De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn in volle gang.
Weet jij iemand, of wil jij ons team versterken:

Zonnevang

De boerenkool lag bij de start dinsdag nog onder een deken van sneeuw en daardoor in de vroegte nog niet oogstbaar. Een witte wereld wandeling naar de kas bracht ons een oogstmoment in de kas, verduisterd door sneeuw op het dek. Naarmate ons oogstmoment voortduurde, warmde de kas merkbaar op - en met de oogst bijna binnen lonkte de koffie 😉

Vorige week stond de groenbemester - haver/phacelia/alexandrijnse klaver - nog fier overeind. Roel verhaalde toen al dat deze bij de eerste echte koude als een deken de grond zou bedekken gedurende de winter.

Dat is nu gebeurt…

- Reni -

Overzicht tot einde 2021:

Pakket inhoud

Deze week
groente Aubergine (ES), Boerenkool (HK), Pompoen oranje (HK), Schorseneer (NL), Rodelika peen (HK), Veldsla (HK)
mand vol Aubergine (ES), Zoete bataat (NL), Knolvenkel (IT), Spinazie (IT), Wortelpeterselie (NL), Aubergine (ES), Little gem (NL), Winterpostelein (HK), Komkommer (ES)
fruitAppel Santana (NL), Mango (EC), Sinaasappel Navelina (ES)
Verwacht
groente Wortelpeterselie (NL), Witte kool (HK), Prei (HK), Pompoen Sweet dumpling (HK), Veldsla (HK), Palmkool (HK)
mand volLange biet (HK), Knolselderij (HK), Little gem (IT), Wintermix (NL), Paprika punt (ES), Groentesoort 1 ?, Groentesoort 2 ?, Boerenkool (HK)
fruitAppel Santana (NL), Fruitsoort 2 (NL), Fruitsoort 3 ?

Volgende week nog een normale leverweek - de week voor Kerst leveren we een dubbel pakket uit. Voor wie al met recepten en boodschappen lijstjes aan de slag wil, hieronder de inhoud van de pakketten.

week voor Kerst
dubbele kerstpakket witlof - spruiten - rode kool - butternut pompoen - pompoen oranje - knolselderij - savooie kool - stoofpeer - koolraap - peen rodelika - paprika punt - wintermix - veldsla
dubbele mandvolbutternut pompoen - rode kool - zoete bataat - pastinaak - bietenmix - stoofpeer - groenselderij - witlof - bosui - bloemkool - veldsla - wintermix - zwamboon - bergamot citroen
enkele mandvolbloemkool - groenselderij - little gem - pastinaak - zoete bataat - zwamboon
dubbel fruitappel santana - peer concorde - clementines - moro - baby avocado - (bergamot)citroen
(HK): herkomst de Hooge Kamp

Schorseneren op tafel

Basisbereiding: schoonborstelen en schillen met de dunschiller. Schorseneren onder water houden tijdens het schillen.

In stukken van 4-6 cm snijden en direct in een kom met water en een scheutje melk of scheut azijn leggen om bruinkleuring te voorkomen (10-15 minuten). Koken in ruim water met zout en een scheut melk.

  1. gekookt: serveren met boter en peterselie, of een bechamelsaus of andere saus. (Laat de schorseneren uit­lekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep)
  2. soep: gare schorseneren pureren, verdunnen met bouillon, afmaken met kervel, peterselie en room en wat achterge­houden stukjes schorseneer. Deze soep van schorseneren heeft een zachte volle smaak.
  3. gestoofd: schorseneren 15 min. Koken en nog even stoven in sinaasappelsap met geraspte gemberwortel en crème fraîche

Risotto met schorseneren

500 gr schorseneren; 2-4 sjalotten, gesnipperd; 200-300 gr arborio-(risotto-)rijst; 1 l groentebouillon; glas fruitige witte wijn; scheut kookroom; 20 gram of zo, pecorino, vers geraspt; scheut olijfolie; peper & zout

Schil de schorseneren en kook ze in aangezuurd water plm. 10 minuten. Niet te gaar. Afgieten en af laten koelen. Ergens gedurende het traject de schorseneren in stukjes van plm een cm snijden. Zet de bouillon op klein vuur – het moet op een gegeven moment heet genoeg worden. Neem een kasserol (grote gietijzeren pan) en fruit de sjalot in een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Als ze geel-glanzend worden, de rijst erbij doen. Vuur hoog zetten en de rijst flink omscheppen, tot de korrels glazig worden. Blussen met de witte wijn. Draai het vuur laag en voeg wat hete bouillon toe. Roer. Roer regelmatig en blijf kleine beetjes bouillon toevoegen. Er ontstaat een smeuïge massa. Uiteindelijk moet het "kruipen" – lang niet zo vloeibaar als rijstebrij of zo. De crux is dat de rijstkorrel in de kern net een beetje hard is. Maar dan ook een klein beetje. Als dit moment komt, de stukjes schorseneer erbij doen en de kaas. Blijf doorroeren en omscheppen. Op smaak brengen met peper en zout. Doe er nog een scheutje kookroom bij.

Fruitige curry met schorseneren (uit: Bieslook en Polenta)

120 gram gedroogde kikkererwten (nacht van te voren in de week zetten) - zeezout - 400 gram schorseneren - 5 stengels boerenkool, ongeveer 150 gram als je de grote stengels verwijderd hebt - 1 grote appel - 2 kleine teentjes knoflook - 1 ui - 15 gram verse gember - 8 versie kerrieblaadjes (bij de toko te koop, ik heb altijd een zakje in de diepvries) - 1 theelepel kokosolie - 2-3 theelepels Indiase currypasta - 250 ml groentebouillon - 300 ml kokosmelk

Week de kikkererwten een nacht van tevoren in ruim koud water. Giet de volgende dag af en kook ze in vers water in 45 – 60 minuten gaar. Voeg tegen het einde wat zout toe.

Borstel de schorseneren intussen onder water schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in gezouten water. Giet de schorseneren af, spoel ze af onder koud water en schil ze. Dit is even een klusje. Snijd de schorseneren overdwars in vingerdikke plakjes.

Scheur de boerenkoolbladeren van de stronken en snijd klein. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.

Pel de knoflook en ui, schil de gember. Hak alles samen met de kerrieblaadjes fijn.

Verhit de kokosolie in een wok of braadplan. Fruit de currypasta hierin op middelhoog vuur samen met de knoflook, ui, gember en kerrieblaadjes. Voeg de boerenkool, kikkererwten en schorseneren toe en bak kort mee. Blus het geheel af met de groentebouillon. Voeg dan de kokosmelk en stukjes appel toe, breng de curry aan de kook en laat op een laag vuur 10 – 15 minuten pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Breng de curry op smaak met zeezout. Lekker met rijst of naan.

Boerenkool met kikkererwten en pasta

5 fikse handen boerenkool, gewassen blad - 2-3 st ingelegde citroenen, schil in reepjes gesneden - 500 gr gekookte kikkererwten - 1 stuk ui, gesnipperd - 3-4 theel râs al hânout - 300 gr pasta (tagliatelle) - Parmezaanse kaas, vers geraspt - olijfolie

Ontzout de reepjes citroen door ze te spoelen en een minuut of tien in koud water te laten staan. Als u kant-en-klare gesneden boerenkool gebruikt: deze een minuut in gezouten kokend water blancheren. Eruit halen en fijner hakken. In het andere geval is het: blad van de bladstelen ritsen, 3 x wassen, een minuut in kokend water blancheren en ook fijn hakken. In het water van de geblancheerde boerenkool kan ook de pasta worden gekookt. Die van ons telt 7 minuten voor al dente (beetgaar). Dus dit is een beetje tijdplannen opdat het tegelijk klaar is. Verhit in een kasserol (gietijzeren pan) een fikse scheut olijfolie en smoor de u. Doe er de uitgelekte en enigszins droge kikkererwten bij en de uitgelekte reepjes ingelegde citroen. Dit is vrij veilig, dus parallel hieraan heeft u de pasta opgezet. Knijp de boerenkool uit en doe het bij de kikkererwten. Strooi de râs al hânout erover en roerbak even. Doe de pasta erbij, schep goed door elkaar, doe er wat kaas bij. Niet alle kaas. Breng op smaak met evt. nog wat râs al hânout en als het moet, ook zout. Schep op de borden en strooi de rest van de kaas erover.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief.

biodyn logo
biodyn logo
bdgrondbeheer logo
Logo