2022-19   2022-18   2022-17   2022-16   2022-15   2022-14   2022-13   2022-12   2022-11   2022-10   2022-09   2022-08   2022-07   2022-06   2022-05   2022-04   2022-03   2022-02   2022-01   2021-51   2021-50   2021-49   2021-48   2021-47   2021-46   2021-45   2021-44   2021-43   2021-42   2021-41   2021-40   2021-39   2021-38   2021-37   2021-36   2021-35   2021-34   2021-33   2021-32   2021-31   2021-30   2021-29   2021-28   2021-26   2021-25   2021-24  

De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn in volle gang.
Weet jij iemand, of wil jij ons team versterken:

Regen, wind en wolk

We trotseren wind, regen, koude én vangen ook zon, regenboog en een frisse neus 😉

Gehuld in regenkleding en oogstbroek bewegen we ons soms voort als aardmannen en vrouwen, elegant bewegen is dan ver te zoeken…zeker wanneer je erbij mag denken dat we op het land dit soms bijna uitglijdend over de gladde trekkerpaden door de regen doen. Soms is het echter omgekeerde wereld en is het in de spoelhoek in de schuur nog natter dan buiten...

Maar bijna immer met lach en goede zin.

Deze week zijn we naast het oogstwerk ook gestaag voort gegaan met allerhande opruimwerkzaamheden; zodat de schuren en erf opgeruimd het nieuwe jaar in gaan. Het nieuwe jaar nadert nu met rasse schreden nu de eerste adventskaars al brandt.

Al een aantal vooraankondigingen:

Voor het nieuwe seizoen hebben we een nieuwe vacature uitstaan - zegt het voort!

Arte zoekt het werk dichter bij huis aankomend seizoen en Vincent heeft zich verbonden met het Groene Spoor in Rossum als eigen ondernemer. Vincent was bij de start met het werken op de Hooge Kamp en de afronding van zijn opleiding al met zijn ‘blik’ op Rossum gericht, nu met een tuinseizoen hier rijker een overstap 😉

Overzicht tot einde 2021:

- Reni -

Herfst oogst

Pakket inhoud

Deze week
groente Zoete bataat (NL), Chinese kool (HK), Prei (HK), Oranje pompoen groot (HK), Veldsla (HK)
mand volKleurenpeen (NL), Red Russian Kale (HK), Spitskool ipv spinazie (IT), Pastinaak (NL), Sjalot (HK), Little gem (NL), Slamix (HK), Meiraap (HK), Yacon (NL)
fruitAppel Santana (NL), Peer Concorde (NL), Clementine (IT)
Verwacht
groente Aubergine (ES), Palmkool (HK), Pompoen oranje (HK), Schorseneer (NL), Rodelika peen (HK), Veldsla (HK)
mand vol Aubergine (ES), Zoete bataat (NL), Knolvenkel (IT), Spinazie (IT), Wortelpeterselie (NL), Aubergine (ES), Little gem (NL), Winterpostelein (HK), Komkommer (ES)
fruitAppel Santana (NL), Mango (EC), Sinaasappel Navelina (ES)
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Ovenschotel van pastinaak en pompoen

Boter - 750 gr pastinaak - 750 gr pompoen - tijm Voor de saus: 3 dl magere yoghurt - 1 eierdooier - 4 eetl gemalen oude kaas - 1 knoflook­teentje

Beboter een ovenschaal. Schrap de pastinaakwortels en was ze. Snijd de wortels in de lengte door en verwijder de harde kern. Snijdt de groente in stukken. Schil de pompoen, verwijder pitten. Snijdt het vruchtvlees in blokjes. Zet de pastinaak op in een bodem water met zout. Voeg na 10 min. de blokjes pompoen toe en laat ze 5 min. meekoken. Leg de uitgelekte groenten op de bodem van de beboterde ovenschaal. Strooi er rijkelijk tijm over. Roer een sausje van de yoghurt, de eierdooier, de kaas en knijp er knoflook uit de knijper bovenuit. Schenk dit over de groenten in de ovenschaal. Verwarm de oven 5 min. voor op 200*C, gasovenstand 4. Leg een deksel of een stuk aluminiumfolie over de ovenschaal. Schuif deze midden in de oven en laat haar daar 30 min. staan tot de saus gekleurd is (haal het deksel of de folie er na 15 min. af)

Salade van chinese kool, groenselderij en dadel

300-400 gr chinese kool - 5 stengels groenselderij - ca 8 dadels- 3 (bloed) sinaasappels - olie - mayonaise - groene kruiden - mosterd

Snijdt de chinese kool in fijne reepjes; groenselderij, dadels en 2 sinaasappelen in stukken toevoegen. Maak een dressing van de olijf- of sesamolie, mayonaise en mosterd. Voeg hieraan groene kruiden en sap uit 1 sinaasappel aan toe. Eet lekker!

Veldsla met peer & rode ui

veldsla - rode ui - 1 of 2 zoete stevige peren; dressing : balsamico-azijn - olijfolie - groene kruiden - mayonaise - scheut yoghurt/kwark - peper & zout

De veldsla goed wassen (in toefjes laten), rode ui snijden in halve schijfjes. Een dressing van mayonaise gemengd met yoghurt (of kwark), een scheutje balsamico-azijn (donkere azijn gerijpt op houten vaten, afkomstig uit Modena). De dressing op smaak brengen met groene kruiden, peper en zout.

Pompoen-aardappel-gratin met salie (4 pers)

800 gram +/- pompoen (geschild) -2 sjalotjes - 3 el boter of olie - 1 el kerriepoeder - stukje gemberwortel (geschild +/- 1 cm) - 800 gram aardappelen - 6-8 blaadjes salie - 3 eieren - 2 dl slagroom - zout, peper - 1 el pijnboompitten - 50 gr geraspte belegen kaas

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Schil de pompoen, verwijder draden en pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de boter of olie. Schep de pompoen erbij. Strooi er 1 eetlepel kerriepoe-der over en pers de sinaasappel er boven uit. Rasp de gember en doe dit erbij. Stoof de pompoen in 15 minuten gaar. Schil de aardappels, snij ze in dunne plakken (1/2 cm ) en kook ze 5 minuten. Snij de salie blaadjes in dunne reepjes en roer ze bij de pompoen. Breng de mengsel op smaak met zout en peper.

Klop de eieren los met de room en wat zout en peper. Vet een taartschaal in en rangschik de helft van de aardappelplakjes erin. Schep hierop 4 eetlepels eierroom. Schep het pompoen-mengsel erop, dek dit af met de rest van de aardappelplakjes en schenk de rest van de eierroom erover. Strooi het pijnboom-pitten en de geraspte kaas er over. Zet de schotel midden in de oven en bak het gratin 45 minuten.

Maak je het voor 2 personen dan van alles de helft en neem 2 kleine eieren.

Pompoentaart met pecannoten

Pakje bladerdeeg (of eigen kaartdeeg) - 1 el basterdsuiker - 2-3 tl tabasco of mespuntje cayen­ne­peper - 3 el tomatenketchup - 2 el olie - 150 gr ham, in blokjes - 80 g pecannoten - 3 eieren - 125 ml slagroom

Pompoen in blokjes snijden. Meng in een kom de suiker, tabasco/ cayennepeper, ketchup en olie. Voeg zout + peper naar smaak toe en schep de pompoen, ham en pecannoten erdoor. Laat even staan. Taartvorm bekleden met (blader)deeg. Klop de eieren los met de room en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het eimengsel over de bodem van de taartvorm en schep het pompoen­mengsel erin. Dan 30-40 minuten in de oven. Lekker met een groene salade.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo