie Stoofpeer (NL), Wintermix (HK), Zoete bataat (NL), Kleurenpeen (NL), Wortelpeterselie (NL), Bosui (IT), Bloemkool (FR), Zwamboon (NL), Paprika rood (ES) |
Verwacht | |
fruit | Appel Pinova (NL), Peer Concorde (NL), Sinaasappel Moro? (IT) |
groente | Witlof (NL), Rode kool (HK), Knolselderij (HK), Peen (HK), Prei (HK), Wintermix (HK) |
mand vol | inhoud ? |

Pompoen-knolselderij-lasagne
500 gr pompoen in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm; 500 gr knolselderij in plakken van pakweg 3 mm – ½ cm; 1 of 2 preien; ½-1 liter melk; groentenbouillon(blokje); geraspte (ietwat belegen) kaas; optie: wat paneermeel
Dit is een op het eerste gezicht bizar recept, maar o zo smakelijk.
Een pompoen in plakken snijden is makkelijker gezegd dan gedaan, want het ding is in principe hol. Halveer de pompoen, schep met een lepel de zaden er uit en doe die weg. Schil de pompoenhelft. Haal ‘m met de bolle kant over een mandoline die op de juiste dikte is ingesteld. In plakken snijden met een scherp keukenmes mag ook. De eerste vier of vijf zullen wel plakken zijn en daarna worden het brede linten. Maakt niet uit. De knolselderij ook schillen en haal het ook over de mandoline. Dat worden wel plakken. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Zet de melk op, breng het aan de kook met een groentenbouillonblokje (wij gebruiken de BIO van Rapunzel). Kook in de melk eerst de plakken pompoen - of knolselderij - een minuut of vijf. Zodat het beetgaar is. Met een spaan eruit scheppen en apart houden. Kook dan de knolselderij - of pompoen. Neem de ovenschaal en snijd een stuk prei af ter breedte van de binnenkant van de schaal. En eventueel nog een stuk. Kerf de prei aan een kant in. Kleed de prei uit. U heeft nu “plakken” die ontzettend graag opgerold willen blijven. Maar even in de hete melk doen, doet wonderen. Dan zijn ze meegaand.
Leg een laagje knolselderij op de bodem van de schaal. Leg daarop een laagje pompoen - of zo goed of kwaad als het kan, leg er wat pompoen op. Daarover een beetje kaas en dan daarover een laag (een enkele laag) prei. De preivellen vervangen de lasagnebladen. Bouw nog zo’n laag en misschien nog een. Giet er wat melk over. Niet tot bovenaan, ergens halverwege is goed genoeg. Bestrooi met kaas - wij mengden eerst wat paneermeel met de kaas. Zet hooguit een half uur in de oven. Serveer.
Knolselderijsoep met walnoten en tijm (Jamie Oliver)
700 g knolselderij (1 grote of twee kleintjes), geschild, in stukjes - 3 tenen knoflook, gepeld en geplet - 200 ml kookroom - 5 takjes tijm, en wat blaadjes - 1 laurierblaadje - 50 g walnoten, gehakt - 1 el olijfolie - 1 l bouillon (groente) - 20 g boter
Snijd de knolselderij en knoflook fijn. Smelt boter met olie in een grote pan, voeg knolselderij, takjes tijm en knoflook toe. Bak dit mengsel 10 minuten. Voeg laurier en bouillon toe, laat 20 minuten koken, tot de selderij zacht is. Verwijder de laurier. Mix dit mengsel glad in een blender. Rooster walnoten in een pan. Roer de room door de soep. Bestrooi de soep met de geroosterde noten en wat verse tijmblaadjes.
Witlo(o)f tarte tartin
500 gr witlof (schoon ca 300 gr) - 1 st zoete appel - 75 gr kaas (zie notities hieronder) - klontje boter bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Verhit de oven op 200-220o. Neem een lage taartvorm van pakweg 25 cm in doorsnee. Leg op de bodem een stuk (rond geknipt) bakpapier.
Maak de witlof schoon en snijdt de bladeren in lange repen. Verwarm in een koekenpan een klontje roomboter en bak de bladeren even op matig vuur. Een minuut of wat en regelmatig omscheppen. Beter te kort dan te lang. Vuur uit. Schep over in de taartvorm en spreid gelijkmatig over de bodem (het bakpapier). Snijd de kaas in kleine blokjes. Schil de appel en snijd ze ook in kleine blokjes. Meng ze losjes en strooi dat over de witlof. Druk het geheel wat aan. Leg de bladerdeeg (of uitgerold taartdeeg) erover en stop wat aan de randen in. Zet pakweg 20 minuten in de oven, tot het deeg er mooi bruin uitziet. Uit de oven snel omkieperen en het bakpapier er van af trekken. Ietsje laten koelen. Serveer.
Perzische wortels met gedroogde abrikozen
2 eetl olijfolie of een mengsel van 1 eetl olijfolie en 15 gr ongezouten boter - 1 uitje van 80-90 gr, gepeld en in halve ringen - 4 middelgrote wortels (totaal gewicht 275-300 gr), geschild en iets diagonaal in ovale plakken van 1/2 cm - 6 gehalveerde en ontpitte gedroogde abrikozen - 1 eetl poedersuiker - 1/2 heel zout - 1,5 dl plantaardige bouillon
Heel geschikt voor een feestelijke gelegenheid, maar ook voor een dagelijkse maaltijd.
Verhit de olie (of de olie en de boter) in een grote pan op middelhoge warmtebron. Doe de uien, wortels en de gehalveerde abrikozen erin. Bak al roerend ongeveer 5 minuten, of totdat alle ingrediënten net bruin beginnen te worden. Voed de suiker en het zoute toe en roer 10 stonden. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat met het deksel oude pan ongeveer 4 minuten koken bij middelhoge temperatuur, of totdat het vocht geabsorbeerd is en de wortels gaar zijn. Voor 4 personen.
Ovenschotel spruitjes en paddestoelen
600 gr spruitjes, schoongemaakt; 400 gr aardappelen, roseval of nicola, geschild en in brokken; 450 gram gemengde paddestoelen, gedroogd en geweekt of uit pot of blik; 1 paprika in reepjes (paprika uit pot mag ook); sjalotjes; 3 tenen knoflook, fijngesneden; scheutje sherry; scheutje Worcestersaus; hazelnoten; geraspte Parmezaanse kaas, roomboter
Kook de spruitjes beethaar. Dit is in een paar minuten gebeurd. Kook de aardappelen. Snij de reepjes paprika in 3 cm lange stukjes. Bak de sjalotten op niet te hoog vuur aan. Doe er de knoflook en paprikareepjes bij. Een scheutje sherry en een scheutje Worcestersaus. Doe het deksel op de pan, zodat het vocht niet verdampt. Laat dit tien minuten op laag vuur smoren. Doe de paddestoelen erbij. Verwarm de oven voor op 200 graden. Hou een deel van de hazelnoten heel, snij of breek het andere deel (keukenmes er opleggen en hard drukken). Vet een ovenschaal in met roomboter. Doe de gekookte spruiten, de aardappelblokjes en het sjalot-paprika-paddenstoelenmengsel in de schaal. Doe de hazelnoten erbij. Meng alles voorzichtig. Strooi Parmezaanse kaas erover en zet het geheel een kwartier in de oven. De kaas moet wat bruin worden. Opdienen.
Gemengde pompoentaart (Mari Maris)
1 pattison pompoen (of varieer met andere pompoenen, min. 500 gram) - 1 sweet dumpling pompoen (of varieer met andere pompoenen, min. 500 gram) - 1 courgette - handje pistachenootjes - 60 gram geraspte Parmezaan - 3 eetl gedroogde tomaatjes, in brunoise - 3 takjes oregano, gerist en gehakt - 500 gram ricotta - 2 sjalotten, gesnipperd - 1 pak vers bladerdeeg - 4 eieren - 2 tenen knoflook - zout naar smaak
Kies je favoriete pompoensoorten en combineer ze naar hartenlust. Hoe kleurrijker, hoe beter. Pattison, mini sweet dumpling, courgette of een stuk butternut: ze lenen zich allemaal voor dit feestelijke gerecht. Tip van chef Mari Maris: maak er een gemengde groene salade bij.
Bereiding ovenschotel: bekleed een ingevette ovenschaal met het deeg, en wel zó dat de randen 4 centimeter hoog zijn. Schil de twee pompoentjes en ontdoe ze van zaden, snijd de pompoentjes en courgette in dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met zout en laat ze 10 minuten of langer 'zweten': zo komen de suikers vrij en kan de groente nog mooier gebakken worden, zonder zacht te worden. Dep de plakjes wel droog met wat keukenpapier voordat je verder gaat. Sla de eieren los met de ricotta. Meng de sjalot, knoflook, kruiden, tomaatjes en de helft van de Parmezaan en de helft van de courgette en patisson erdoor. Verdeel over het deeg. Verdeel de rest van courgette's erover, bestrooi met de pitjes (of nootjes), en druk licht in de vulling – het mag nog net iets uit steken. Strooi er de andere helft Parmezaan over. Zet circa 40 minuten in een oven van 200 °C tot de vulling mooi goudgeel en gerezen is, en de korst krokant.
Salade van chinese kool, groenselderij en dadel
300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd
Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!
Knolselderij Puree met Uiencompote (vegan, hofweb)
500 g knolselderij - 250 g qardappels (kruimig) - 100 ml haver Cuisine - 1 eetl edelgistvlokken - 1 bosje rozemarijn - 1 theel venkelzaad - 4 eetl balsamico azijn - 2 eetl agavesiroop - 2 flinke rode uien - 2 teentjes knoflook - olijfolie - peper - zout
Kruidig en structuur gevend zorgt Knolselderij voor veel smaakplezier in deze mooie, 100% plantaardige puree.
Schil de knolselderij en aardappel en snijd in gelijke stukken. Hak de knoflook grof. Doe alles bij elkaar in een pan met zoveel water dat alles net onderstaat en breng op smaak met een snuf zout. Breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur garen. Ris ondertussen de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Giet de knolselderij af en laat iets uitstomen. Stamp tot een grove puree met de haver cuisine, edelgist, de helft van de gehakte rozemarijn en venkelzaad. Snijd de rode uien in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de uien hierin op laag vuur in 10 minuten zacht. blus af met de balsamico en agave en breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel inkoken totdat het stroperig is.
Serveer de knolselderijpuree met de uiencompote en bestrooi met extra zwarte peper en de rest van de rozemarijn.
Rode Koolsalade met Winterpostelein
2 eetl citroensap - 1 rode ui - 1 theel anijszaad - 2 eetl crème fraîche - 100 g amandelen - 100 gram winterpostelein - 500 gr rode kool
Snijd de rode kool in dunne reepjes op de mandoline, rasp of kaasschaaf. Doe in een kom en besprenkel met citroensap. Snijd ook de rode ui in dunne ringen op de mandoline. Rooster de amandelen kort en voeg halverwege het anijszaad toe. Rooster samen tot de specerijen beginnen te geuren. Doe de rode kool, rode ui, winterpostelein en crème fraîche samen in een grote schaal en schep door elkaar. Bestrooi met de geroosterde anijszaad en amandelen. Serveer met de (vega) shoarma of bij stoofvlees.